Παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ, Yossi Amrani, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσκεκλημένοι από το χώρο της τεχνολογίας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πιο προηγμένες τεχνολογικά εφαρμογές και πληροφοριακά συστήματα τα οποία μπορούν να συμβάλουν στο μετασχηματισμό των αστικών κέντρων σε «έξυπνες» αλλά κυρίως «ασφαλείς» πόλεις.
Η εσπερίδα με θέμα «Έξυπνες & Ασφαλείς Πόλεις», διορθανώθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στο συνεδριακό κέντρο Maroussi Plaza, από την Direction Business Network.
Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani αναφέρθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας και δεν είναι άλλο από το κυκλοφοριακό. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι « οι εφαρμογές της “έξυπνης πόλης” με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, μπορούν να διευκολύνουν τους κατοίκους στην καθημερινότητά τους και να τους προσφέρουν ευκολίες στις μετακινήσεις». Φυσικά, δεν παρέλειψε να τονίσει τις στενές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ισραήλ, και λόγω του κοινού πολιτιστικού και ιστορικού τους παρελθόντος.
Στη συνέχεια, ο αρχισυντάκτης της Direction Business Network, Δημήτρης Τσουκαλάς, παρουσίασε με καταγεγραμμένα στοιχεία και διεθνείς έρευνες την ανάγκη να προχωρήσουν οι ελληνικές πόλεις στο μετασχηματισμό τους σε «έξυπνες». Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι «η Αθήνα, μεταξύ 102 πόλεων παγκοσμίως, κατατάσσεται στην 95η θέση του Smart City Index 2019, στην προτελευταία ομάδα βαθμολογίας». Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν «οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες), καθώς συγκεντρώνουν εκείνες τις αρμοδιότητες και τους πόρους που επιτρέπουν τον επιτελικό-συντονιστικό ρόλο στο ζήτημα της έξυπνης πόλης, αλλά και την κατάλληλη κλίμακα εφαρμογής, ώστε να υπάρχουν μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα. Γιατί μόνο στο βαθμό που οι ψηφιακές τεχνολογίες κάνουν μια ουσιαστική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων, οι πόλεις μπορούν αποτελεσματικά να γίνουν έξυπνες».
Την ανάγκη συνδεσιμότητας, ορθής αλλά και αποτελεσματικής διαχείρισης των πληροφοριών που συλλέγονται μέσω των νέων τεχνολογιών, τόνισε η Μαρία Εμμανουήλ, υπεύθυνη Marketing Εταιρικών Πελατών της Wind. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Επενδύουμε σήμερα σε δίκτυα νέας γενιάς, σε επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου οπτικών ινών, σε τεχνολογικές πλατφόρμες και σε όλες εκείνες τις υποδομές όπου θα ακουμπήσουν και θα λειτουργήσουν οι προηγμένες τεχνολογικά λύσεις για τις Smart Cities Η Wind είναι σύμμαχος των Smart Cities, ενσωματώνοντας την τεχνολογία σε κάθε επίπεδο διαχείρισης των αστικών υπηρεσιών».
Το κεντρικό θέμα της παρουσίασης του Mickey Ayalon, CEE Sales Director της εταιρείας Mobileye, υπήρξε η ασφάλεια. Η εταιρεία Mobileye, η οποία εξαγοράστηκε με το ποσό των 15 δισ. δολαρίων από τον όμιλο Intel, επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων, με σκοπό την ασφάλεια των οδηγών και απώτερο στόχο την εξάλειψη των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ayalon για τη Mobileye, «έξυπνο σημαίνει αποδοτικό και ασφαλές. Τα συστήματα της Mobileye βοηθούν τους οδηγούς, προωθούν την αυτόνομη οδήγηση, ενώ συγχρόνως προσφέρουν υπηρεσίες δεδομένων».
Οι δυνατότητες εφαρμογής του Mobileye 8 Connect δίνουν λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Χάρη στη δυνατότητα λήψης χρήσιμων δεδομένων σε θέματα υποδομών, όπως ξεθωριασμένη διαγράμμιση οδών, χαλασμένα φανάρια, λακκούβες οδοστρώματος, επικίνδυνα σημεία οδικού δικτύου, σκουπίδια, κυκλοφοριακή συμφόρηση και τόσο άλλα, τα καινοτόμα τεχνολογικά συστήματα της Mobileye μπορούν να αποτελέσουν ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο στη λειτουργία των Δήμων. Το εύρος του Mobileye 8 Connect καλύπτει θέματα οδικής ασφάλειας, οικονομικότερης συντήρησης υποδομών, δυναμικής πληροφόρησης χάρη στα δεδομένα πραγματικού χρόνου για τη λειτουργία της πόλης και φυσικά στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Την αντιπροσωπεία της εταιρείας Mobileye στην ελληνική αγορά έχει η Goodrive Hellas.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον ενδιαφέροντα διάλογο που ακολούθησε την παρουσίαση του κ. Ayalon, ανέλυσαν τρόπους μείωσης των ατυχημάτων και μείωσης κόστους συλλογής των απορριμμάτων, ενώ συζήτησαν για τον καλύτερο έλεγχο των δημοτικών οχημάτων και των βλαβών τους αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων και παροχής επιπλέον υπηρεσιών στους πολίτες μέσω της χρήσης του διαδικτύου και της νέας γενιάς τεχνολογικών εφαρμογών.