Close

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα περιλαμβάνει ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα [video]

Kubota Dream Tractor

Kubota Dream Tractor

Βιώνουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση κύριο στοιχείο της οποίας είναι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να επιβιώσουν θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής ακολουθώντας τις εξελίξεις.

Για να τα καταφέρουν θα πρέπει να ασχοληθούν εντατικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους (Digital Transformation).

Ένας από τους τομείς που θα πρέπει να μετασχηματιστεί είναι ο αγροτικός, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), η τεχνολογία Blockchain, ακόμα ακόμα και χρήση αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων μηδενικών ρύπων, επίγειων ή εναέριων (drones) κ.α.

H IDTechEx που διεξάγει έρευνες αγοράς εστιάζοντας στις αναδυόμενες τεχνολογίες, αναφέρει στην πιο πρόσφατη μελέτη της, ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί ιδανικό πεδίο για τη χρήση της ηλεκτροκίνησης και των αυτόνομων οχημάτων.

Πρόκειται, μάλιστα, για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, θα ξεπεράσει τα 2,53 δισεκατομμύρια ευρώ πριν το 2030.

Η έκθεση αποτελείται από 215 σελίδες και τιτλοφορείται «Ηλεκτρικά οχήματα και ρομποτική στη γεωργία 2020-2030» και σε αυτήν γίνεται, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση αυτόνομων ηλεκτρικών τρακτέρ στις αγροτικές εργασίες.

«Όπως με τα συμβατικά αυτοκίνητα, είχαμε την φάση ηλεκτρικών παραλλαγών αγροτικών μηχανημάτων που βασίζονται σε συμβατικές πλατφόρμες, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Όμως οι εταιρείες Kubota και John Deere πρόσφατα δημιούργησαν κάποια πρωτότυπους αυτόνομους ηλεκτρικούς τράκτορες».

Στην έκθεση υπάρχει και φωτογραφία του «Dream Tractor» ή X Tractor, της Kubota, ενός φουτουριστικού τρακτέρ που παρουσίασε νωρίτερα φέτος το ιαπωνικό εργοστάσιο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του.

«Πρόκειται για έναν αυτόνομο τράκτορα που αντιπροσωπεύει το μέλλον της γεωργίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η Kubota.

Το όχημα που εφοδιάζεται με ερπύστριες για σταθερότητα στα ανώμαλα εδάφη, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) και είναι σχεδιασμένο με γνώμονα να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Και η αμερικανική εταιρεία John Deere όμως δεν πάει πίσω έχοντας παρουσιάσει σειρά μηχανημάτων που λειτουργούν αυτόνομα και χρησιμοποιούν ηλεκτροκίνηση.

Οι λύσεις για τη φόρτιση

Το θέμα βέβαια με τα ηλεκτρικά οχήματα, έχει να κάνει με την φόρτιση και το πως μπορούν να εφοδιάζονται με την ενέργεια που χρειάζονται για να επιστρέψουν πάλι στο πεδίο δράσης τους.

«Ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, λίγες είναι οι φάρμες που μπορούν να παρέχουν γρήγορη φόρτιση για ένα Tesla η έναν ηλεκτρικό τράκτορα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μεγάλα γεωργικά μηχανήματα».

Οι λύσεις που προτείνονται σε αυτήν την περίπτωση είναι η τοποθέτηση ηλιακών πάνελς στις φάρμες ή tethered drones που μετατρέπουν τον άνεμο σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top