Μία πρωτότυπη πόλη, εν ονόματι Γούβεν, η οποία θα είναι πλήρως connected, θα χτίσει στο μέλλον η Toyota.
Μία ευχάριστη έκπληξη έκρυβε η Toyota στην έκθεση τεχνολογίας CES 2020, με τους ανθρώπους της ιαπωνικής φίρμας να την αποκαλύπτουν στο Λας Βέγκας. Αυτή δεν έχει να κάνει με κάποιο μελλοντικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή με κάποια νέα έκδοση από τα υπάρχοντα, αλλά με μία ολόκληρη πόλη.
Ναι, καλά διαβάσετε. Οι Ιάπωνες κάνουν ένα βήμα μπροστά, καθώς ανακοίνωσαν ότι θα χτίσουν μία πρωτότυπη πόλη, η οποία θα είναι ένα πλήρως connected οικοσύστημα, το οποίο θα τροφοδοτείται από κυψέλες υδρογόνου (hydrogen fuel cells).
Το όνομα αυτής θα είναι Γούβεν Σίτι και θα προσφέρει στους κατοίκους της τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να εξελίξουν από το σπίτι τους νέες τεχνολογίες, όπως η αυτονομία, η ρομποτική, η προσωπική κινητικότητα για άτομα με κινητικά προβλήματα, τα smart homes, καθώς και την τεχνητή νοημοσύνη. Όλα αυτά σ’ ένα πραγματικό περιβάλλον, με την Toyota να δείχνει ότι περνάει στο επόμενο επίπεδο, από πλευράς τεχνολογίας.
«Το χτίσιμο μιας ολόκληρης πόλης από την αρχή είναι μία μοναδική ευκαιρία να εξελίξουμε τις μελλοντικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβάνοντας κι ένα ψηφιακό λειτουργικό σύστημα για τις υποδομές της πόλης.
Με ανθρώπους, κτίρια και οχήματα πλήρως συνδεδεμένα και να επικοινωνούν το ένα με το άλλο μέσω δεδομένων και αισθητήρων, θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε την AI τεχνολογία, τόσο εικονικά, όσο και πραγματικά.
Θα πάρουμε το πλεονέκτημα από αυτή τη μοναδική έρευνα του οικοσυστήματος και θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής και κινητικότητας για όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Toyota Motor Corporation, Ακίο Τογιόντα.
Το πλάνο σχεδιασμού της πόλης Γούβεν
Όσον αφορά τον σχεδιασμό της πόλης Γούβεν, ή αλλιώς Γούβεν Σίτι, το αρχικό πλάνο λέει ότι θα κατασκευαστούν τρία είδη δρόμων.
Ένας μόνο για γρήγορα οχήματα, ένας για όλα τα οχήματα, όπως και αυτά που κινούνται με μικρότερες ταχύτητες, ένας για την κίνηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και τους πεζούς, καθώς κι ένα πάρκο ζωής αποκλειστικά για τους πεζούς. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στο να επιταχυνθούν οι δοκιμές για την αυτονομία.
Τα κτίρια θα είναι φτιαγμένα, κυρίως, από ξύλο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα αποτυπώματα από ανθρακονήματα, με τη βοήθεια της παραδοσιακής ιαπωνικής ξυλουργικής, σε συνδυασμό με τις νέες μεθόδους ρομποτικής.
Επίσης, αντί για σκεπές, θα έχουν φωτοβολταϊκά πάνελ για την άντληση ηλιακής ενέργειας, ενώ οι κάτοικοι θα έχουν στα χέρια τους την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Μάλιστα, θα χρησιμοποιούν την AI τεχνολογία με αισθητήρες, ώστε να φροντίσουν για την υγεία και τις βασικές ανάγκες τους.
Βέβαια, σε αυτή την πόλη θα επιτρέπονται μόνο αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους, ενώ τα αυτόνομα e-Palettes της Toyota θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά και τις παραγγελίες. Ακόμη, γίνεται λόγος για πάρκα στις γειτονιές και για ένα μεγάλο κεντρικό πάρκο, αλλά και για ένα κεντρικό plaza, το οποίο θα προσφέρεται για κοινωνικές εκδηλώσεις.
Έτσι, η Toyota σκοπεύει να φέρει στη ζωή την Πόλη Γούβεν στις αρχές του 2021, με αυτή να έχει σε πρώτη φάση 2000 κατοίκους, που θα είναι εργαζόμενοι της εταιρείας με τις οικογένειές τους, συνταξιούχοι, έμποροι λιανικής, επιστήμονες που θα θέλουν να την επισκεφθούν και συνεργάτες της βιομηχανίας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η Toyota ανέθεσε το έργο της κατασκευής της Πόλης Γούβεν στον Δανό αρχιτέκτονα Μπιάρκε Ίνγκελς, του οποίου η εταιρεία (Bjarke Ingels Group) έχει κατασκευάσει πολλά πρότζεκτ υψηλού προφίλ, όπως το 2 World Trade Center στη Νέα Υόρκη, το Lego House στη Δαντία και το Mountain View της Google στο Λονδίνο.