Η Mitsubishi παρουσίασε σε πρώτη προεπισκόπηση στην Αυστραλία το ASX VR-e, το δεύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που λανσάρει η εταιρεία στη συγκεκριμένη αγορά, σχεδόν 16 χρόνια μετά το i-MiEV. Όπως μεταδίδει το The Driven, πρόκειται για μια ηλεκτρική και εκσυγχρονισμένη εκδοχή του crossover ASX, που αναδεικνύεται ως το ταχύτερο αυτοκίνητο που έχει διαθέσει ποτέ η μάρκα εκεί.
Επιδόσεις, μπαταρία και αυτονομία
Η κορυφαία έκδοση GSR διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες με ροπή 340 Nm και επιταχύνει από 0 έως 100 km/h σε 3,9 δευτερόλεπτα. Όπως σημειώνεται, ο χρόνος αυτός είναι καλύτερος από τα 5 δευτερόλεπτα που διαφήμιζε το Lancer Evo X τη δεκαετία του 2010.
Όλες οι εκδόσεις χρησιμοποιούν συστοιχία μπαταριών 57,7 kWh από την CATL. Η GSR φτάνει τα 328 km αυτονομίας, ενώ οι τρεις εκδόσεις με έναν κινητήρα κινούνται μεταξύ 380 και 403 km. Τα στοιχεία αφορούν τον κύκλο WLTP:
- LS: 403 km
- Aspire: 398 km
- Exceed: 380 km
- GSR (δύο κινητήρες): 328 km
Η Mitsubishi συνδέει την κληρονομιά του μοντέλου με το ιστορικό Gallant. Το The Driven το εκτιμά ως πιθανό αντίπαλο των κινεζικών προτάσεων της BYD και της MG, με την τιμολόγηση να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Αν ισχύσουν οι τιμές της Νέας Ζηλανδίας, το μοντέλο θα μπορούσε να ξεκινά στην Αυστραλία από κάτω από 50.000 δολάρια, πρόκειται όμως για εκτίμηση και όχι για επιβεβαιωμένη τιμή.
Σχεδιασμός με υπογραφή Pininfarina
Η εξωτερική εμφάνιση απέχει αισθητά από το κλασικό ASX. Το σχέδιο ανήκει στον ιταλικό οίκο Pininfarina, που έχει υπογράψει σημαντικά supercars και hypercars, όπως το ηλεκτρικό Battista. Στόχος είναι η καλύτερη αεροδυναμική απόδοση και, κατά συνέπεια, η υψηλότερη ενεργειακή αποδοτικότητα.
Στο μπροστινό μέρος υπάρχει αεραγωγός τύπου S-Duct, που οδηγεί τον αέρα από τον κάτω προφυλακτήρα και τον αφήνει να εξέλθει από το πάνω τμήμα του αμαξώματος. Επιπλέον, ενεργά πτερύγια στη μάσκα ανοίγουν για να επιτρέπουν την ψύξη όταν χρειάζεται. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται μπροστά δεξιά, ακριβώς πριν από την πόρτα του οδηγού, με ηλεκτρικά ανοιγόμενο κάλυμμα. Οι πόρτες έχουν χερούλια στο ίδιο επίπεδο με το αμάξωμα και οι ζάντες είναι σχεδιασμένες ώστε να μειώνουν την οπισθέλκουσα.
Εσωτερικό και τεχνολογία
Στην καμπίνα κυριαρχεί οθόνη 15,6 ιντσών στο κέντρο και ψηφιακό πίνακα οργάνων 9,2 ιντσών πίσω από το τιμόνι. Παραμένουν ωστόσο μερικά φυσικά πλήκτρα, κάτι που μπορεί να διευκολύνει όσους περνούν από κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικό. Η διάταξη του περιβάλλοντος χρήσης διαφέρει από αυτή πολλών άλλων ηλεκτρικών, καθώς αρκετοί έλεγχοι τοποθετούνται στην οθόνη για γρήγορη πρόσβαση.
Το ASX VR-e προσφέρει ενημερώσεις OTA (over-the-air), δηλαδή απομακρυσμένες αναβαθμίσεις λογισμικού, και είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα της Mitsubishi με τη δυνατότητα αυτή. Υποστηρίζονται επίσης τα Apple CarPlay και Android Auto. Τα υλικά των καθισμάτων, η ποιότητα των ραφών και η συνολική κατασκευή χαρακτηρίστηκαν πολύ καλά.
Εγγύηση και συντήρηση
Στην Αυστραλία το μοντέλο συνοδεύεται από δεκαετή εγγύηση στο πλαίσιο του προγράμματος Diamond Advantage της Mitsubishi. Το The Driven εκτιμά ότι αυτό μπορεί να καθησυχάσει τους μακροχρόνιους εταιρικούς πελάτες της μάρκας, για πολλούς από τους οποίους θα μπορούσε να είναι το πρώτο ηλεκτρικό στον στόλο τους.
Η συντήρηση καλύπτεται από πρόγραμμα με κλειστές τιμές για 10 έτη ή 150.000 km, με τα πρώτα 10 προγραμματισμένα σέρβις ανά 15.000 km ή ανά 12 μήνες. Το αυτοκίνητο θα διατίθεται σε έξι μονόχρωσες αποχρώσεις και σε εκδόσεις με διχρωμία, ενώ στην παρουσίαση φάνηκαν οι αποχρώσεις Sage και κόκκινο. Η πρώτη οδική δοκιμή αναμένεται αργότερα μέσα στη χρονιά.




Σχόλια