Close

MINI Vision Urbanaut: Φουτουριστική πρόταση έξυπνης διαχείρισης χώρου

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

To MINI Vision Urbanaut αποτελεί τη νέα φουτουριστική πρόταση έξυπνης διαχείρισης χώρου. Το οραματικό όχημα προσφέρει περισσότερο εσωτερικό χώρο και ευελιξία από ποτέ, αλλά με ελάχιστες εξωτερικές διαστάσεις.

«Στο MINI Vision Urbanaut, ανοίγουμε τον ιδιωτικό χώρο στον έξω κόσμο, δημιουργώντας εντελώς νέες και εμπλουτισμένες εμπειρίες», εξηγεί ο Adrian van Hooydonk, Επικεφαλής Σχεδίασης του BMW Group.

Δημιουργική χρήση χώρου

Εκφράζοντας μία πρωτοποριακή φιλοσοφία χώρου, το MINI Vision Urbanaut σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω. Οι σχεδιαστές δημιούργησαν την εμπειρία ενός ευρύχωρου εσωτερικού, πριν εξελίξουν το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κατόψεις, κομμάτια επίπλων και ξύλινα μοντέλα υπό κλίμακα ως ενδεικτικά του μεγέθους. Κατά τη διάρκεια του project, επαυξημένη πραγματικότητα (AR) εφαρμόστηκε για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου, το οποίο στη συνέχεια βελτιστοποιήθηκε συστηματικά. Ασυνήθιστα ψηλό για MINI, αλλά με μήκος μόλις 4,46 m, το MINI Vision Urbanaut διαθέτει ένα εσωτερικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως παρέχοντας μία διαφορετική ευκολία κινήσεων μέσα στο αυτοκίνητο.

Ηλεκτροκίνηση και αυτόνομη οδήγηση

Έχοντας επινοηθεί εξ αρχής ως ηλεκτροκίνητο όχημα, με λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης, το MINI Vision Urbanaut έδωσε στους σχεδιαστές μεγάλα περιθώρια ελευθερίας στον σχεδιασμό εσωτερικού και εξωτερικού. «Το 1959, το πρώτο Mini προανήγγειλε μία επανάσταση μικρής κλίμακας στη δομή των οχημάτων με τον εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα του», θυμάται ο Oliver Heilmer, Επικεφαλής Σχεδίασης της MINI. «Με το MINI Vision Urbanaut είχαμε τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε και να αυξήσουμε την ωφέλιμη επιφάνεια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ακόμα περισσότερο σε σχέση με το εξωτερικό του αποτύπωμα».

Ένας χώρος, πολλαπλές δυνατότητες

Το εσωτερικό προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για ταξίδια, αλλά ταυτόχρονα είναι ο σκοπός του ταξιδιού. Φτάνοντας στον επιλεγμένο προορισμό, μπορεί να μεταμορφώνεται σε living room με μερικά απλά βήματα. Οι επιβάτες εισέρχονται στη φουτουριστική καμπίνα μέσω μιας μεγάλης συρόμενης πόρτας στο πλάι του αυτοκινήτου. Ο προηγμένος μηχανισμός ολίσθησης και περιστροφής είναι ιδανικά σχεδιασμένος για αστικές συνθήκες οδήγησης όπου ο χώρος είναι πολύτιμος. Δεν υπάρχουν άλλες πόρτες στην πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού.

MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
Mε… καναπέ/κρεβάτι, μπαλκόνι και αναπαυτική γωνιά

Μία εξαιρετικά ευέλικτη τετραθέσια διάταξη είναι η βάση για ένα φωτεινό εσωτερικό. Τα δύο εμπρός καθίσματα είναι σχεδιασμένα για να περιστρέφονται, ενώ η πλάτη του μεγάλου πίσω καθίσματος αναδιπλώνεται χειροκίνητα (πίσω αριστερό κάθισμα) και περιστρέφεται (δεξί πίσω κάθισμα). Όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο, το ταμπλό χαμηλώνει και η περιοχή του οδηγού μετατρέπεται σε μία άνετη καθιστική γωνιά – το ‘daybed’. Επιπλέον, το παρμπρίζ μπορεί να ανοίγει προς τα πάνω όταν είναι σταματημένο το αυτοκίνητο, για να δημιουργεί ένα είδος μπαλκονιού στο δρόμο (Street Balcony). Αυτό αυξάνει την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και δημιουργεί μία αίσθηση αυξημένης ευρυχωρίας.

MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut

Το πιο σκοτεινό πίσω τμήμα της καμπίνας προσφέρει ένα πιο ήσυχο περιβάλλον – την αναπαυτική γωνιά (Cosy Corner). Εδώ, οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν λίγο ποιοτικό χρόνο για τους ίδιους. Μια υφασμάτινη γέφυρα ‘Loop’ εκτείνεται πάνω από τα καθίσματα και προσφέρει τη δυνατότητα κρυφού φωτισμού LED. Μεταξύ του Cosy Corner και της περιοχής του οδηγού βρίσκεται το ανοιχτό και ευάερο κεντρικό τμήμα του αυτοκινήτου που προσφέρει ταχεία πρόσβαση σε όλα τα καθίσματα. Με την πόρτα ανοιχτή, μπορεί κάποιος να καθίσει ακόμα και στο πάτωμα. Στην πλευρά του αυτοκινήτου απέναντι από την πόρτα εισόδου βρίσκεται ένα ενσωματωμένο τραπεζάκι με ένα φυτό ως τελική πινελιά στον εξοπλισμό του εσωτερικού. Το τραπεζάκι σηματοδοτεί το νέο κεντρικό σημείο του αυτοκινήτου – τον χώρο συνάντησης και επικοινωνίας των επιβατών.

Διεπαφή χρήστη και σχέδιο διάδρασης

Διαισθητικές, διακριτικές λύσεις διεπαφής χρήστη επιτρέπουν την κατάργηση χειριστηρίων όπως διακόπτες η μπουτόν. Αυτό δημιουργεί μία μινιμαλιστική αίσθηση χώρου χωρίς περιττά στοιχεία που όμως διατηρεί πλήρη συνδεσιμότητα. Η αρχή της ‘φυσικής διάδρασης’ υπογραμμίζεται από την ‘αναλογική’ απτική εμπειρία ενεργοποίησης ενός χαρακτηριστικού, π.χ. η δια της αφής ενεργοποίηση του Loop πάνω από τα πίσω καθίσματα. Το στρογγυλό όργανο βρίσκεται τώρα στη μέση του αυτοκινήτου – το νέο κέντρο δράσης – και φέρνει πληροφορίες στο σημείο που συναντώνται οι επιβάτες.

MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Token: Ψηφιακή/αναλογική διεπαφή για τις στιγμές MINI

Το MINI Token βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπειρίας με το MINI Vision Urbanaut. Έχει σχεδόν το μέγεθος μιας αγχολυτικής πέτρας (worry stone) και ενεργοποιεί τις τρεις προκαθορισμένες στιγμές MINI – Chill, Wanderlust και Vibe – όταν τοποθετείται στις ειδικά σχεδιασμένες υποδοχές του τραπεζιού στο κέντρο του αυτοκινήτου. Έχουν επινοηθεί και άλλες στιγμές MINI, όπως το ‘My MINI moment’. Εδώ, το MINI Token μπορεί να προγραμματιστεί για να προσφέρει ένα άλλο είδος εξατομικευμένης εμπειρίας, στην οποία ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει το περιβάλλον που επιθυμεί – κρυφός φωτισμός, μουσική και άλλα – και να το ανακαλεί άμεσα αργότερα.

Nέα εκδοχή της ταυτότητας της μάρκας

Η καθαρή σχεδίαση του MINI Vision Urbanaut δίνει μία νέα ερμηνεία στη φιλοσοφία ‘Δημιουργική Χρήση Χώρου’. Οι ομαλές επιφάνειες χωρίς εξοχές δημιουργούν μία μοντέρνα βασική αίσθηση, με λεπτομέρειες υψηλής ποιότητας που προσθέτουν προσεγμένες στιλιστικές πινελιές. Σύμφωνα με το κλασικό στυλ MINI, οι τροχοί είναι τοποθετημένοι στα εξωτερικά άκρα του αμαξώματος, ενώ οι κοντοί πρόβολοι ολοκληρώνουν το συμπαγές σχήμα και την ευελιξία του οχήματος.

MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
Το νέο πρόσωπο του MINI

Το εμπρός τμήμα του MINI Vision Urbanaut αντιπροσωπεύει μία σαφή εξέλιξη δύο διαχρονικών σχεδιαστικών στοιχείων – των προβολέων και της μάσκας. Τοποθετημένοι κάτω από μία δομή από μηχανουργημένο αλουμίνιο με οπές, οι προβολείς είναι ορατοί μόνο όταν είναι αναμμένοι. Χάρη στην πολύχρωμη δυναμική σχεδίαση τύπου matrix μπορούν να προβάλλουν διαφορετικά περίπλοκα γραφικά που δημιουργούν ένα νέο είδος επικοινωνίας μεταξύ του αυτοκινήτου και του εξωτερικού κόσμου, κατάλληλο για την κάθε στιγμή. Τα φώτα του MINI Vision Urbanaut συμπληρώνουν την εμπρός ‘μάσκα’ με τη ελκυστική χαρακτηριστική εμφάνιση σε όλα τα MINI. Η μάσκα υιοθετεί τώρα οκταγωνικό σχήμα, που αντιπροσωπεύει μία εξέλιξη του παραδοσιακού, εξαγωνικού μοτίβου. Επειδή το MINI Vision Urbanaut δεν έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης που να απαιτεί αέρα ψύξης, η μάσκα λειτουργεί ως ευφυές πάνελ για αυτοματοποιημένη οδήγηση.

Όπως και οι προβολείς, πολύχρωμα, δυναμικά πίσω φώτα matrix πίσω από καλύμματα από μηχανουργημένο αλουμίνιο προσφέρουν μία φρέσκια αισθητική ενώ η εμφάνισή τους μεταβάλλεται στα διάφορα προγράμματα οδήγησης και στις στιγμές MINI. Παρατηρώντας το από πιο κοντά, οι χαρακτηριστικές κυρτές επιφάνειες παραπέμπουν στα προηγούμενα MINI και το κλασικό Mini. Μία μικρή λεπτομέρεια – η καμπύλη των πίσω παραθύρων – επαναλαμβάνει το σχήμα της εμπρός μάσκας και υπογραμμίζει τη στιλιστική συνοχή του αυτοκινήτου.

Οι καθαρές γραμμές του εξωτερικού αναδεικνύουν τα χρώματα, τα υλικά και τις λεπτομέρειες του αυτοκινήτου. Η ματ εξωτερική απόχρωση Zero Gravity μετατρέπεται από μεταλλικό πράσινο με μπλε εφέ σε ένα διακριτικό γκρι. Τα παράθυρα αντανακλούν τις χρωματικές διαβαθμίσεις του αμαξώματος, εξασθενώντας από την κορυφή μέχρι τη βάση τους. Αυτό δημιουργεί μία αρμονική μετάβαση από το αμάξωμα στα παράθυρα και την οροφή. Η διάταξη αυτή προσφέρει ένα καλό επίπεδο προστασίας από τα αδιάκριτα βλέμματα, χωρίς να χρειαστεί να σκουρύνουν τα παράθυρα ενώ το εσωτερικό παραμένει φωτεινό.

MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
Φωτιζόμενοι τροχοί τύπου skateboard

Το στοιχείο που ξεχωρίζει παρατηρώντας το MINI Vision Urbanaut από το πλάι είναι οι τροχοί, που έχουν φινίρισμα Ocean Wave, ένα turquoise blue που θυμίζει παραλία και τον ήχο της θάλασσας. Το αφηρημένο προφίλ Union Jack των τροχών παραπέμπει στη Βρετανική παράδοση του αυτοκινήτου, ενώ το σήμα τους θυμίζει skateboards – επιβεβαιώνοντας την ευελιξία και τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του ΜΙΝΙ. Οι τροχοί αντιπροσωπεύουν επίσης έναν άλλο τρόπο με τον οποίο το αυτοκίνητο επικοινωνεί με το περιβάλλον. Διάφανοι και φωτιζόμενοι από το εσωτερικό, η εμφάνισή τους αλλάζει σύμφωνα με την επιλεγμένη στιγμή MINI.

MINI moment Chill

Στη στιγμή MINI ‘Chill’, το MINI Vision Urbanaut γίνεται ιδιωτικό καταφύγιο, μία όαση στην πόλη. Ενώ το πίσω κάθισμα (Cosy Corner) ρυθμίζεται σε διάφορες θέσεις, η φωτιζόμενη γέφυρα (Loop) είναι εμπνευσμένη από τον πράσινο θόλο τροπικού δάσους, και υπάρχει και η δυνατότητα μείωσης του φωτισμού. Μουσική και ‘ατμοσφαιρικοί’ ήχοι από τη φύση προστίθενται στο μίγμα. Στην κεντρική περιοχή, το στρογγυλό όργανο μεταμορφώνεται σε φωτιστικό, καταργώντας οθόνες ή διακόπτες που θυμίζουν περιβάλλον αυτοκινήτου. Εξωτερικά, η στιγμή MINI ‘Chill’ αποκαλύπτεται στην αφηρημένη αναπαράσταση του πράσινου θόλου ενός τροπικού δάσους γύρω από τους προβολείς, τα πίσω φώτα και τις ζάντες.

MINI moment Wanderlust

Η Wanderlust είναι η μοναδική από τις τρεις στιγμές MINI όπου το MINI Vision Urbanaut στην πραγματικότητα κινείται. Σε αυτή τη στιγμή, το εσωτερικό γίνεται ιδανικό για την οδήγηση του αυτοκινήτου ή για αυτόνομη λειτουργία, και επιτρέπει στους πελάτες να ανακαλύψουν εκ νέου τη ρομαντική διάσταση του ταξιδιού. Η διεπαφή του χρήστη στο κεντρικό στρογγυλό όργανο αντανακλά ένα κόσμο ταξιδιού εμπνευσμένο από τουριστικές αφίσες των δεκαετιών 1950 και 1960. Μαζί με την απεικόνιση της διαδρομής, πρόσθετες πληροφορίες ταξιδιού, όπως σημεία ενδιαφέροντος και ώρα άφιξης, προβάλλονται εδώ για όσους βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Το Loop πάνω από τα πίσω καθίσματα οπτικοποιεί την αίσθηση κίνησης με την προσομοίωση ενός θολού τοπίου λόγω της κίνησης του οχήματος σε ένα μίγμα πορτοκαλί και τυρκουάζ. Εάν ο πελάτης επιθυμεί να οδηγήσει ο ίδιος, με ένα πάτημα του λογοτύπου MINI εμφανίζονται το τιμόνι και τα πεντάλ. Μια μινιμαλιστική οθόνη με ειδικά εφέ αργής κίνησης (parallax) στο ταμπλό προβάλλει τις οδηγίες της διαδρομής και τις προειδοποιήσεις κινδύνου. Δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις σχετικές με την οδήγηση στο ταμπλό. Όταν είναι ενεργοποιημένη η αυτόνομη οδήγηση, το τιμόνι και τα πεντάλ μαζεύονται και η οθόνη εξαφανίζεται από το ταμπλό. Στο εξωτερικό, τα γραφικά φώτων στις matrix επιφάνειες LED μπροστά και πίσω σηματοδοτούν τη λειτουργία της αυτόνομης οδήγησης ή την οδήγηση από τον πελάτη.

MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI moment Vibe

Στο MINI moment Vibe, το MINI Vision Urbanaut γίνεται εξωστρεφές, και προσφέρει μία εμπειρία κοινωνικότητας και διάδρασης. Ανοίγοντας την πλαϊνή πόρτα και αναδιπλώνοντας το παρμπρίζ δημιουργείται ένα σκηνικό υποδοχής που θολώνει τα όρια μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού. Εν μέσω μιας πανδαισίας χρωμάτων από βαθύ πορφυρό και μαύρο με τυρκουάζ λεπτομέρειες, το MINI Vision Urbanaut προσφέρει ένα κεντρικό σημείο συνάντησης, ήσυχο ή θορυβώδες. Το κεντρικό στρογγυλό όργανο γίνεται κέντρο ελέγχου πολυμέσων. Ένα animation γραφικών ισοσταθμιστών που κινείται στο ρυθμό τη μουσικής προβάλλεται στις επιφάνειες των εμπρός/πίσω ζαντών και του Loop πάνω από τον πάγκο των πίσω καθισμάτων, δημιουργώντας μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Για όσους το επιθυμούν, μπορεί να αρχίσει να μοιάζει ακόμα και με φορητό ηχοσύστημα τύπου boombox.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Η φιλοσοφία του MINI Vision Urbanaut περιλαμβάνει υπηρεσίες σχεδιασμένες για να αναδείξουν τη χρήση του αυτοκινήτου σε μία πλούσια και συνδεδεμένη εμπειρία χρήστη. Για παράδειγμα, το MINI Vision Urbanaut μπορεί να ανοίγει μέσω έξυπνων συσκευών – επομένως επειδή πρόκειται για ένα όχημα που προορίζεται για το μέλλον, μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό οποιοσδήποτε από ένα συγκεκριμένο οικογενειακό ή φιλικό κύκλο. Playlists, audio books ή podcasts κατάλληλα για τη διαδρομή και τη στιγμή είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε στιγμές ‘Wanderlust’. Ένα προσωπικό planner ταξιδιού περιλαμβάνει εξατομικευμένες συμβουλές και σημεία ενδιαφέροντος (POI), αλλά και υποδείξεις από την Κοινότητα MINI. Προτάσεις και επιλογές γίνονται ανάλογα με τις επιθυμίες.

Βιώσιμα υλικά και υπευθυνότητα

Το MINI Vision Urbanaut χαρακτηρίζεται από την υπεύθυνη χρήση πόρων. Εκτός από το μέγιστο χώρο σε ένα μικρό ‘αποτύπωμα’ και το σύστημα αμιγούς ηλεκτροκίνησης, το MINI Vision Urbanaut έχει δεσμευτεί για μία υπεύθυνη χρήση πόρων. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο μειώνοντας τον αριθμό εξαρτημάτων στη σχεδίαση εξωτερικού και εσωτερικού, αλλά υιοθετώντας και διπλή λειτουργία για κάποιο εξάρτημα, όπως ταμπλό/daybed. Εκτός από τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, αυτό σημαίνει επίσης ότι στη σχεδίαση δε χρησιμοποιείται χρώμιο και δέρμα. Κυρίαρχο υλικό στο εσωτερικό είναι το πλεκτό ύφασμα, που συνδυάζει ποιότητα, απαλή αίσθηση αφής και άνεση. Η χρήση φελλού στο τιμόνι και σε τμήματα του πατώματος προσδίδει μία ξεχωριστή πινελιά χάρη στη φυσική αίσθηση, ενώ διασφαλίζει μία πραγματικά ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.

MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut
MINI Vision Urbanaut

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς συνεργάζεται με το Autonomous από την αρχή της δημιουργίας του site. Καθημερινά αναζητά και καταγράφει τα πιο σημαντικά τα νέα τεχνολογίας για το αυτοκίνητο από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top