Close

Χειμερινές δοκιμές ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Μειωμένη αυτονομία, μεγαλύτερος χρόνος φόρτισης (video)

Οι χειμερινές δοκιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία έδειξαν ότι στο κρύο μειώνεται η αυτονομία τους και αυξάνεται ο χρόνος φόρτισής τους.

Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία, που παρουσιάζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, προσπαθεί να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο φόρτισης. Το κάθε ηλεκτρικό μοντέλο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, όμως τι συμβαίνει, όταν κάποιο εξ’ αυτών βρεθεί σε ψυχρές συνθήκες;

Για να βγάλει τέτοια συμπεράσματα, η Ομοσπονδία Αυτοκινήτου της Νορβηγίας (Norwegian Automobile Federation) πραγματοποίησε χειμερινές δοκιμές στη χώρα με 20 διαφορετικά ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία ήταν διαθέσιμα στις αντιπροσωπείες της Νορβηγίας μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα 20 μοντέλα των χειμερινών δοκιμών

Αυτά ήταν τα Model 3, Model S, Model X της Tesla, τα Niro EV, Soul EV της ΚΙΑ, τα Kona EV, Ioniq EV της Hyundai, το I-Pace της Jaguar, το Ampera-e της Opel, το EQC της Mercedes-Benz, τα e-tron 55 quatro, e-tron 50 quatro της Audi, τα Leaf 62 kWh, Leaf 40 kWh της Nissan, το Renault Zoe, το Mii Eletric της Seat, τα Citigo και Citigo-e IV της Skoda και τα e-up, e-Golf από πλευράς της Volskwwagen.

Πώς έγιναν οι δοκιμές

Πριν μπουν στα οχήματα, οι οδηγοί έλαβαν συγκεκριμένες οδηγίες και πολλές ενημερώσεις, ειδικά για το πότε τελειώνει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και αν τα οχήματα σταματούν ξαφνικά, κάτι που δε συμβαίνει, με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετές ειδοποιήσεις για το ότι κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μείνει από μπαταρία.

Μάλιστα, τα περισσότερα διατηρούν την ίδια ταχύτητα μέχρι τα τελευταία χιλιόμετρα, ώστε μετά να υπάρξει απώλεια επιτάχυνσης και περιορισμός της μέγιστης ταχύτητας, ενώ σε κάποια σβήνει αυτόματα και η θέρμανση.

Οι δοκιμές, λοιπόν, έγιναν σε δρόμους πόλης, σε αυτοκινητόδρομους και σε εξοχικούς δρόμους, με τα 20 μοντέλα να ακολουθούν την ίδια διαδρομή, περνώντας μέσα κι από ένα βουνό, από το οποίο κάποια έκαναν δύο περάσματα, την ίδια μέρα, με παρόμοιο στιλ οδήγησης και χωρίς προθέρμανση, ώστε να γίνουν στα ίσια.

Οι ταχύτητές τους ήταν από 60 μέχρι 110 χλμ./ώρα, με σκοπό της NAF να είναι η διαπίστωση του τι απόκλιση έχει το κάθε ηλεκτρικό όχημα από την αυτονομία και τον χρόνο φόρτισης, που ορίζουν οι κατασκευαστές, σε αυτές τις συνθήκες, αλλά και πόσο διαφέρουν οι μετρήσεις του κάθε μοντέλου.

Απώλεια αυτονομίας 18,5% κατά μέσο όρο

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα ένα-ένα. Θα ξεκινήσουμε από τον τομέα της αυτονομίας, όπου η NAF διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο υπήρχε απώλεια 18,5% από αυτή που ορίζεται στον κύκλο WLTP.

Το πιο αξιόπιστο ήταν το Kona, το οποίο κάλυψε το 90% των χιλιομέτρων, που ορίζονται από τη Hyundai στον κύκλο WLTP, καθώς από τα 449 έβγαλε τα 404, έχοντας απόκλιση μόνο 9%. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος βρέθηκε το Ampera-e, που κάλυψε μόνο το 70% της αυτονομίας του στον κύκλο WLTP (297 αντί για 423 χιλιόμετρα).

Όσο για τα μοντέλα της Tesla, το Model S είναι αυτό με τη μεγαλύτερη αυτονομία από τα 20 προαναφερθέντα, όμως από τα 610 χιλιόμετρα κάλυψε μόνο τα 470, κάτι που σημαίνει μόνο το 74% της αυτονομίας στον κύκλο WLTP, αποτέλεσμα που μόνο καλό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο των Αμερικανών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το κορυφαίο σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων Model 3, βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα στη λίστα με τα αποτελέσματα, καθώς κάλυψε τα 404 από τα 560 χιλιόμετρα, δηλαδή το 80% της αυτονομίας του στον κύκλο WLTP.

Φόρτιση στο 80% σε 27 λεπτά

Περνάμε στο χρόνο φόρτισης, που ήταν ο άλλος τομέας που απασχόλησε την Ομοσπονδία Αυτοκινήτου της Νορβηγίας στις χειμερινές αυτές δοκιμές.

Ο χρόνος σίγουρα αυξάνεται, μόνο και μόνο διότι θα πρέπει η μπαταρία να είναι ζεστή, κάτι που σημαίνει ότι το κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει πρώτα να κάνει κάποια χιλιόμετρα και μετά να πάει στον σταθμό φόρτισης.

Οι οδηγοί και των 20 μοντέλων οδήγησαν για τουλάχιστον δύο ώρες σε αυτοκινητόδρομο, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα είναι ζεστή η μπαταρία τους, και αμέσως πήγαν σε σταθμό φόρτισης δίχως να περιμένουν στην ουρά.

Η μπαταρία θα έπρεπε να είναι κάτω από το 10% και να φορτίσει μέχρι το 80%, ενώ για να γίνουν κι εδώ ισάξια οι δοκιμές, τα 20 μοντέλα μοιράστηκαν σε δύο γκρουπ. Αυτα που φορτίζουν με ισχύ μέχρι 50 kW και αυτά που φορτίζουν με ισχύ πάνω από 50 kW.

Ο μικρότερος χρόνος, που επετεύχθη η φόρτιση έως το 80%, ήταν 27 λεπτά και τον έκανε το Audi e-tron 55 quatro, ενώ στον πάτο των αποτελεσμάτων βρέθηκε ξανά το Ampera-e, με το ηλεκτρικό της Opel να έχει δύο στα δύο, αλλά και το Renault Zoe. Αμφότερα τα οχήματα έχουν μεγάλα συστήματα μπαταρίας, αλλά υποστηρίζουν ισχύ φόρτισης μόνο μέχρι 50 και 40 kW, αντίστοιχα.

Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο για μία πλήρη φόρτιση, τη στιγμή που το Model 3 είναι μια κατηγορία μόνο του, αφού στο δίκτυο φόρτισης της Ionity έφτασε σχεδόν τα 200 kW, τη στιγμή που έχει χαμηλή κατανάλωση. Παρά ταύτα, βέβαια, δεν κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των χρόνων, καθώς φόρτισε μέχρι το 80% σε 35 λεπτά.

Η υποσημείωση της NAF

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι σε ψυχρές καιρικές συνθήκες μειώνεται η αυτονομία και αυξάνεται ο χρόνος φόρτισης, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πρέπει να υπολογίσουν και αυτόν τον παράγοντα, αφού τα αποτελέσματα που θέλουν είναι αντιστρόφως ανάλογα, δηλαδή μεγάλη αυτονομία και μικρό χρόνο φόρτισης.

Ωστόσο, από τη NAF σημειώνεται ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία πωλούνται στη Νορβηγία, μπορεί να διαφέρουν από αυτά της υπόλοιπης ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς μερικά πωλούνται σε έκδοση με χειμερινό εξοπλισμό, αντλία θερμότητας και μόνωση της μπαταρίας για προστασία από το κρύο, παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αυτονομία σε ψυχρές συνθήκες.

Τέλος, στην επίσημη ιστοσελίδα της NAF (δείτε το δεύτερο link) υπάρχουν και τα αποτελέσματα των δοκιμών σε αυτονομία και χρόνο φόρτισης για κάθε αυτοκίνητο ξεχωριστά.

Πηγή 1

Πηγή 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top