Η Nissan, σε συνεργασία με το περιοδικό The Economist, ανακάλυψε ότι οι νεότεροι αγοραστές αυτοκινήτων σε 15 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου προτιμούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
3.750 συμμετέχοντες σε 15 παγκόσμιες πόλεις (Μπανγκόκ, Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μανίλα, Μελβούρνη, Πόλη του Μεξικού, Νέο Δελχί, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ριάντ, Σάο Πάολο, Σαγκάη, Τόκιο και Τορόντο) απάντησαν στην έρευνα και περισσότερο από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι αναμένεται να οδηγήσουν ηλεκτρικό όχημα την επόμενη δεκαετία.
Για τις προοπτικές δέκα ετών, η προτίμηση ιδιοκτησίας EV αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50%. Ο ενθουσιασμός είναι πιο έντονος στις «αναδυόμενες» πόλεις, με το 44 τοις εκατό να οδηγεί EV τα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με 31 τοις εκατό στις ανεπτυγμένες πόλεις. Από την έρευνα φαίνεται ότι η δυσάρεστη πραγματικότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις ωθεί τους ανθρώπους προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες, όπως η ρύπανση και η συμφόρηση, προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα EV σε πόλεις όπως η Σαγκάη, το Σάο Πάολο και η Πόλη του Μεξικού. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την υιοθέτηση EV εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση της μπαταρίας, την υποδομή φόρτισης και το κόστος. Οι ερωτηθέντες στις αναδυόμενες πόλεις ανησυχούν περισσότερο για τις μπαταρίες EV, ενώ εκείνοι στις ανεπτυγμένες πόλεις επικεντρώνονται στο κόστος των EV, με τις τιμές να είναι ακόμα υψηλότερες από τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Περισσότερο από το 40 τοις εκατό δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένο με τις τεχνολογίες των νέων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ οι μισοί είπαν ότι γνωρίζουν ότι τα EV μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορητές συσκευές αποθήκευσης ενέργειας για την τροφοδοσία άλλων συσκευών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερωτηθέντες από αυτές τις πόλεις στις αναδυόμενες οικονομίες έδειξαν περισσότερο ενθουσιασμό για την εφαρμογή ηλεκτρικών οχημάτων πέρα από την απλή οδήγηση, όπως η χρήση, η κοινή χρήση και η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το 57% δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις ταξιδιωτικές του συνήθειες για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.
“Αυτή η έρευνα διερευνά πώς οι νεότερες γενιές οραματίζονται το μέλλον της κινητικότητας – μια ουσιαστική προοπτική, καθώς οι επιλογές τους θα διαμορφώσουν άμεσα το εξελισσόμενο τοπίο της κινητικότητας”, δήλωσε ο Ritu Bhandari, επικεφαλής της Αειφορίας Ασίας-Ειρηνικού στο Economist Impact.
«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι για να επιτύχει η βιώσιμη κινητικότητα, οι πόλεις πρέπει να εξισορροπούν τους περιβαλλοντικούς στόχους με πραγματικές προτεραιότητες για τους μετακινούμενους, όπως η οικονομική προσιτότητα, η ευκολία και η ένταξη. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται ευέλικτες, πολυτροπικές λύσεις που ενσωματώνουν απρόσκοπτα τη δημόσια συγκοινωνία, τα ηλεκτρικά οχήματα, την κοινή κινητικότητα και την ενεργή μεταφορά σε ένα συνδεδεμένο, προσβάσιμο δίκτυο για όλους τους κατοίκους με διαφορετικές ανάγκες».
«Πιστεύουμε στο να κάνουμε την κινητικότητα ηλεκτρισμένη και βιώσιμη – είναι μια καθοριστική προσδοκία που διαμορφώνει το μέλλον των μεταφορών», δήλωσε η Lavanya Wadgaonkar, εταιρική αντιπρόεδρος Global Communications της Nissan.
«Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτροκίνηση και την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, αλλά η μακροπρόθεσμη επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη, πρακτική και οικονομικά αποδοτική υιοθέτηση των EV. Στη Nissan, αξιοποιούμε την έρευνα και την καινοτομία βάσει δεδομένων για να γεφυρώνουμε τα κενά, διασφαλίζοντας ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά βασικό συστατικό του τοπίου της κινητικότητας», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.