Ηλεκτρικά

Yangwang: το νέο ναυαρχίδα ηλεκτρικό sedan της BYD θα παρουσιαστεί πρώτα στα ΗΑΕ

Η BYD ετοιμάζει πολυτελές ηλεκτρικό sedan με πόρτες coach, στα μεγέθη της Rolls-Royce Phantom. Η παγκόσμια πρεμιέρα θα γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όχι στην Κίνα.

Το πολυτελές ηλεκτρικό sedan της Yangwang, της υπομάρκας της BYD, σε δοκιμές με καμουφλάζ
Φωτογραφία: Electrek

Η BYD σχεδιάζει να παρουσιάσει το νέο ναυαρχίδα ηλεκτρικό sedan της μάρκας Yangwang στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όχι στην εγχώρια αγορά της Κίνας, όπως μεταδίδει το Electrek. Ο γενικός διευθυντής της Yangwang, Hu Xiaoqing, επιβεβαίωσε την επιλογή αυτή για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένη ημερομηνία παρουσίασης δεν έχει ανακοινωθεί.

Στόχος η κατηγορία της υπερπολυτέλειας

Η BYD είναι γνωστή κυρίως για προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως το Seagull, ένα μικρό hatchback που στην Κίνα πωλείται κάτω από 10.000 δολάρια. Ωστόσο, η εταιρεία έχει διευρύνει σημαντικά την γκάμα της και σήμερα προσφέρει από μοντέλα εισόδου έως SUV τριών σειρών καθισμάτων, pick-up και ηλεκτρικά supercar. Για το νεότερο Seagull μπορείτε να διαβάσετε και το σχετικό δημοσίευμα για το Seagull δεύτερης γενιάς.

Η BYD διαθέτει τρεις υπομάρκες: τις Denza, FangChengBao και Yangwang, ενώ υπό το όνομα BYD λειτουργούν οι οικογένειες Dynasty και Ocean. Η Yangwang βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας και λειτουργεί ως βιτρίνα για τις πιο προηγμένες τεχνολογίες του ομίλου. Τα προηγούμενα μοντέλα της βασίστηκαν στην πλατφόρμα e4 με τέσσερις κινητήρες, η οποία αποδίδει 1.300 ίππους. Διαθέτουν επίσης το σύστημα ελέγχου του αμαξώματος DiSus-X, που επιτρέπει στο όχημα να «χορεύει», να πηδά και να κινείται ακόμη και με τρεις τροχούς.

Με το νέο sedan η εταιρεία στοχεύει να ανταγωνιστεί μάρκες υπερπολυτέλειας όπως η Rolls-Royce, η Bentley και η Mercedes-Maybach.

Τι είναι γνωστό για το μοντέλο

Ο Hu Xiaoqing είχε δημοσιεύσει τον περασμένο μήνα εικόνες του sedan σε δοκιμές. Παρότι το αμάξωμα ήταν καλυμμένο, το μέγεθος και το σχήμα φαίνεται να προσεγγίζουν εκείνα της Mercedes-Benz Maybach S-Class ή της Rolls-Royce Phantom. Τοπικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μήκος περίπου 5.500 mm.

Ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Yangwang, Zheng Yu, δήλωσε ότι το μοντέλο θα διαθέτει «πρωτοφανή ανατρεπτική τεχνολογία», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι διαθέσιμες πληροφορίες παραμένουν περιορισμένες, ωστόσο το sedan εμφανίστηκε σε σταθμό Flash Charging της BYD. Αυτό υποδηλώνει ότι θα υποστηρίζει φόρτιση ισχύος megawatt, μια τεχνολογία που η εταιρεία προωθεί και σε άλλα μοντέλα της, όπως το Denza N8.

Το όχημα διαθέτει επίσης πίσω πόρτες με μεντεσέδες στο πίσω μέρος (coach doors), κάτι που αποτελεί πρωτιά για τη BYD και παραπέμπει άμεσα στη Rolls-Royce. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας με μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Αυτές αντικαθιστούν το υγρό ηλεκτρολύτη των σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου με στερεό υλικό και υπόσχονται υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της BYD, Stella Li, είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο Carwow.es τον περασμένο μήνα ότι το πρώτο όχημα της εταιρείας με μπαταρίες στερεάς κατάστασης θα κάνει ντεμπούτο το 2027.

Τιμή και θέση στη γκάμα της Yangwang

Η επίσημη πρεμιέρα του sedan αναμένεται εντός του τρέχοντος μήνα. Οι φήμες θέλουν την τιμή να ξεκινά στην περιοχή των 2 εκατομμυρίων γιουάν, δηλαδή περίπου 300.000 δολάρια.

Το σημερινό ηλεκτρικό sedan της Yangwang, το U7, ξεκινά από 658.000 γιουάν (98.000 δολάρια). Η μάρκα πουλά επίσης το U8 και το U8L, plug-in υβριδικά πολυτελή SUV για εκτός δρόμου, καθώς και το U9, ένα αμιγώς ηλεκτρικό super-coupe. Το επιμηκυμένο U8L είναι το ακριβότερο μοντέλο μαζικής παραγωγής της Yangwang, με τιμή από 1,45 εκατομμύρια γιουάν (217.000 δολάρια).

Η επίσημη παρουσίαση του νέου sedan αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο, με την ακριβή ημερομηνία και τις τεχνικές προδιαγραφές να παραμένουν άγνωστες.

Πηγή: electrek.co

Συντάκτης Κώστας Βλαχάκης

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ενώ ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική και Καθημερινή.

Όλα τα άρθρα του συντάκτη

Σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *