Close

Oceanbird: Το προηγμένο ιστιοφόρο που θα μεταφέρει 6.000 έως 7.000 αυτοκίνητα [video]

Oceanbird / wPCC

Oceanbird / wPCC

Το Oceanbird θα φέρει επανάσταση στην ιστιοπλοϊα. Το μεγαλύτερο εμπορικό ιστιοφόρο θα μπορεί να μεταφέρει 6.000 έως 7.000 αυτοκίνητα.

Η εξάλειψη των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030 είναι ο στόχος που έχει θέσει η διεθνή ναυτιλία. Στο πλαίσιο αυτό πολλές εταιρείες εργάζονται πάνω σε βιώσιμες λύσεις που θα αφήνουν όσο το δυνατό μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το άκρως εντυπωσιακό Oceanbird, το οποίο αποτελεί δημιουργία ενός σουηδικού κονσόρτσιουμ. Το Oceanbird ή wPCC (wind-Powered Car Carrier) είναι ένα τεραστίων διαστάσεων πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων, το οποίο θα διασχίζει τους ωκεανούς χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο την αιολική ενέργεια.

Πρόκειται για ένα καθαρά «made by Sweden» project καθώς για την κατασκευή του συνεργάζονται η σχεδιαστική φίρμα Wallenius Marine, η ναυτιλιακή εταιρεία συμβούλων SSPA και το KTH Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης.

Η επένδυση γίνεται με κρατικές ευλογίες καθώς η σουηδική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου μεταφορών χρηματοδοτεί το project με 3,58 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο πολύ πιστεύει σε αυτό.

Επανάσταση στην ιστιοπλοϊα

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Oceanbird θα είναι το μεγαλύτερο ιστιοφόρο στον κόσμο και θα φέρει νέα εποχή στην ιστιοπλοϊα, ενώ χάρη στην τεχνολογία του, οι εκπομπές CO2 θα είναι μειωμένες κατά 90%.

Το μήκος του Oceanbird φτάνει τα 200 μέτρα και το πλάτος του τα 40μ. Η χωρητικότητά του κυμαίνεται στους 32,000 τόνους όπερ σημαίνει μπορεί να μεταφέρει από 6.000 έως 7.000 αυτοκίνητα. Σημειώστε δε ότι θα μπορεί να χρησιμοποιείται και ως κοντέινερσιπ, για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.

Oceanbird / wPCC
Oceanbird / wPCC

Εξοπλίζεται με πέντε τεράστια πανιά τα οποία μοιάζουν αρκετά με φτερά αεροπλάνου. Το ύψος των πανιών είναι 80 μέτρα, με το συνολικό ύψος του πλοίου να φτάνει τα 100 μέτρα.

Σε περίπτωση που το πλοίο θα πρέπει να περάσει κάτω από γέφυρα ή επικρατούν πολλοί ισχυροί άνεμοι, τότε τα πανιά μέσω ενός τηλεσκοπικού συστήματος μπορούν να χαμηλώσουν. Για λόγους ασφαλείας πάντως το πλοίο θα εφοδιάζεται από έναν βοηθητικό κινητήρα, ο οποίος όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρία «θα τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια».

Το Oceanbird θα χρειάζεται 12 ημέρες για να διασχίσει τον Ατλαντικό, πέντε παραπάνω από τα σημερινά κοντέινερσιπ συμβατικής τεχνολογίας. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι το Oceanbird θα χρησιμοποιεί πολύ λιγότερα ορυκτά καύσιμα σε σύγκριση με τα σημερινά πλοία.

«Από τεχνικής άποψης αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η εξάρτιση και το κύτος θα λειτουργούν ως ενιαία μονάδα για την αξιοποίηση του ανέμου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρουν στελέχη της Wallenius Marine.

«Το κύτος έχει σχεδιαστεί για ένα μεγάλο ιστιοφόρο φορτηγό πλοίο που θα μεταφέρει βαριά φορτία σε μεγάλες αποστάσεις για μεγάλες χρονικές περιόδους. Είναι μια μίξη αεροναυπηγικής και ναυπηγικής τεχνολογίας. Αξιολογούμε την απόδοση και την ασφάλεια χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό υπολογιστικών προσομοιώσεων και φυσικών πειραμάτων».

Το πλάνο είναι το Oceanbird να ξεκινήσει τα ταξίδια στα τέλη του 2024. Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές ενός μικρότερου μοντέλου.

Oceanbird / wPCC
Oceanbird / wPCC

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top