Ο ρόλος του 5G στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των έξυπνων πόλεων

Το 5G αναμένεται να μπει σταδιακά στη ζωή μας και ο ρόλος του στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των έξυπνων πόλεων εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλος και θα επηρεάσει κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας.

Η έλευση του 5G θα συμβάλλει στη δημιουργία υποδομών συνδεδεμένων μεταξύ τους όπως τα έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα τα οποία θα έχουν την ικανότητα να καταγράφουν και να αναλύουν την κατανάλωση ενέργειας, ο έξυπνος φωτισμός στις πόλεις με αισθητήρες που σε κάθε περιστατικό βίας θα ενημερώνει την αστυνομία αυτόματα για να παρέμβει έγκαιρα, καθώς και έξυπνους σηματοδότες που θα λειτουργούν με σκοπό την εξομάλυνση της κυκλοφορίας.

Η χρήση των δικτύων πέμπτης γενιάς αναμένεται να “μεταμορφώσει” τις έξυπνες πόλεις και τον τρόπο που μετακινούμαστε μέσα σε αυτές, μιας και θα δημιουργήσει ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων οχημάτων τα οποία θα ανταλλάσουν δεδομένα μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο χωρίς να αποστέλλονται σε κάποια βάση δεδομένων. Τα δεδομένα θα επεξεργάζονται στο cloud με το σήμα να μην παρεμβάλλεται από οχήματα, κτίρια και άλλες επιφάνειες.

Όταν η χρήση του 5G γίνει προσβάσιμη από όλους, τα δίκτυα αυτά θα επιτρέπουν την επικοινωνία από όχημα σε όχημα (vehicle-to-vehicle) και από όχημα στο γύρω περιβάλλον (vehicle-to-infrastructure), τα οποία θα τα δούμε πρώτα σε οχήματα με οδηγό πριν εφαρμοστούν σε αυτόνομα οχήματα τα οποία θα πρέπει να αποστέλλουν τα δεδομένα σε μεγάλες ταχύτητες. Αυτή τη χρονική στιγμή, με την 4G τεχνολογία, μπορούν να αποστέλλουν τα δεδομένα στα 26ms τη στιγμή που τα δίκτυα 5G θα μπορούν να μειώσουν το χρόνο στα 10ms, συμβάλλοντας στην πιο ομαλή κίνηση των αυτόνομων οχημάτων αλλά και στην ασφάλεια των οδηγών, των πεζών αλλά και ολόκληρης της πόλης.

Η επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων αναμένεται να κάνει την κίνησή μας μέσα στην πόλη αλλά και εκτός αυτής, πιο ομαλή με συνέπεια τη μείωση της εκπομπής ρύπων των οχημάτων. Για παράδειγμα, αν σε έναν δρόμο υπάρχει τροχαίο ατύχημα, τα οχήματα θα ενημερώνουν αυτά που ακολουθούν έτσι ώστε είτε να αλλάξουν πορεία, είτε να φρενάρουν πιο ομαλά αλλά και να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα.

Όσον αφορά την επικοινωνία του οχήματος με το περιβάλλον γύρω του, θα συμβάλλει στην εξομάλυνση καταστάσεων όπως σε αυτήν που αναφέραμε με το τροχαίο ατύχημα, όπου δε θα ενημερώνει μόνο τα οχήματα που ακολουθούν αλλά θα στέλνει ειδοποίηση σε φωτεινούς σηματοδότες και οθόνες στο δρόμο αλλά και μέσα στην πόλη παρόμοιες με τα smart panels με ψηφιακές υπηρεσίες που θα εγκατασταθούν σε πόλη της Ιαπωνίας, διευκολύνοντας όσους για παράδειγμα ήθελαν να μεταβούν σε κάποια περιοχή στην οποία υπάρχει έκτακτο περιστατικό, με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού.

Πηγή

3 απαντήσεις στο “Ο ρόλος του 5G στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των έξυπνων πόλεων”

  1. Ο ρολος του 5g ειναι ο απολυτος έλεγχος η σκλαβια τις ανθρωπότητας ολα τα αντικείμενα που θα αγοράζουμε σε λιγα χρονια θα επικοινωνούνε με το 5g

  2. Το 5G απλά είναι το μέλλον. Κι είναι ένα μέλλον όπου τα πράγματα θα είναι πολύ πιο απλά, οικονομικά, οικολογικά, αλλά και ελεγχόμενα.

  3. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΦΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΖΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΖΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ . ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΗΠΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. ΜΕ ΤΟ 5G ΠΟΥ ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΖΟΜΠΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *