Close

Ο πρώτος ηλεκτρικός δρόμος στον κόσμο βρίσκεται στη Σουηδία [video]

Ηλεκτρικός δρόμος / Σουηδία

Ηλεκτρικός δρόμος / Σουηδία

Για άλλη μια φορά η Σουηδία πρωτοπορεί τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροκίνηση, καθώς εκεί λειτουργεί μεταξύ άλλων και ο πρώτος ηλεκτρικός δρόμος στον κόσμο που μπορεί να εξυπηρετεί τόσο φορτηγά όσο και επιβατικά οχήματα.

Σε αυτόν τον δρόμο μήκους 2 χιλιομέτρων που βρίσκεται έξω από το αεροδρόμιο της Arlanda τα οχήματα μπορούν να φορτίζονται εν κινήσει. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 2018 σε ειδική εκδήλωση υπό την παρουσία του υπουργού υποδομών της χώρας, Tomas Eneroth.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και επίδειξη με ένα αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό (μάρκας DAF) της εταιρείας logistics PostNord να περνά το δρόμο και να φορτίζει εν κινήσει. Στο κάτω μέρος του σασί του φορτηγού έχει τοποθετηθεί ένα ειδικό βύσμα το οποίο συνδέεται με μαγνήτη με μια ηλεκτρική ράγα που έχει ενσωματωθεί στο δρόμο.

«Τα πάντα είναι 100% αυτόματα, με βάση το βύσμα που συνδέεται μαγνητικά με το δρόμο», ανέφερε ο CEO του eRoadArlanda Consortium, Hans Säll. «Οδηγείς κανονικά στο δρόμο και το βύσμα συνδέεται αυτόματα με το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου. Σε περίπτωση που απομακρυνθείς από το σημείο τότε το βύσμα σηκώνεται αυτόματα».

Η εμπορική χρήση του δρόμου θα είναι πολύ εύκολη διαδικασία λόγω του συστήματος που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία κατασκευής. «Μπορείτε να στείλετε δεδομένα μέσω των ηλεκτρικών καλωδίων, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα αναγνώρισης του οχήματος και επίσης η ράγα θα αναγνωρίζει αν επιτρέπετε να δώσει ενέργεια ή όχι και αναλόγως να ξεκινήσει η χρέωση», πρόσθεσε.

Η ενέργεια που διοχετεύει ο δρόμος της eRoadArlanda είναι στα 200 kW, σχεδόν δηλαδή 10 φορές περισσότερη από αυτήν ενός απλού σταθμού φόρτισης.

Ηλεκτρικός δρόμος / Σουηδία
Ηλεκτρικός δρόμος / Σουηδία
Στόχος η επέκταση του δικτύου των ηλεκτρικών δρόμων

Την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο δρόμο ανέπτυξε ο έμπειρος μηχανικός Gunnar Asplund με πολυετή θητεία στην ABB. Κατά την άποψή του το δίκτυο των ηλεκτρικών δρόμων θα πρέπει να επεκαθεί, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει το κράτος να επενδύσει σε υποδομές.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 20.000 χιλιόμετρα δρόμων πρέπει να εξηλεκτριστούν. Μετά θα υπάρχει μια απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων μεταξύ των συβατικών δρόμων και των ηλεκτρικών δρόμων. Θα μπορεί δηλαδή ένα όχημα να λειτουργήσει για 40 χιλιόμετρα να λειτουργεί με τη μπαταρία του και εν συνεχεία να μπαίνει στον ηλεκτρικό δρόμο και συνεχίζει το ταξί του».

Σύμφωνα με τον Hans Säll μέσα στην επόμενη δεκαετία οι ηλεκτρικοί δρόμοι θα είναι διαθέσιμοι στο κοινό. «Νομίζω ότι αυτή ή παρόμοια τεχνολογία, θα είναι εμπορικά διαθέσιμη σε πέντε έως δέκα χρόνια. Κάθε κυβέρνηση που επιθυμεί να έχει ένα σύστημα μεταφοράς “καθαρό” από ορυκτά καύσιμα πρέπει να κάνει κάτι και είναι πραγματικά δύσκολο να δούμε πως μπορεί να γίνει κάτι χωρίς ηλεκτρικούς δρόμους», είπε χαρακτηριστικά.

Βάσει του εθνικού σχεδίου εξηλεκτρισμού του δημόσιου οδικού δικτύου της χώρας, σε πρώτο πλάνο είναι η δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών δρόμων μήκους 1.365 χιλιομέτρων που συνδέει Στοκχόλμη, Μάλμε και Γκέτενμποργκ. Και αυτό διότι στη συγκεκριμένη διαδρομή σύμφωνα με έρευνες που έχει διενεργήσει το υπουργείο, πραγματοποιείται το 70% των μεταφορικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top