Η XPeng πέρασε από την παρουσίαση στις πρώτες παραδόσεις του Mona L03 στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, He Xiaopeng, παρέδωσε προσωπικά τα κλειδιά του πρώτου αυτοκινήτου σε πελάτη στη Γαλλία, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 13 Οκτωβρίου.
Η πρώτη παράδοση και οι συναντήσεις με τους αντιπροσώπους
Όπως μεταδίδει το CnEVPost, η κινεζική εταιρεία γνωστοποίησε την παράδοση μέσω ανάρτησης στο Weibo, το δημοφιλές κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την XPeng, ο πρώτος Γάλλος ιδιοκτήτης ανέφερε ως βασικό λόγο της επιλογής του τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS), δηλαδή τις λειτουργίες που αναλαμβάνουν μέρος της οδήγησης, όπως η διατήρηση λωρίδας και η προσαρμοστική διατήρηση απόστασης, με τον οδηγό να παραμένει υπεύθυνος. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε ποια έκδοση του μοντέλου παραδόθηκε ούτε ποιες από τις λειτουργίες αυτές είναι διαθέσιμες στην ευρωπαϊκή αγορά.
Κατά την παραμονή του στη Γαλλία, ο He Xiaopeng συναντήθηκε και με συνεργάτες του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με την XPeng, ο επικεφαλής ενός ομίλου αντιπροσωπειών εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη μάρκα και στις προοπτικές του Mona L03. Στοιχεία για τον αριθμό των παραγγελιών στη γαλλική αγορά δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ένα μοντέλο σχεδιασμένο για Κίνα και Ευρώπη ταυτόχρονα
Το Mona L03 έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Μόναχο της Γερμανίας στις 16 Ιουλίου και είναι το πρώτο μοντέλο της XPeng που λανσαρίστηκε ταυτόχρονα στην Κίνα και στην Ευρώπη. Η σειρά Mona αποτελεί την πιο προσιτή γκάμα της κινεζικής εταιρείας και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε αντίθεση με ακριβότερα μοντέλα όπως το τριών σειρών SUV G9L. Ήδη από την παρουσίαση, η XPeng είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να διαθέσει το L03 σε 64 αγορές εκτός Κίνας.
Στην εγχώρια αγορά το μοντέλο προσφέρεται τόσο ως αμιγώς ηλεκτρικό (BEV) όσο και ως ηλεκτρικό με επέκταση αυτονομίας (EREV). Στη δεύτερη περίπτωση οι τροχοί κινούνται πάντα από ηλεκτροκινητήρα, ενώ ένας μικρός θερμικός κινητήρας λειτουργεί μόνο ως γεννήτρια για τη φόρτιση της μπαταρίας. Η τιμή στην Κίνα ξεκινά από 123.800 γιουάν. Στην Ευρώπη έφτασε η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, με ανακοινωμένη αρχική τιμή 35.600 ευρώ, τοποθετώντας το L03 σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές κατηγορίες της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικών SUV.
Ψηφιακές υπηρεσίες και υποβοήθηση οδηγού στο επίκεντρο
Η XPeng παρουσιάζει το Mona L03 ως βασικό εργαλείο της στρατηγικής της για να φέρει στο εξωτερικό οχήματα μαζικής αγοράς μαζί με τις τεχνολογίες υποβοήθησης οδηγού που έχει αναπτύξει. Η εταιρεία έχει χτίσει μεγάλο μέρος της ταυτότητάς της στην Κίνα γύρω από το λογισμικό και τα ευφυή συστήματα οδήγησης, και το L03 μεταφέρει αυτή τη φιλοσοφία σε χαμηλότερο επίπεδο τιμής.
Κατά την παρουσίαση του Ιουλίου, η εταιρεία είχε επίσης ανακοινώσει ότι το L03 θα είναι το πρώτο της μοντέλο για τις αγορές του εξωτερικού που ενσωματώνει το Google Maps Auto SDK. Πρόκειται για πακέτο λογισμικού που επιτρέπει στους κατασκευαστές να ενσωματώνουν τις υπηρεσίες χαρτών της Google απευθείας στο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου, με υποστήριξη χαρτογράφησης, πληροφοριών κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και σχεδιασμού διαδρομής. Για τους Ευρωπαίους αγοραστές, αυτό σημαίνει ένα περιβάλλον πλοήγησης οικείο, χωρίς να εξαρτώνται από την προβολή του κινητού τους.
Επέκταση και σε άλλες αγορές
Η έναρξη των παραδόσεων στη Γαλλία εντάσσεται σε ευρύτερη διεθνή εξόρμηση της XPeng, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιταχύνει και με άλλα μοντέλα, όπως το GX στη Μέση Ανατολή. Στις 11 Οκτωβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε το λανσάρισμα του Mona L03 σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, όπου γίνεται το τρίτο της μοντέλο μετά το G6 και το πολυμορφικό X9, ενώ ο στόχος παραμένει η διάθεση του μοντέλου στο σύνολο των 64 αγορών του εξωτερικού που είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο.




Σχόλια