Close

Google Maps 2.0: Νέα “έξυπνη” δυνατότητα εναλλακτικής διαδρομής για την αποφυγή της κυκλοφορίας

To Google Maps είναι απαραίτητος σύντροφος οδήγησης για εκατομμύρια οδηγούς, καθώς βοηθούν στην πρόβλεψη του τι θα συμβεί στο δρόμο μπροστά και στην εύρεση μιας ταχύτερης διαδρομής.

Αυτές οι εφαρμογές πλοήγησης χειρίζονται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών που λαμβάνονται από χρήστες στο δρόμο.

Συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα κίνησης ειδικά για να προσδιορίσουν τις επιβραδύνσεις, αναζητώντας τελικά διαδρομές που σας επιτρέπουν να φτάσετε στον προορισμό πιο γρήγορα. Eίναι μια έξυπνη λύση για την αποφυγή ζωνών υψηλής κυκλοφορίας και η εφαρμογή είναι πλέον σε θέση να αναζητά διαδρομές πιο αποδοτικές ως προς τα καύσιμα για να μειώσει την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων.

Η εταιρεία, ωστόσο, πάει ένα βήμα παραπέρα και έχει πρόσφατα κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν νέο τρόπο παροχής εναλλακτικών διαδρομών, λαμβάνοντας υπόψη ζώνες υψηλής κυκλοφορίας για να προτείνει εναλλακτικούς προορισμούς.

Η Google δηλαδή θέλει το Google Maps να προσφέρει εναλλακτικές διαδρομές με εναλλακτικούς προορισμούς, βοηθώντας σας να περνάτε λιγότερο χρόνο πίσω από το τιμόνι.

Αυτή τη στιγμή, όταν τρέχετε την εφαρμογή και διαμορφώνετε έναν προορισμό, οι χάρτες αναζητούν διαδρομές προς τη διεύθυνση λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα δεδομένα κίνησης και άλλες γενικές ρυθμίσεις που ενεργοποιήσατε στην εφαρμογή. Ωστόσο, οι Χάρτες Google δεν κοιτάζουν προς το παρόν πέρα ​​από τις παρεχόμενες ρυθμίσεις, αναζητώντας απλώς διαδρομές προς τον καθορισμένο προορισμό.

Η προτεινόμενη ενημέρωση αλλάζει αυτήν τη συμπεριφορά. Εάν η νέα δυνατότητα ενεργοποιηθεί, οι Χάρτες Google θα μπορούν να αναζητούν τον προορισμό, να προσδιορίζουν περισσότερες πληροφορίες, να εκτιμούν την πιθανότητα έντονης κυκλοφορίας και να δημιουργούν εναλλακτικές διαδρομές ανάλογα.

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί είναι ένα πραγματικό παράδειγμα. Εάν θέλετε να πάτε σε μια καφετέρια και να τρέξετε τους Χάρτες Google, η εφαρμογή ανακτά επίσης τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος, πόσο κόσμο έχει και εάν βρίσκεται σε μια διεύθυνση όπου θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε επιβράδυνση λόγω μεγάλης κίνησης. Σε κάθε διαδρομή προς τον προορισμό δίνεται μια βαθμολογία.

Οι Χάρτες Google θα μπορούσαν να αλλάξουν τον προορισμό σε μια πιο βολική τοποθεσία για να οδηγήσετε λιγότερο. Η Google λέει ότι μπορεί να υπολογίσει μια «βαθμολογία ενόχλησης χρήστη» για κάθε εναλλακτικό προορισμό. Στο παραπάνω παράδειγμα, οι Χάρτες Google θα αναζητούσαν εναλλακτικές καφετέριες όπου μπορείτε να φτάσετε πιο γρήγορα και με μικρότερη πιθανότητα να πέσετε σε μποτιλιάρισμα.

Ο εναλλακτικός προορισμός θα πρέπει να πληροί τα κριτήριά σας – μπορείτε είτε να ορίσετε επιλογές διαδρομής με βάση τις προτιμήσεις σας είτε να επιτρέψετε στους Χάρτες Google να μάθουν πράγματα για εσάς και τελικά να προτείνετε έναν εναλλακτικό προορισμό με βάση το προφίλ σας.

Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία στον τρόπο λειτουργίας αυτού του συστήματος: ο καθορισμός ζωνών υψηλής κυκλοφορίας και η εύρεση εναλλακτικών προορισμών με βάση τις προτιμήσεις σας. Ο φιλόδοξος στόχος των Χαρτών Google θα ήταν να σας μεταφέρει σε έναν παρόμοιο προορισμό στο συντομότερο χρονικό διάστημα, οπότε αν θέλετε να πιείτε καφέ, θα μπορούσε να προτείνει άλλα μέρη όπου δεν θα περνάτε πολύ χρόνο στην κίνηση. Μπορεί να αποφύγει περιοχές όπου είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε επιβράδυνση, όπως τα σχολεία, αν και οι εναλλακτικές διαδρομές θα ήταν εξαιρετικά δυναμικές.

Η Google εξηγεί ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε ιστορικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι η Google χρειάζεται δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο, επειδή μια περιοχή μπορεί να έχει μεγάλη κίνηση λόγω διαφόρων γεγονότων, όπως συναυλίες, ακόμα κι αν συνήθως αντιμετωπίζετε μικρή κίνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Google πρέπει να λαμβάνει συνεχώς δεδομένα από τις συσκευές των χρηστών, καθώς θα ήταν ο μόνος τρόπος για να βρει σωστά ταχύτερες διαδρομές προς τον προορισμό.

Η ιδέα της Google είναι απολύτως λογική για άτομα που δεν τους πειράζει να αλλάξουν τον προορισμό τους, όπως όταν οδηγούν σε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα εστιατόριο. Ωστόσο, δεν θα είχε νόημα όταν ταξιδεύετε στο σπίτι, στο γραφείο ή σε οποιονδήποτε προορισμό όπου η αλλαγή διεύθυνσης δε νοείται. Αυτό είναι όπου η τυπική εναλλακτική μηχανή δρομολόγησης θα εξακολουθούσε να είναι χρήσιμη, αν και οι Χάρτες Google μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα ενασχόλησης και κίνησης σε πραγματικό χρόνο για να βρουν πιο γρήγορες διαδρομές.

Η λύση της Google βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της πατέντας αλλά πιθανότατα η εταιρεία θα θελήσει να την φέρει στο κοινό.

[via]

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες σε online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top