Close

12 βασικά tips που πρέπει να γνωρίζει όποιος έχει αυτοκίνητο

Car key fob

Λένε ότι, μετά τη στέγαση, το αυτοκίνητο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για τον άνθρωπο.

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει την ποσότητα της συντήρησης, της φροντίδας και της γνώσης που χρειάζεται για να κρατηθεί ένα αυτοκίνητο σε λειτουργία. Αρκετοί είναι αυτοί που παραβλέπουν μικρά πράγματα, τα οποία όμως μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλο πονοκέφαλο. Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε και να τηρούμε τα παρακάτω:

Μάθετε τι σημαίνουν αυτά τα φώτα του ταμπλό

Τα σύγχρονα οχήματα έχουν δεκάδες ενδείξεις ταμπλό. Αν ο ιδιοκτήτης γνωρίζει τι σημαίνει η κάθε μία από αυτές, δεν θα αγχωθεί και θα ξέρει πως να αντιμετωπίσει την κατάσταση αν ανάψει κάτι ξαφνικά. Αν και κάθε αυτοκίνητο έχει διαφορετικά φωτάκια, υπάρχουν κάποια που είναι στάνταρ σε όλα τα οχήματα.

Για παράδειγμα, η λυχνία “check engine” υπάρχει σχεδόν σε κάθε αυτοκίνητο ή φορτηγό. Πρόκειται για μια υπενθύμιση ότι κάτι στον κινητήρα ή στο σύστημα εκπομπών ρύπων δε λειτουργεί σωστά.

Άλλοι απλοί δείκτες περιλαμβάνουν χαμηλό υγρό πλύσης παρμπρίζ, απαιτούμενη συντήρηση, παρακολούθηση πίεσης ελαστικών, πίεση λαδιού, χαμηλή θερμοκρασία καυσίμου, ψυκτικού υγρού και κιβωτίου ταχυτήτων, σύστημα πέδησης, μπαταρία και σύστημα φόρτισης, έλεγχο πρόσφυσης, αερόσακο και πόρτα που δεν έχει κλείσει καλά.

Ο καλύτερος τρόπος για να τα μάθετε είναι φυσικά το εγχειρίδιο κατόχου.

Μάθετε πότε πρέπει να ελέγχετε αυτές τις ενδείξεις

Γνωρίζοντας τι σημαίνει το κάθε τι μπορείτε να αξιολογήσετε μια κατάσταση και να αποφασίσετε εάν είναι κάτι που μπορείτε να επιδιορθώσετε μόνοι σας ή αν πρέπει να πάτε σε κάποιο κοντινό συνεργείο ή βενζινάδικο.

Μάθετε εάν το αυτοκίνητό σας έχει ρεζέρβα και πώς να την τοποθετήσετε

Γνωρίζοντας πως να εγκαταστήσετε τη ρεζέρβα μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα. Στο Youtube μπορείτε να βρείτε πολλά βίντεο που δείχνουν τον τρόπο και να εξασκηθείτε προκειμένου να είστε έτοιμοι αν και όταν σκάσει ένα λάστιχο.

Το εφεδρικό λάστιχο πρέπει να ελέγχεται συχνά τόσο για την πίεση όσο και για τις ρωγμές. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού αποθηκεύονται τα εφεδρικά, ο γρύλος και τα εργαλεία αλλαγής ελαστικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, βρίσκονται κάτω από ένα πάνελ στο πορτμπαγκάζ.

Τηρείτε το χρονοδιάγραμμα της τακτικής συντήρησης

Οι αλλαγές λαδιών, οι έλεγχοι πίεσης των ελαστικών, η στάθμη υγρών και η κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων είναι όλα εύκολα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε και είναι σημαντικό να γνωρίζετε. Ο παλιός κανόνας είναι πως τα λάδια αλλάζουν κάθε τρεις μήνες, ωστόσο υπάρχουν πολλά συνθετικά λιπαντικά που μπορούν να κρατήσουν μέχρι και ένα χρόνο.

DIY

Κάποιες επιθεωρήσεις και επισκευές μπορεί να τις κάνει μόνος του ο κάθε οδηγός. Τα φίλτρα αέρα και τα φίλτρα καμπίνας, που βρίσκονται συνήθως πίσω από το ντουλαπάκι, είναι συνήθως πολύ απλές αντικαταστάσεις. Ένα βρώμικο φίλτρο αέρα μπορεί να μειώσει την απόδοση καυσίμου και τις εκπομπές και ένα παραμελημένο φίλτρο αέρα καμπίνας μπορεί να εισάγει μούχλα και δυσάρεστες οσμές στο όχημα, καθώς και να μειώσει την απόδοση θέρμανσης και ψύξης.

Οι υαλοκαθαριστήρες που έχουν σκιστεί ή έχουν ραβδώσεις θα πρέπει να αντικατασταθούν και οι περισσότεροι μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς εργαλεία και τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Μια διαβρωμένη μπαταρία μπορεί να μειώσει την απόδοση και, με τον καιρό, να προκαλέσει άλλα ηλεκτρικά προβλήματα. Λίγη μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη με νερό και μια οδοντόβουρτσα ή μια μικρή συρμάτινη βούρτσα το κάνει γρήγορα, αλλά φροντίστε να έχετε γάντια και προστατευτικά γυαλιά ή ένα κάλυμμα προσώπου γιατί αυτό το υλικό πιτσιλίζει παντού.

Οργανώστε το ντουλαπάκι

Το ντουλαπάκι γίνεται συνήθως ένας αποθηκευτικός χώρος για τα πάντα. Όταν, όμως, ψάχνετε ένα πραγματικά σημαντικό έγγραφο, θα σας πάρει πολύ περισσότερη ώρα. Τα πράγματα που μπορούν και πρέπει να αποθηκευτούν εκεί περιλαμβάνουν τις πληροφορίες ασφάλισης του οχήματος, στυλό και χαρτί, μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ένα μανόμετρο ελαστικών και το σωστό τηλέφωνο καλώδιο φόρτισης για όλους όσους χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο.

Προσοχή στα εξωτερικά φώτα

Μια ένδειξη που δεν αναφέραμε παραπάνω αφορά μια που μοιάζει με λάμπα με ένα θαυμαστικό στη μέση. Αυτή ενημερώνει τον οδηγό ότι τα εξωτερικά φώτα είναι κλειστά. Ορισμένα οχήματα μπορούν ακόμη και να πουν στον ιδιοκτήτη ποια λάμπα έχει χαλάσει.

Οι προβολείς, τα φώτα πορείας, τα φώτα φρένων, τα φώτα όπισθεν και τα φλας θα πρέπει να επαληθεύονται ότι λειτουργούν. Οι περισσότεροι προβολείς είναι εύκολα προσβάσιμοι και απλώς στρίβονται στη θέση τους και συνδέονται σε μια υποδοχή. Η ανάγνωση του εγχειριδίου και η εκμάθηση του τρόπου αντικατάστασης των λαμπτήρων με ευκολότερη πρόσβαση μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Κιτ έκτακτης ανάγκης

Τα κιτ έκτακτης ανάγκης συχνά παραβλέπονται κατά την προετοιμασία για ένα ταξίδι ή όταν κάποιος αγοράζει για πρώτη φορά ένα νέο όχημα. Συνήθως δεν περιλαμβάνονται σε ένα όχημα αλλά είναι πραγματικά απαραίτητα και μπορεί να είναι σωτήρια σε κάποιες συνθήκες.

Τα προσυσκευασμένα κιτ είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο (όπως αυτό στο Amazon) και στα περισσότερα καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, αποθήκες, πολυκαταστήματα, ακόμη και βενζινάδικα.

Αυτά περιλαμβάνουν ένα κιτ πρώτων βοηθειών, φακό, αντανακλαστικά τρίγωνα ή φωτοβολίδες, γάντια εργασίας, λίγη κολλητική ταινία και ένα μικρό κιτ εργαλείων μαζί με καλώδια βραχυκυκλωτήρα 4 ή 6 διαμετρημάτων, ιδανικό για τα περισσότερα αυτοκίνητα και φορτηγά . Ωστόσο, εάν επιθυμείτε ένα πιο ολοκληρωμένο κιτ, η προσθήκη αντικειμένων όπως μια κουβέρτα έκτακτης ανάγκης, νερό και σνακ, χαρτοπετσέτες ή κουρέλια, ένα άδειο δοχείο βενζίνης, βοήθημα πρόσφυσης όπως άμμος και μια ξύστρα πάγου/βούρτσα για το χιόνι ενδείκνυνται.

Έχετε έναν αριθμό ρυμούλκησης στη μνήμη του τηλεφώνου σας

Ένας ενδεχόμενος εγκλωβισμός μπορεί να γίνει κουραστικός ή και επικίνδυνος αλλά μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί εάν καλέσετε κάποιον να σας ρυμουλκήσει.

Ωστόσο, μπορείτε να συμπεριλάβετε οδική βοήθεια στην ασφάλειά σας και, σε περίπτωση ανάγκης, καλείτε αυτούς να ρυμουλκήσουν το όχημα. Όπως και να έχει, κρατήστε τον αριθμό αποθηκευμένο στο κινητό σας γιατί μπορεί να μην έχετε πρόσβαση στο ίντερνετ για να το βρείτε την ώρα που θα το χρειαστείτε.

Γνωρίζετε τους καιρικούς κινδύνους

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, το 21 τοις εκατό των τροχαίων ατυχημάτων και το 16 τοις εκατό των θανατηφόρων ατυχημάτων σχετίζονται με τον καιρό. Η προσεκτική οδήγηση και η εύλογη προετοιμασία μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή καταστροφών. Τα ελαστικά ή οι αλυσίδες χιονιού είναι απαραίτητα αν βρίσκεστε σε περιοχή με συχνές χιονοπτώσεις ή σε ορεινή περιοχή. Η υπερβολική ζέστη από την άλλη μπορεί να συμβάλει στην υπερθέρμανση, επομένως καλό θα είναι να έχετε ένα μπουκάλι αντιψυκτικού και νερό.

Βρείτε έναν αξιόπιστο μηχανικό

Ένα πιστοποιημένο συνεργείο επισκευής με έναν επαγγελματία που γνωρίζει τη δουλειά του είναι απαραίτητο για κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Η σχέση με έναν ειδικό, είτε σε αντιπροσωπεία είτε σε ανεξάρτητο κατάστημα, μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο στο προσδόκιμο ζωής ενός οχήματος όσο και στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες σε online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top