Η ελληνική start-up Terra Robotics, με έδρα το Κιλκίς, εξελίσσει ένα ηλεκτροκίνητο ρομπότ το οποίο εκτελεί γεωργικές εργασίες.
Η Terra Robotics είναι μια ελληνική εταιρεία που εδρεύει στο Κιλκίς και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογιών που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, η νεοφυής εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα ηλεκτροκίνητο ρομπότ που μπορεί να εκτελέσει τις εργασίες που κάνει ένας αγρότης στο χωράφι. Αυτός είναι ο στόχος, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κανδύλα, ο οποίος μαζί με τον φίλο του Πέτρο Κατσιλέρο, με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του ΑΠΘ, ίδρυσαν την Terra Robotics πριν από 1,5 χρόνο.
«Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την πρωτότυπη έκδοση του ρομπότ, έργο του οποίου είναι να κινείται αυτόνομα εντός της καλλιέργειας και να πραγματοποιεί τις καθημερινές εργασίες των αγροτών. Όταν λέμε εργασίες, αναφερόμαστε στο ξεβοτάνισμα που κάνουν οι αγρότες, στην αναγνώριση ασθενειών πάνω στα φυτά κ.ά», εξηγεί ο κ. Κανδύλας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
«Αυτή τη στιγμή, το πειραματικό ρομπότ που κατασκευάζει η ομάδα –την οποία απαρτίζουν επίσης ο γεωπόνος μας Γιάννης Μπακατσής και ο μηχανολόγος Γιάννης Χαραλαμπίδης– περιηγείται μόνο του στο χωράφι με την εποπτεία και την παρέμβαση του χρήστη. Σε δεύτερο στάδιο σχεδιάζουμε να προσθέσουμε διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αγρότες (π.χ. καλλιεργητές) για να εντοπίσουμε τι επίδραση θα έχει η τοποθέτησή τους στη λειτουργία του ρομπότ», προσθέτει.
Κατά τον ίδιο, η μεγαλύτερη πρόκληση της ομάδας της Terra Robotics είναι να καταστήσει το ρομπότ ικανό να πλοηγηθεί αυτόνομα και με ακρίβεια στο χωράφι, χωρίς να καταστρέψει την καλλιέργεια.
Καλύτερη απόδοση καλλιέργειας, μείωση κόστους
Τα βασικότερα προτερήματα του ηλεκτρικού ρομπότ, το οποίο μπορεί να λειτουργεί σε καθημερινή βάση από 6 έως 8 ώρες αδιαλείπτως, είναι η καλύτερη απόδοση της καλλιέργειας, η μείωση του κόστους παραγωγής και η αύξηση του τελικού παραγόμενου προϊόντος.
Παράλληλα, συνδράμει στη μείωση του εργατικού κόστος, ενώ αυξάνεται η απόδοση της καλλιέργειας καθώς η συμπίεση του εδάφους από το ρομπότ (σε σχέση με το τρακτέρ) είναι μικρότερη επιτρέποντας στην καλλιέργεια να απορροφήσει περισσότερο νερό και θρεπτικά στοιχεία.
«Σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η σταθερή απόδοση του ίδιου του ρομπότ. Ύστερα από επίπονη ανθρώπινη εργασία υπάρχει έντονη σωματική κόπωση εν αντιθέσει με το ρομπότ που δουλεύει με τον ίδιο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φορτιστεί μετά κάποιες ώρες εργασίας», σημειώνει ο κ. Κανδύλας.
Ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά
H IDTechEx που διεξάγει έρευνες αγοράς εστιάζοντας στις αναδυόμενες τεχνολογίες, αναφέρει στην πιο πρόσφατη μελέτη της, ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί ιδανικό πεδίο για τη χρήση της ηλεκτροκίνησης και των αυτόνομων οχημάτων.
Πρόκειται, μάλιστα, για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, θα ξεπεράσει τα 2,53 δισεκατομμύρια ευρώ πριν το 2030.