Close

Τesla: Το νέο λογισμικό αυτόνομης οδήγησης απορρίπτει εντελώς τον παλιό του κώδικα

Η Tesla έκανε πρόσφατα μια σημαντική αλλαγή στο λογισμικό Full Self-Driving (FSD), αναθεωρώντας πλήρως τον υπάρχοντα κώδικα και επιλέγοντας μια νέα προσέγγιση τους μήνες πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία της υπηρεσίας Robotaxi.

Η κίνηση καταργεί τον κώδικα παλαιού τύπου και τον αντικαθιστά με ένα νέο σύστημα που αξιοποιεί τα νευρωνικά δίκτυα για να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται σε σενάρια οδήγησης του πραγματικού κόσμου, μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τους προηγούμενους αλγόριθμους βασισμένους σε κανόνες.

Το παλαιού τύπου λογισμικό FSD βασιζόταν σε ένα σύνθετο σύνολο προκαθορισμένων κανόνων και συνθηκών για την πλοήγηση των οχημάτων σε διάφορες καταστάσεις οδήγησης. Ενώ αυτή η προσέγγιση πέτυχε ένα ορισμένο επίπεδο αυτονομίας, συχνά δυσκολευόταν να χειριστεί τις μυριάδες αιχμές και τις απρόβλεπτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στον πραγματικό κόσμο.

Αντίθετα, το νέο σύστημα FSD της Tesla χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς εκμάθησης, επιτρέποντας στο όχημα να μάθει πώς να οδηγεί από τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται από πραγματικές εμπειρίες οδήγησης. Εκθέτοντας τα νευρωνικά δίκτυα σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, το σύστημα μπορεί να αναπτύξει μια πιο λεπτή κατανόηση του περιβάλλοντος του και να προσαρμόσει ανάλογα τη συμπεριφορά του.

Αυτή η στροφή προς μια προσέγγιση που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη. Η ικανότητα του συστήματος να μαθαίνει και να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου χωρίς να απαιτεί μη αυτόματες ενημερώσεις στους υποκείμενους αλγόριθμους παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Καθώς το λογισμικό αντιμετωπίζει πιο διαφορετικές καταστάσεις οδήγησης, μπορεί να βελτιώνει συνεχώς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ωστόσο, η μετάβαση αυτή παρουσιάζει επίσης νέες προκλήσεις. Η διασφάλιση της διαφάνειας και της ερμηνείας της λήψης αποφάσεων του συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην τεχνολογία. Οι ρυθμιστικές αρχές, οι υποστηρικτές ασφάλειας και οι καταναλωτές μπορεί να θέλουν μια σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το λογισμικό λαμβάνει τις αποφάσεις του, ειδικά σε περίπτωση ατυχήματος ή δυσλειτουργίας.

Η ιστορία του Tesla με την ασφάλεια και την αυτονομία

Το ταξίδι της Tesla προς την αυτόνομη οδήγηση ξεκίνησε το 2014 με την εισαγωγή του συστήματος Autopilot, το οποίο αρχικά προσέφερε χαρακτηριστικά όπως προσαρμοζόμενο cruise control και υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας. Με την πάροδο των ετών, η εταιρεία βελτιώνει και διευρύνει συνεχώς τις δυνατότητες του Autopilot, με απώτερο στόχο την επίτευξη της πλήρους αυτοοδήγησης.

Η πορεία προς την αυτονομία δεν ήταν χωρίς προκλήσεις και αντιπαραθέσεις. Η Tesla έχει αντιμετωπίσει κριτική για το επιθετικό μάρκετινγκ των χαρακτηριστικών Autopilot και FSD, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι τα ίδια τα ονόματα μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες του συστήματος. Υπήρξαν επίσης πολλά ατυχήματα υψηλού προφίλ που αφορούσαν οχήματα της Tesla που λειτουργούσαν με Αυτόματο πιλότο, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια και την αξιοπιστία της τεχνολογίας.

«Οι οδηγοί ήταν πάντα υποχρεωμένοι να παρέχουν ενεργή επίβλεψη. Το νέο όνομα τονίζει αυτό το γεγονός».

Ως απάντηση σε αυτά τα περιστατικά, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) έχει ξεκινήσει έρευνες για το σύστημα Αυτόματου πιλότου της Tesla. Ο οργανισμός έχει επανειλημμένα καλέσει την εταιρεία να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια και να παρέχει πιο διαφανείς πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με τους περιορισμούς των ημιαυτόνομων χαρακτηριστικών της. Σε μια δήλωση, η NHTSA τόνισε τη σημασία της «διασφάλισης ότι τα οχήματα με αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης λειτουργούν με ασφάλεια και όπως προβλέπεται, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης του κοινού σε αυτές τις τεχνολογίες».

Η απόφαση της Tesla να αναθεωρήσει πλήρως το λογισμικό FSD της έχει συγκεντρώσει μικτές αντιδράσεις από ειδικούς του κλάδου και υποστηρικτές της ασφάλειας. Ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας σε τόσο μεγάλη κλίμακα, ιδιαίτερα δεδομένης της ιστορίας της Tesla με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που σχετίζονται με τις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση της Tesla να μετονομάσει τη σουίτα «Full Self-Driving» σε «Supervised Full Self-Driving» αντανακλά μια πιο ακριβή περιγραφή των τρεχουσών δυνατοτήτων του συστήματος, λένε οι ειδικοί.

[via]

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες σε online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top