Close

Φανάρια, καιρός και διασταυρώσεις δυσκολεύουν τα αυτόνομα οχήματα

Τα αυτόνομα οχήματα μπορεί να μην είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και οι περισσότερες εταιρείες να έχουν θέσει ως στόχο το 2020 για τα πρώτα μοντέλα όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες.

What Google Car sees

Οι μαθηματικοί υπολογισμοί και οι αλγόριθμοι που εκτελεί κατά τρισεκατομμύρια ανα δευτερόλεπτο ο εγκέφαλος ενός αυτόνομου οχήματος μπορεί να είναι τέλειοι όμως θα πρέπει να έρθουν σε στοίχιση με τον καθόλου ατελή πραγματικό κόσμο και εκεί είναι τα δύσκολα.

Google Car Early stage prototype interior

Ο Daniel Rosenband, hardware engineer της Google για το project με τα self-driving οχήματα παρουσίασε κάποια παραδείγματα με καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το υπό-ανάπτυξη σύστημα αυτόνομης οδήγησης της εταιρείας.

Παράδειγμα Α:
Στο κίτρινο πλαίσιο βλέπουμε μια κόκκινη μπάλα να στηρίζεται σε ένα λευκό κοντάρι στην άκρη του δρόμου και να καλύπτει τον φωτεινό σηματοδότη. Το φανάρι είναι πράσινο όμως η κόκκινη μπάλα μπερδεύει το αυτόνομο όχημα ότι είναι κόκκινο.

Google Car street light problem

Παράδειγμα Β:
Σε αυτό το παράδειγμα, προπορευόμενο λεωφορείο καλύπτει μέρος του φωτεινού σηματοδότη με αποτέλεσμα το αυτόνομο όχημα να μην έχει σαφή ένδειξη για το αν πρέπει να σταματήσει ή να προσχωρήσει.

Google Car street light problem

Παράδειγμα Γ:
Το ηλιοβασίλεμα με τις ακτίνες του ήλιου μπερδεύουν τις κάμερες του αυτόνομου οχήματος και είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει ποιο είναι το χρώμα που έχει ανάψει στο φανάρι.

Google Car street light problem

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αυτόνομα οχήματα είναι οι καιρικές συνθήκες. Τα συστήματα ραντάρ LiDAR και οι κάμερες βρίσκονται στο εξωτερικό του οχήματος προσαρμοσμένα συνήθως στον ουρανό. Υψηλές θερμοκρασίες με ηλιοφάνεια ή χιονοπτώσεις επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία τους.

Ιδανικά, αυτόνομα οχήματα και έξυπνες πόλεις θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζί ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές πάνω στις οποίες θα βασιστεί η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ενώ ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική και Καθημερινή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top