Η πρώτη επανδρωμένη δοκιμή του συστήματος Hyperloop που αναπτύσσει η Virgin, έλαβε χώρα με επιτυχία την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στην πίστα δοκιμών DevLoop στην έρημο της Νεβάδας, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό video.
Η δοκιμή αυτή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για το φιλόδοξο project της Virgin το οποίο βασίζεται σε μια ιδέα του Elon Musk.
Οι πρώτοι επιβάτες που είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το Hyperloop ήταν δυο στελέχη της Virgin: ο CTO και συνιδρυτής της εταιρείας, Josh Giegel και η επικεφαλής του CX Sara Luchian. Τα δύο στελέχη εισήλθαν στην ειδική κάψουλα χωρητικότητας 2 επιβατών που η εταιρεία ονομάζει XP-2 και εν συνεχεία κάλυψαν μια απόσταση 500 μέτρων. Η διαδρομή διήρκησε 15 δευτερόλεπτα με την κάψουλα να κινείται μέσα στη σήραγγα κενού άερα με ταχύτητα 160 km/h, καλύπτοντας 48 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Το Hyperloop βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο καθώς στόχος είναι όταν το σύστημα αναπτυχθεί πλήρως, οι αποστάσεις να “εκμηδενιστούν” καθώς η ταχύτητα που θα μπορούν να αναπτύξουν οι κάψουλες θα ξεπερνά τα 966 km/h και δεν αποκλείεται να προσεγγίζει το 1 Mach (1.225 km/h).
Βάσει του project, κάθε κάψουλα βάρους 2,5 τόνων θα μπορεί να μεταφέρει 28 επιβάτες και θα έχει μήκος 4,7 έως 5,4 μέτρα. Το σύστημα λειτουργεί με βάση την μαγνητική αιώρηση της κάψουλας μέσα στη σήραγγα.
Αυτή η δοκιμή αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία του Sir Richard Branson, καθώς για να φτάσουμε στο σημείο της επανδρωμένης δοκιμής, χρειάστηκε να γίνουν περισσότερες από 400 δοκιμές στην πίστα της Νεβάδα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι ασφαλές για τη μεταφορά επιβατών.
Μετά το πέρας της δοκιμής, ο Giegel δήλωσε πως η επιτάχυνση της κάψουλας είναι παρόμοια με αυτή των αεροπλάνων κατά την διαδικασία της απογείωσης.
«Η καινοτομία που θα αλλάξει την ζωή των ανθρώπων»
«Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα της Virgin Hyperloop εργάζεται για να μετατρέψει την πρωτοποριακή τεχνολογία της σε πραγματικότητα», δήλωσε ο Sir Richard Branson. «Με τη σημερινή επιτυχημένη δοκιμή, δείξαμε ότι αυτό το πνεύμα καινοτομίας στην πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και ταξιδεύουν παντού τα επόμενα χρόνια».
«Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές ρώτησα την ομάδα αν το hyperloop είναι ασφαλές», σχολίασε ο CEO της Virgin Hyperloop, Jay Walder. «Με τη σημερινή δοκιμή με επιβάτες απαντήσαμε με επιτυχία στην ερώτηση, αποδεικνύοντας πως η Virgin Hyperloop όχι μόνο μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια επιβάτες, αλλά και ότι η εταιρεία έχει μια πολύ προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά στην ασφάλεια», πρόσθεσε.
Με το βλέμμα στο 2030
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως θα δημιουργήσει κέντρο πιστοποίησης και πίστα δοκιμών της τεχνολογίας της στη δυτική Βιρτζίνια, σε μια επένδυση που θα ανέλθει στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Στόχος της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει πιστοποίηση ως το 2025 και να ξεκινήσει τις εμπορικές δραστηριότητες έως το 2030. Η Virgin Hyperloop δεν είναι η μοναδική εταιρεία που δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο concept, ωστόσο είναι η πρώτη που το δοκιμάζει με επιβάτες.