Η Pony AI, εταιρεία αυτόνομης οδήγησης με έδρα την Κίνα, συνεργάζεται με την πλατφόρμα μετακινήσεων inDrive και τη NVIDIA για να δοκιμάσει υπηρεσίες robotaxi στο Καζακστάν. Οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο ανακοινώθηκε την Παρασκευή, και η πρώτη πόλη θα είναι η πρωτεύουσα Αστάνα. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση της Pony AI στην Κεντρική Ασία.
Ο ρόλος κάθε εταιρείας
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Pony AI θα διαθέσει τα robotaxi έβδομης γενιάς (Gen-7) και την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4. Στην κλίμακα της SAE, το Επίπεδο 4 σημαίνει ότι το όχημα οδηγεί μόνο του χωρίς ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης, μέσα σε μια συγκεκριμένη, χαρτογραφημένη περιοχή λειτουργίας. Η inDrive αναλαμβάνει τη λειτουργία της πλατφόρμας και τη διαχείριση της υπηρεσίας, ώστε οι επιβάτες να καλούν τα οχήματα μέσω της εφαρμογής της.
Η NVIDIA θα προσφέρει την υπολογιστική υποδομή μέσω της πλατφόρμας Hyperion και του συστήματος ασφάλειας Halos. Όπως εξήγησε στο TechCrunch ο αντιπρόεδρος αυτοκινήτου της NVIDIA, Ali Kani, η Hyperion δίνει στις εταιρείες μια έτοιμη βάση αισθητήρων και υπολογιστικού εξοπλισμού, μειώνοντας το κόστος ανάπτυξης. Η εταιρεία διαθέτει επίσης το μοντέλο Alpamayo, το οποίο έχει ήδη επιλεγεί για τα robotaxi της Lucid για τη Bolt, καθώς και εργαλεία για δημιουργία συνθετικών δεδομένων και δοκιμές σε διαφορετικά σενάρια. Κατά τον Kani, η εξοικονόμηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στις αναδυόμενες αγορές, όπου οι μετακινήσεις με οδηγό είναι ήδη φθηνές και οι αυτόνομες υπηρεσίες πρέπει να ανταγωνιστούν σε κόστος. Η ανακοίνωση συνέπεσε με την πρώτη επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της NVIDIA, Jensen Huang, στο Καζακστάν.
Γιατί επιλέχθηκε η Αστάνα
Όπως μεταδίδει το CnEVPost, η Pony AI αναφέρει ως βασικό λόγο της επιλογής το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας. Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ασίας, έχει προχωρήσει νωρίς στη θέσπιση κανόνων για οχήματα χωρίς οδηγό, ενώ ο πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev υπέγραψε τον Ιούνιο διάταγμα για την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη. Τον προηγούμενο μήνα η χώρα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αυτόνομα ταξί το 2027, με αρχικές δοκιμές στην Αστάνα και σε δύο ακόμη πόλεις.
Η Αστάνα έχει περίπου 1,7 εκατομμύρια κατοίκους και είναι η δεύτερη ψυχρότερη πρωτεύουσα στον κόσμο, με μακρούς χειμώνες, χιόνι και πάγο για μήνες. Αυτό αποτελεί σοβαρή δοκιμασία για αισθητήρες και λογισμικό. «Η λειτουργία εδώ θα δώσει μια σημαντική ευκαιρία να αξιολογηθεί η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης σε δύσκολες χειμερινές συνθήκες», δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της inDrive, Arsen Tomsky, προσθέτοντας ότι η επιτυχία στην Αστάνα μπορεί να βοηθήσει την επέκταση σε άλλες περιοχές με παρόμοιες προκλήσεις. Ο ιδρυτής και CEO της Pony AI, James Peng, χαρακτήρισε τη χώρα «συναρπαστική ευκαιρία» για την αυτόνομη κινητικότητα σε μια νέα αγορά.
Η στρατηγική της inDrive και της Pony AI
Η inDrive, γνωστή για το μοντέλο όπου επιβάτης και οδηγός διαπραγματεύονται την τιμή, λειτουργεί σε περισσότερες από 1.200 πόλεις σε 47 χώρες και η εφαρμογή της έχει ξεπεράσει τις 400 εκατομμύρια λήψεις. Ο τεχνικός διευθυντής της, Yuri Misnik, περιέγραψε την προσέγγιση της εταιρείας ως «σχεδιασμένη με χαμηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις», με συνεργάτες σε κάθε αγορά. Τον Δεκέμβριο η inDrive είχε υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία με τη σαουδαραβική AI Driver για οχήματα της WeRide στο Ριάντ, με στόχο πιλοτικό πρόγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2026, χωρίς να είναι σαφές αν οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει.
Για την Pony AI, η συμφωνία συνεχίζει τη στρατηγική επέκτασης μέσω τοπικών πλατφορμών. Τον Αύγουστο διεύρυνε τη συνεργασία της με την Uber, με σχέδια για πάνω από 2.000 robotaxi σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ αυτόν τον μήνα η Uber ανακοίνωσε δοκιμές των οχημάτων της στο Λονδίνο. Ο στόλος της Pony AI ανερχόταν σε 1.975 οχήματα στις 30 Ιουνίου, με στόχο να ξεπεράσει τα 3.500 σε περισσότερες από 20 πόλεις έως το τέλος του 2026. Ο ανταγωνισμός επιταχύνεται: η WeRide συνεργάζεται με τη δανέζικη GreenMobility για ανάπτυξη το 2027, η Momenta απέκτησε άδεια δοκιμών robotaxi στη Γερμανία, ενώ η Waymo στοχεύει στη Μαδρίτη το 2027.
Τα επόμενα βήματα
Οι εταιρείες θα εξετάσουν την τεχνική, λειτουργική, ρυθμιστική και εμπορική βιωσιμότητα της υπηρεσίας, ενώ η πιλοτική λειτουργία προϋποθέτει συμφωνία με την κυβέρνηση του Καζακστάν. Σύμφωνα με τον Misnik, οι δοκιμές στην Αστάνα θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2027, αρχικά με χειριστή ασφαλείας στο όχημα και τελικό στόχο τις διαδρομές χωρίς οδηγό, πριν αξιολογηθεί η επέκταση σε άλλες πόλεις της χώρας και σε αγορές όπου δραστηριοποιείται η inDrive.




Σχόλια