Close

Το οικοσύστημα και οι καινοτομίες της κινεζικής NIO που αλλάζουν την αυτοκίνηση [video]

NIO ES6 & ES8

NIO ES6 & ES8

Η κινεζική NIO επιχειρεί να αλλάξει την αυτοκίνηση προσφέροντας μια σειρά καινοτόμων υπηρεσιών για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα όπως τη BaaS.

«Το μέλλον είναι στα έξυπνα, ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα και στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις εξελίξεις». Με αυτό το μότο η NIO, premium κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πορεύεται στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, έναν τομέα αδηφάγου ανταγωνισμού και ήδη έχει κατορθώσει πολλά στην Κίνα, απ’ όπου προέρχεται.

Η NIO ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από τον William Li, έναν οραματιστή επιχειρηματία που αρέσκεται να επενδύει σε τεχνολογικές εταιρείες. Όλα αυτά τα χρόνια η κινεζική start-up με γραφεία σε διάφορα σημεία της γης, από την Σανγκάη όπου βρίσκεται η βάση της έως την Καλιφόρνια, το Λονδίνο και το Μόναχο, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει επενδύσεις από πολλές και σημαντικές εταιρείες όπως οι: Tencent, Temasek, Baidu, Sequoia, Lenovo και TPG.

Αυτή τη στιγμή στην γκάμα της υπάρχουν τρία μοντέλα ευρείας παραγωγής τα οποία είναι αμιγώς ηλεκτρικά και πωλούνται μόνο στην Κίνα. Πρόκειται για τα SUV ES6, ES8, EC6 και το EP9, το hypercar του 1 MW (1.341 hp).

Το τελευταίο αποτελεί μέχρι σήμερα το ταχύτερο ηλεκτρικό όχημα που έχει περάσει ποτέ από την «Πράσινη Κόλαση» του Nurburgring με το απίστευτο 6:45.9 και ένα από τα ταχύτερα οχήματα γενικώς που έχουν κινηθεί στη διαδρομή των 20,8 χλμ. Το EP9 αποτελεί και το ταχύτερο αυτόνομο όχημα στον κόσμο, σημειώνοντας σχετικό ρεκόρ στο Circuit of the Americas.

NIO Battery Swap
NIO Battery Swap

Όλα εφοδιάζονται με προηγμένα συστήματα ADAS και υποστηρίζουν (έως ένα βαθμό) αυτόνομη οδήγηση, με τις τιμές τους να κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια (από 40.000 έως 60.000 ευρώ, αναλόγως τις εκδόσεις, είπαμε πρόκειται για premium κατασκευαστή), ενώ στην περίπτωση του EP9 η τιμή ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Το όραμα ωστόσο της εταιρείας, η οποία λαμβάνει μέρος και στη Formula E, δεν περιορίζεται μόνο στην κατασκευή προηγμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στο επίκεντρο του οποίο θα βρίσκεται ο πελάτης.

Υπηρεσία Battery as a Service (BaaS)

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η NIO παρουσίασε το πρόγραμμα Battery as a Service (BaaS). Μια πρωτοποριακή υπηρεσία που συνδυάστηκε με μείωση της τιμής των διαθέσιμων μοντέλων της κατά περίπου 10.000 δολάρια, για όσους επιλέξουν να αγοράσουν κάποιο από αυτά χωρίς τη μπαταρία του.

Με την εν λόγω υπηρεσία ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να επιλέξει εκείνος τη χωρητικότητα της μπαταρίας που επιθυμεί να έχει στο όχημά του ανάλογα με τις ανάγκες του και να πληρώνει μηνιαία συνδρομή η οποία ξεκινά από τα 142 δολάρια για τη χρήση μπαταρίας 70 kWh. Και το κόστος είναι πολύ χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς τις παροχές που συνοδεύουν τη συνδρομή.


Η ουσία αυτής της πρωτοποριακής υπηρεσίας είναι ότι ο ιδιοκτήτης ενός NIO παύει να αγχώνεται για την αντοχή της μπαταρίας σε βάθος χρόνου και τη μείωση της απόδοσής της, ενώ το αυτοκίνητό του διατηρεί υψηλή αξία μεταπώλησης.

«Πιστεύουμε ότι με την υπηρεσία BaaS όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα σκεφθούν την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων», σημειώνει ο William Li. Σημειώστε ότι το πιο φθηνό ES6 κοστιζει στην Κίνα 33.600 ευρώ χωρίς μπαταρία και 42.200 ευρώ με μπαταρία.

Η υπηρεσία BaaS βασίζεται στην πρωτοποριακή τεχνολογία αντικατάστασης μπαταρίας που υποστηρίζουν τα μοντέλα της μάρκας. Για να υποστηρίξει την υπηρεσία η NIO έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο που αποτελείται από 143 ειδικούς σταθμούς σε 64 πόλεις της Κίνας, στους οποίους πραγματοποιούνται αλλαγές μπαταριών καθώς και έλεγχος των συστημάτων λειτουργίας των οχημάτων. Οι σταθμοί ονομάζονται NIO Power Swap και διακρίνονται για τις μικρές διαστάσεις τους (καταλαμβάνουν τρεις θέσεις πάρκινγκ!) και για την υψηλή τεχνολογία τους. Τόσο οι έλεγχοι όσο και η αλλαγή μπαταρίας πραγματοποιούνται από προηγμένα ρομποτικά συστήματα με την εταιρεία να έχει κατοχυρώσει 1.500 πατέντες σχετικά με αυτά. Για την αλλαγή της μπαταρίας χρειάζονται μόλις 3 λεπτά, χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούνται παράλληλα και οι απαραίτητοι έλεγχοι στα συστήματα του αυτοκινήτου.

Υπάρχει επίσης το δίκτυο ταχυφορτιστών NIO Power Charger που έχει δημιουργήσει η εταιρεία σε κεντρικά σημεία πόλεων αλλά και σε αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι υποστηρίζουν plug-and-charge & scan-and-charge μεθόδους.

NIO Batteries
NIO Batteries
Πως αλλάζει το τοπίο στην Κίνα

Αυτή η καινοτόμα υπηρεσία της NIO έδωσε το έναυσμα για να ακολουθήσουν κι άλλοι εγχώριοι κατασκευαστές τα βήματά της. Πρόσφατα, το κράτος ενέκρινε το σχέδιο με τους κανόνες για την προώθηση της υπηρεσίας αλλαγής μπαταριών το οποίο συνέταξε η NIO σε συνεργασία με άλλους κινέζους κατασκευαστές και το Κέντρο Τεχνολογίας & Έρευνας Αυτοκινήτου της Κίνας (CATARC).

Μάλιστα, θεσπίστηκαν και ειδικά κίνητρα από το κράτος που ευνοούν την τεχνολογία αντικατάστασης μπαταριών. Έτσι, από δω και στο εξής καινούργια οχήματα που κοστίζουν πάνω από 38.000 ευρώ θα επιδοτούνται μόνο αν υποστηρίζουν την αντικατάσταση μπαταρίας. Μια κίνηση που αναμένεται να τονώσει την

NIO Power Plan
NIO Power Plan
Άλλες συνδρομητικές υπηρεσίες

Στις παρεχόμενες υπηρεσίες προσθέστε επίσης το NIO Power Mobile και το Worry-free Services Plan. Η πρώτη έχει να κάνει με δωρεάν φόρτιση εφ’ όρου ζωής ακόμα και μέσω ειδικά εξοπλισμένων βαν που λειτουργούν ως «power banks», ενώ η δεύτερη ειδικά για το ES8, προσφέρει από δωρεάν επισκευές και συντήρηση, μέχρι δωρεάν ασφάλιση, δωρεάν πλύσιμο, δωρεάν σοφέρ, δωρεάν πάρκινγκ στα αεροδρόμια και δωρεάν υπηρεσίες συνδεσιμότητας για πάντα (8GB το μήνα)! Σημειώστε ότι οι εν λόγω υπηρεσίες περιλαμβάνονται στο πακέτο της μηνιαίας συνδρομής μίσθωσης μπαταρίας.

Πωλήσεις: Κάθε χρόνο και καλύτερα

Από τις αρχές του 2020 μέχρι και τον Οκτώβριο η NIO είχε παραδώσει συνολικά 26.375 οχήματα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 113,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής: το πρώτο μοντέλο που βγήκε στην παραγωγή ήταν το ES8, το 2018, για να ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο (2019) το ES6 και εσχάτως (Σεπτέμβριο του 2020) το EC6. Από το 2018 έως και τις 31 Αυγούστου 2020 η NIO έχει πουλήσει 58.288 ES8, ES6 και EC6. Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, η κινεζική εταιρεία σημείωσε το 2018 8.111 πωλήσεις και το 2019 14.169.

Σύντομα και στην Ευρώπη

Στόχος της NIO είναι να λανσάρει τα προϊόντα της στην ευρωπαϊκή αγορά. Και αυτό σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας θα συμβεί εντός του 2021, πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει καθώς επίσης και την ανταπόκριση που θα έχουν τα οχήματά της όπως επίσης και το αν η εταιρεία θα εφαρμόσει την στρατηγική της αντικατάστασης μπαταριών και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Nio ES8
Nio ES8
NIO EP9
NIO EP9

Πηγή 1, 2, 3

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top