Close

Τι αποσκοπούν οι επιθέσεις των hackers στα connected cars;

Με την τεχνολογία να έχει μπει ήδη στα οχήματά μας, αυτή την εποχή μπορούμε να μιλάμε πλέον για τα λεγόμενα connected cars. Όμως, όπως κάθε αντικείμενο υψηλής τεχνολογίας, έτσι και τα connected cars μπορεί να γίνουν στόχος των hacker. Ποιο είναι όμως το κίνητρο που έχουν για να χακάρουν ένα έξυπνο όχημα;

Hackers connected car

Ένας μεγάλο αριθμός ειδικών πιστεύει ότι, δεν το κάνουν με σκοπό να πάρουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου σου, αλλά για κάτι πιο κοινό, τα λεφτά σου. Ο διευθυντής ερευνών πάνω στην κυβερνασφάλεια της Rapid7, Craig Smith, αναφέρει, «Το να κάνεις hacking σε ένα όχημα και να το ελέγχεις χωρίς να έχει οπτική επαφή, είναι τουλάχιστον ψυχωτικό. Αυτοί που θα ασχοληθούν να αποκτήσουν πρόσβαση συνήθως κυνηγούν τα δεδομένα. Κυρίως τα οικονομικά δεδομένα».

«Οι εγκληματικές προσπάθειες hacking ενός connected car είναι βέβαιες στο μέλλον» αναφέρει ο Di Ma, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, του Transportation Research Institute. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες περιπτώσεις hacking σε οχήματα έχουν γίνει από ερευνητές, και αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψουμε τον τρόπο και την σοβαρότητα των πράξεων των πραγματικών hacker.




Οι επιτιθέμενοι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το hacking ώστε αυτό να μετατραπεί σε οικονομικό όφελος. Φυσικά, επιθέσεις που αφορούν την άμεση ασφάλεια των οδηγών, δεν μπορούν να αποδώσουν χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Οι hackers συνήθως θα κάνουν τα εξής. Θα ξεκλειδώνουν το όχημα και θα το κλέβουν. Ύστερα θα ζητάνε ένα ποσό ως λύτρα, για να σου δώσουν πίσω το όχημά σου. Επίσης θα προσπαθούν, αποκτώντας πρόσβαση στο όχημα, να χακάρουν συνδεδεμένα smartphones, να βρουν κωδικούς πιστωτικών καρτών ή να χρησιμοποιήσουν τα location data για να εντοπίσουν το σπίτι του χρήστη. Ακόμη και κρυφές συζητήσεις στο πίσω μέρος μιας λιμουζίνας θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους hackers.

61 εκ. αυτοκίνητα με ίντερνετ σου δρόμους το 2020

Τα Connected Cars είναι δεδομένο ότι θα είναι εκτεθειμένα σε κακόβουλους hackers. Παρόλο που ο αριθμός των connected οχημάτων αυξάνεται καθημερινά, σύμφωνα με μια έρευνα, μόνο το 40% των κατασκευαστών έχει ειδικό τμήμα που ασχολείται με την ασφάλεια.

Για να αμυνθεί η αυτοκινητοβιομηχανία, θα πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς το software για τυχόν bugs και πιθανές αδυναμίες. Φυσικά, τα updates με τις διορθώσεις θα πρέπει να φτάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα οχήματα, για παράδειγμα με Over-The-Air updates. Τέλος, η συνεργασία μεταξύ των βιομηχανιών θα είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αναγνώριση των προβλημάτων.

Μην ξεχνάμε ότι τα οχήματα του μέλλοντος θα είναι περισσότερο software απ’ ότι μηχανές. Θα είναι αδύνατο να αποτρέψουμε κάθε πρόβλημα. Μπορεί να κάνεις τα πάντα σωστά και ένα bug να διαλύσει όλη την προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης: Το FBI προειδοποιεί, τα έξυπνα αυτοκίνητα μπορούν να παραβιαστούν

Πηγή

0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top