Close

Η Κύπρος εγκαθιστά σημεία φόρτισης και στα σπίτια

Σε άλλο επίπεδο περνά η Κύπρος, όσον αφορά τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά οχήματα, καθώς εγκρίθηκε σχέδιο για την παροχή κινήτρων για εγκατάσταση σημείων φόρτισης στα σπίτια.

Θες να φορτίσεις το ηλεκτρικό ή το υβριδικό σου όχημα και βαριέσαι να τρέξεις σε κάποιον σταθμό φόρτισης; Κανένα πρόβλημα, αν είσαι κάτοικος Κύπρου και έχεις ένα από τα δύο μοντέλα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο, το οποίο παρέχει κίνητρα για την εγκατάσταση ή επέκταση σημείων φόρτισης και έξυπνων μετρητών στα σπίτια.

Δικαίωμα, βέβαια, για μία τέτοια δυνατότητα δε θα έχουν άπαντες, αλλά μόνο φυσικά πρόσωπα, που κατοικούν στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας ή στις Βρετανικές Βάσεις, καθώς και άτομα συγγένειας πρώτου βαθμού των προαναφερθέντων, με την προϋπόθεση ότι ζουν στην ίδια κατοικία.

Όλα αυτά, εννοείται, εφόσον όλοι οι παραπάνω έχουν στην κατοχή τους κάποιο ηλεκτρικό ή υβριδικό plug-in μοντέλο. Όσο για το κόστος, με βάση τις αιτήσεις των δικαιούχων που θα λάβουν έγκριση, υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, με το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του εν λόγω σχεδίου.

Αυτό υπολογίζεται, αφού ληφθεί υπόψιν ότι οι δικαιούχοι, των οποίων θα εγκριθούν οι αιτήσεις, μπορούν να λάβουν μέγιστο ποσό χορηγίας ύψους 2000 ευρώ για την εγκατάσταση ή επέκταση φωτοβολταϊκού συστήματος, για την εγκατάσταση μετρητή καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας για τη φόρτιση του οχήματος και (προαιρετικά) εγκατάσταση σημείου φόρτισης.

Αν δεν εγκατασταθεί σημείο φόρτισης, τότε η χορηγία θα μειωθεί αυτόματα κατά 500 ευρώ. Ακόμη, θα δοθεί μέγιστο ποσό χορηγίας 1000 ευρώ για εγκατάσταση σημείου φόρτισης και για εγκατάσταση μετρητή καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα χρησιμοποιείται για τη φόρτιση του οχήματος, κατηγορία στην οποία ανήκουν όσοι έχουν ήδη εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα στην οικία τους.

Επίσης, σε ό,τι έχει να κάνει με το πότε θα πρέπει να γίνει η αίτηση για τις χορηγίες, ισχύει για μετά την ολοκλήρωση και εξόφληση της επένδυσης, ενώ η επιχορήγηση θα δίνεται μόνο για εξοπλισμό, ο οποίος θα έχει αγοραστεί και εγκατασταθεί μετά την ημερομηνία προκήρυξης του σχεδίου.

Από εκεί και πέρα, όσοι δουν τις αιτήσεις τους να εγκρίνονται, θα έχουν την υποχρέωση να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο, στο οποίο θα αναγράφονται τα χιλιόμετρα του κάθε ηλεκτρικού και υβριδικού οχήματος, για τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του συστήματος,

Τέλος, είναι άξιο αναφοράς ότι θα υπάρξουν συνέπειες, σε περίπτωση που δε συμβεί κάτι τέτοιο, με το Υπουργείο Ενέργειας να ζητά επιστροφή όλου του ποσού της χορηγίας ή ενός μέρους αυτού. Σε άλλο level, λοιπόν, η Κύπρος!

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top