Από ότι φαίνεται, η περιοχή του Τσερνομπίλ, η οποία επλήγη από την καταστροφική πυρηνική έκρηξη του αντιδραστήρα No.4 θα καταφέρει να παράγει ξανά ενέργεια, αυτή την φορά όμως ηλιακή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 2 μεγάλες κινεζικές εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια για την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου χωρητικότητας 1 gigawatt στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας.
Υπεύθυνη για την κατασκευή θα είναι η China National Complete Engineering Corp, ενώ η GCL System Integration Technology θα παρέχει τον ηλιακό εξοπλισμό που χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα είναι υπεύθυνη για την λειτουργία και την συντήρηση του έργου.
Παρόλο που υπάρχουν προφανείς ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία αυτών που θα κατασκευάσουν την εγκατάσταση, υπάρχουν επίσης αρκετά πλεονεκτήματα. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η περιοχή λαμβάνει άφθονη ποσότητα ηλιακή ακτινοβολίας και οι γραμμές για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας του πυρηνικού εργοστασίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το ηλιακό πάρκο. Επιπλέον, η τιμή για την αγορά γης σε αυτό το σημείο, είναι δικαιολογημένα φθηνότερη.
Tesla και Solarcity έλυσαν το πρόβλημα ενέργειας του απομονωμένου νησιού Tau
Σύμφωνα με τον Shu Hua, Πρόεδρος της GCL System Integration Technology, “Θα υπάρξουν αξιόλογα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, καθώς προσπαθούμε να ανακαινίσουμε μια κατεστραμμένη περιοχή με πράσινες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Έχουμε αφιερωθεί στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας και χρησιμοποιούμε διαφορετική προσέγγιση ώστε να επιτευχθεί μια παγκόσμια παρουσία”.
Η ακριβής θέση του φωτοβολταϊκού πάρκου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά οι Ουκρανικές αρχές έχουν επιτρέψει ξανά τις δραστηριότητες ανάπτυξης στο Τσερνομπίλ, δείχνοντας έτσι ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι υπό έλεγχο.
Το ατύχημα του Τσερνομπίλ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι η πιο θανατηφόρα καταστροφή πυρηνικού σταθμού στην ανθρώπινη ιστορία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περίπου 4000 άτομα έχουν πεθάνει εξαιτίας των συνεπειών της ακτινοβολίας, μετά από την έκρηξη του αντιδραστήρα και την αποτυχία των αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις γρήγορα.