Close

Προσιτά LiDAR: Το κλειδί για την αυτόνομη οδήγηση

Τα περισσότερα δοκιμαστικά αυτόνομα οχήματα εκτός από κάμερες, αισθητήρες και ραντάρ χρησιμοποιούν και την τεχνολογία LiDAR (LIght Detection And Ranging) ένα αισθητήρα ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος στην οροφή του οχήματος και καταγράφει τα περιβάλλοντα στοιχεία σε υψηλή ποιότητα και πολύ πιο αξιόπιστα από τα απλά ραντάρ.

LiDAR tech

Σήμερα οι αισθητήρες LiDAR είναι πάρα πολύ ακριβοί αλλά σε μερικά χρόνια αναμένεται να πέσει η τιμή τους αλλά και να μειωθεί το μέγεθός τους. Εκεί βρίσκεται και το κλειδί για να γίνει προσιτή στις μάζες η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης.

Νέος τετραπύρηνος ARM Cortex-R52 για αυτόνομα οχήματα

Αρκετά από τα αυτόνομα οχήματα που δοκιμάζονται σήμερα ενσωματώνουν εναν συγκεκριμένο αισθητήρα LiDAR, το μοντέλο HDL-64E της εταιρείας Velodyne. Το κόστος αυτού είναι 80.000 δολάρια Αμερικής και το βάρος του 13 κιλά. Έχει τη δυνατότητα να σκανάρει 2.2 εκ. κουκίδες δεδομένων ανά δευτερόλεπτο με εμβέλεια 120 μέτρα.

Velodyne HDL-64E Lidar

Φέτος η Velodyne ανακοίνωσε το νέο μοντέλο LiDAR VLP-32A με εμβέλεια 200 μέτρα και βάρος 600 γρ. Στόχος της εταιρείας είναι σε μαζική παραγωγή να κοστίζει 500 δολάρια, οι ειδικοί όμως αναφέρουν ότι ακόμα και σε αυτή την τιμή είναι πολύ ακριβό για να τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα που θα βγουν σε μαζική παραγωγή.

Veoldyne VLP-32A Lidar

Η Quanergy Systems αναπτύσσει και αυτή αισθητήρες τεχνολογίας LiDAR και έχει θέσει ως στόχο την δημιουργία ενός αισθητήρα με τιμή 250 δολάρια ο οποίος θα είναι ετοιμοπαράδοτος στις αυτοκινητοβιομηχανίες στις αρχές του 2017.

Τα αυτόνομα οχήμα έχουν πρόβλημα με τις γέφυρες

Ακόμα δυο startup εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη αισθητήρων LiDAR, η Innoviz με έδρα το Ισραήλ και η Innoluce από την Ολλανδία. Αλλά και μια ερευνητική ομάδα από το MIT και χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναπτύσσουν αισθητήρα LiDAR οποίος μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα μικρό chip και θα έχει κόστος μόλις 10 δολάρια Αμερικής.

uber ford fusion autonomous details

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξέλιξη της τεχνολογίας LiDAR θα ευνοήσει και άλλες αγορές εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία. Για παράδειγμα ένας μικρός αισθητήρας LiDAR τοποθετημένος σε smartphone θα μπορεί να αναγνωρίζει με υψηλή ακρίβεια τις χειρονομίες που κάνουμε πάνω στην οθόνη του κινητού. Στα drones, ένα LiDAR θα προσφέρει τα δεδομένα που χρειάζεται για να αποφεύγονται διάφορα αντικείμενα και το drone να πετάει μόνο του!

Από το ελληνικό Wikipedia
Η τεχνική LIDAR (LIght Detection And Ranging) βασίζεται στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ στην ατμόσφαιρα και ακολούθως, στην καταγραφή της οπισθοσκεδαζόμενης ακτινοβολίας λέιζερ. Ονομάζουμε οπισθοσκεδαζόμενα (backscattered) τα ηλεκτρόνια τα οποία διαφεύγουν από την πλευρά εισόδου της δέσμης και έχουν μεγάλη ενέργεια.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ενώ ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική και Καθημερινή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top