Παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία πωλήσεων, το Xiaomi SU7 δεν δέχεται επαίνους για την ποιότητά του, με ορισμένους αγοραστές, μάλιστα, να μηνύουν την εταιρεία.
Η Κατάταξη Ποιότητας Αυτοκινήτων Κίνας για το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τα μεγάλα ηλεκτρικά sedan με μπαταρία κατέταξε το SU7 τελευταίο μεταξύ 29 κινεζικών μοντέλων. Αυτή η κατάταξη, που καταρτίστηκε από το κρατικό Δίκτυο Ποιότητας Αυτοκινήτων της Κίνας, υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο πιθανών ελαττωμάτων και μεγαλύτερο αριθμό παραπόνων ιδιοκτητών αναλογικά με τις πωλήσεις του Xiaomi EV.
Το Δίκτυο Ποιότητας Αυτοκινήτων της Κίνας, μια πλατφόρμα που εποπτεύεται από την Διοίκηση Εποπτείας Αγοράς της Κίνας, καταγράφει αναφορές από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που περιγράφουν λεπτομερώς τα ελαττώματα και τα προβλήματα των οχημάτων. Αυτές οι αναφορές στη συνέχεια μετατρέπονται σε βαθμούς ποινής, με υψηλότερη βαθμολογία να υποδηλώνει χαμηλότερη ποιότητα.
Το Xiaomi SU7 έλαβε 239 βαθμούς ποινής, 56 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας του. Αντίθετα, το sedan GAC Hyptec GT βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με 149 βαθμούς, ακολουθούμενο από το Voyah Passion (152 βαθμούς) και το Avatr 12 (153 βαθμούς). Ακόμη και τα καθιερωμένα ηλεκτρικά οχήματα με προορισμό την Ευρώπη, όπως τα Nio ET7 και ET9, σημείωσαν σημαντικά καλύτερη βαθμολογία, κατακτώντας τη μέση της λίστας με 183 βαθμούς.
Άλλα μοντέλα που κατατάχθηκαν υψηλότερα από το SU7 περιλαμβάνουν το Zeekr 001 (185 βαθμούς), το Lotus Emeya (185 βαθμούς), το BYD Han (194 βαθμούς) και το Denza Z9 GT (214 βαθμούς).
Νέες αναφορές κάνουν λόγο για πάνω από 400 ιδιοκτήτες Xiaomi SU7 Ultra που συνεργάζονται για να μηνύσουν την εταιρεία, κάτι που επιδεινώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Xiaomi. Αυτοί οι ιδιοκτήτες φέρονται να έχουν συγκεντρώσει 3.000 RMB (περίπου 374 € ) ο καθένας για να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα. Αυτή η εξέλιξη δείχνει αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των ιδιοκτητών του premium ηλεκτρικού sedan της Xiaomi.
Ο πυρήνας της διαμάχης επικεντρώνεται σε ένα προαιρετικό μπροστινό καπό από ανθρακονήματα, με τιμή 42.000 RMB (περίπου 5.250 € ). Αυτό το εξάρτημα διαφημιζόταν ως λειτουργικό με “διπλούς αεραγωγούς” σχεδιασμένους για τη βελτίωση της αεροδυναμικής και της ψύξης.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί. Τα βίντεο που δείχνουν την εσωτερική δομή του δεν αποκαλύπτουν καμία διαφορά από την τυπική έκδοση αλουμινίου. Ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές χρησιμοποιώντας φυσητήρες αέρα και χαρτομάντιλα, οι οποίες έδειξαν ότι δεν υπήρχε ροή αέρα μέσω των υποτιθέμενων αγωγών. Τα αποτελέσματα θερμικής απεικόνισης που κοινοποιήθηκαν από αυτούς τους ιδιοκτήτες δεν έδειξαν σημαντικά οφέλη ψύξης από τον αεραγωγό από ανθρακονήματα.
Η Xiaomi ζήτησε συγγνώμη στις 7 Μαΐου, αναγνωρίζοντας ότι οι περιγραφές των προϊόντων ήταν ασαφείς. Η εταιρεία προσέφερε στους επηρεαζόμενους πελάτες 20.000 πόντους επιβράβευσης και την επιλογή ανταλλαγής του καπό από ανθρακονήματα με μια τυπική αλουμινένια. Πολλοί ιδιοκτήτες φέρονται να απέρριψαν αυτήν την προσφορά, αποδίδοντας τους μεγάλους χρόνους αναμονής για τα ανταλλακτικά, οι οποίοι εκτιμώνται μεταξύ 30 και 40 εβδομάδων. Επίσης, θεωρούν την προσφορά ανεπαρκή αποζημίωση για αυτό που πιστεύουν ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που βελτιώνει την απόδοση.
Η νομική πρόκληση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το τμήμα αυτοκινήτων της Xiaomi. Στις 10 Μαΐου, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Xiaomi Auto, Lei Jun, περιέγραψε τις προηγούμενες εβδομάδες ως τις πιο δύσκολες από την ίδρυση της εταιρείας, αναφερόμενος τόσο σε προσωπικές όσο και σε επαγγελματικές δυσκολίες. Οι αναλυτές του κλάδου έχουν κάνει παραλληλισμούς με προηγούμενες περιπτώσεις που αφορούσαν άλλους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η Avatr, η οποία αντιμετώπισε παρόμοια ζητήματα μέσω δημόσιων δοκιμών.
Αυτές οι συγκρίσεις έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις προς την Xiaomi να διεξάγει ανεξάρτητη επαλήθευση της φερόμενης λειτουργικότητας του αεραγωγού από ανθρακονήματα. Νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι εάν αξιολογήσεις τρίτων επιβεβαιώσουν ότι οι αγωγοί δεν λειτουργούν, η Xiaomi θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις βάσει των αυστηρών νόμων περί διαφήμισης της Κίνας για παραπλανητική προώθηση.
Το ζήτημα ξεπερνά την οικονομική αποζημίωση για πολλούς πελάτες που επηρεάζονται. Ένας σαφώς απογοητευμένος ιδιοκτήτης δήλωσε στο διαδίκτυο: «Αγοράσαμε αυτό που διαφημιζόταν ως χαρακτηριστικό απόδοσης. Η Xiaomi θα πρέπει είτε να αποδείξει ότι οι αγωγοί λειτουργούν είτε να αναλάβει την ευθύνη αν δεν λειτουργούν».
Αυτή η διαμάχη θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την κυκλοφορία του SUV Xiaomi YU7 και τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της εταιρείας. Οι παρατηρητές του κλάδου πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα προωθήσουν στην αγορά προαιρετικά εξαρτήματα που σχετίζονται με την απόδοση στο μέλλον.
Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.