Το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι γεμάτο… αυτόνομα, ηλεκτρικά και διασυνδεδεμένα οχήματα. Μπορεί ακόμα να υπάρχει καιρός μέχρι την εποχή που τα επιβατηγά της καθημερινότητας θα φέρουν κενή θέση οδηγού, πλήρως ηλεκτρικά μοτέρ και επικοινωνία μεταξύ τους, όμως το σίγουρο είναι πως είμαστε πιο κοντά από ποτέ…
Ένα εκ των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσοι κατασκευαστές αναπτύσσουν ηλεκτρικούς κινητήρες (και όχι μόνο) είναι οι μπαταρίες τους. Εκείνες χρειάζονται ώρα μέχρι να φορτίσουν πλήρως, ενώ οι χωρητικότητα τους είναι περιορισμένη από την σημερινή τεχνολογία. Μια… τυχαία ανακάλυψη όμως, έρχεται να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη των μπαταριών. Με βάση ένα άρθρο που δημοσίευσαν οι Chris Howard και Mitch Watts, (καθηγητής και υποψήφιος διδάκτορας αντίστοιχα) μέλη του πανεπιστημίου UCL, οι μπαταρίες του μέλλοντος ενδέχεται να είναι ασύγκριτα καλύτερες από τις σημερινές.
Συγκεκριμένα, οι… επόμενες μπαταρίες θα μπορούσαν να αποτελούνται από ιόντα νατρίου (sodium ion), σε αντίθεση με την πλειοψηφία των μπαταριών σήμερα που αποτελούνται από ιόντα λιθίου (lithium ion). Έτσι, τα μελλοντικά εξαρτήματα παροχής ενέργειας θα μπορούσαν να φορτίζουν έως και χίλιες φορές ταχύτερα (!), ενώ θα είχαν μεγαλύτερη χωρητικότητα κατά 50%. Εν ολίγοις, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων μια για πάντα. Βέβαια, για να εισέλθουμε σε στάδιο παραγωγής, θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν αμέτρητες δοκιμές της τεχνολογίας αυτής.
Ίσως τα ιόντα νατρίου να είναι η λύση που αναζητούν οι ομάδες των τμημάτων Έρευνας & Ανάπτυξης των κατασκευαστών της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μένει να δούμε αν τελικά η ανακάλυψη αποδειχθεί επαναστατική ή μείνει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως μια καλή ευκαιρία βελτίωσης των μπαταριών που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ…!