Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας, αποφάσισε να κατασκευάσει το πιο γρήγορο Supercomputer στον κόσμο, με στόχο να ωθήσει την χώρα σε μια νέα εποχή τεχνολογικής προόδου, βοηθώντας στην έρευνα για τα αυτόνομα οχήματα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ. Το νέο Supercomputer θα κοστίσει 173 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Satoshi Sekiguchi, ανέφερε, «Απ ‘όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω που είναι τόσο γρήγορο». Το Supercomputer, προς το παρόν ονομάζεται ACBI, συντομογραφία του A.I. Cloud Bridging Infrastructure. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν προσφορές για την κατασκευή του, με την διαδικασία αυτή να ολοκληρώνεται στις 8 Δεκεμβρίου. Το Supercomputer αναμένεται να επιτύχει ταχύτητες των 130 petaflops, ή αλλιώς 130 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.
Έρευνα ΜΙΤ: Μπορούν τα ηλεκτρικά οχήματα να αντικαταστήσουν εντελώς τα συμβατικά;
Οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν και αυτές να χρησιμοποιήσουν την επεξεργαστική ισχύ του ACBI, εφόσον πληρώσουν ένα τέλος. Το μηχάνημα έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη deep-learning εφαρμογών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.
Άλλο ένα κομμάτι που το deep-learning είναι ζωτικό, είναι στα αυτόνομα οχήματα, καθώς τα συστήματα θα είναι σε θέση να αναλύσουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει από τον πραγματικό κόσμο, οι αισθητήρες των αυτόνομων οχημάτων. Η ανάλυση αυτή θα βοηθήσει τα αυτόνομα οχήματα να οδηγούν και να αναλύουν καλύτερα το περιβάλλον που κινούνται, αποφεύγοντας έτσι συγκρούσεις.
Η κίνηση αυτή, έρχεται μετά από το σχέδιο που αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο η Ιαπωνία, σύμφωνα με το οποίο ήθελε να ηγηθεί της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η Ιαπωνία θέλει να θέσει τα παγκόσμια στάνταρ όσον αφορά τα αυτόνομα οχήματα και να αποκτήσει προβάδισμα στην συλλογή δεδομένων.