Η νέες τεχνολογίες της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν πολλές εφαρμογές. Η κυριότερη και πιο σημαντική εξ’ αυτών θα πρέπει να θεωρείται η βελτίωση της ασφαλείας στους δρόμους. Άλλωστε, κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας από τροχαία ατυχήματα.
Η τεχνολογία στην οποία οι κατασκευαστές και οι κυβερνήσεις αποβλέπουν για την ελαχιστοποίηση των δυστυχημάτων είναι τα διασυνδεδεμένα οχήματα. Τα μοντέλα αυτά θα είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ειδοποιούν τους οδηγούς και τελικά να συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της ασφαλείας. Ένα παράδειγμα είναι η eCall υπηρεσία. Από τα 25 χιλιάδες άτομα που έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο το 2016 (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), το ένα δέκατο εξ αυτών θα μπορούσε να είχε σωθεί μέσω του eCall. Εκείνο λειτουργεί ακριβώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ είναι σε θέση να καλέσει αυτόματα άμεση βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος.
Φυσικά όμως, υπάρχουν αρκετές άλλες επιλογές παρόμοιες με το eCall, ώστε κάθε χώρα/περιοχή να διαλέξει με βάση τις ανάγκες της (μια άλλη υπηρεσία είναι το V-Auto της Vodafone). Μια αξιοσημείωτη πληροφορία είναι πως τεχνολογίες σαν το eCall μπορούν να ενσωματωθουν σε τωρινά, συμβατικά οχήματα. Μέχρι τον καιρό που τα διασυνδεδεμένα μοντέλα θα παράγονται μαζικά (αναγκαία συνθήκη η εξάπλωση του 5G δικτύου), εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και πρέπει να εξεταστούν. Ακόμα και αν το σύστημα διασύνδεσης στα… συμβατικά οχήματα δεν αποτελεί την ιδεατή υλοποίηση, εξακολουθεί να παίζει έναν ζωτικό ρόλο, όπως είναι εκείνος της άμεσης κλήσης βοήθειας αν γίνει ατύχημα.
Εν κατακλείδι, το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας υπόσχεται την ελαχιστοποίηση των δυστυχημάτων στους δρόμους, «συνδέοντας» τα οχήματα μεταξύ τους και καθιστώντας τα ικανά να επικοινωνούν. Παρόμοια λύση όμως μπορεί να δωθεί και σήμερα, με τεχνολογίες όπως το eCall ή το V-Auto. Μπορεί τα αυτόνομα και διασυνδεδεμένα οχήματα να αργήσουν. Γιατί όμως να μην επωφεληθούμε από την τεχνολογία από σήμερα και ενδεχομένως να συμβάλουμε στην διάσωση πολλών ανθρωπίνων ζώων;
0 Comments