Close

Το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ δοκιμάζει λεωφορεία αυτόνομης οδήγησης στον αερολιμένα

Το ολλανδικό αεροδρόμιο Schiphol δοκιμάζει τη χρήση αυτοοδηγούμενων λεωφορείων σε δοκιμές που θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

To αεροδρόμιο του Άμστερνταμ φιλοδοξεί να δημιουργήσει «μια πιο βιώσιμη και χωρίς εκπομπές επίγεια λειτουργία», δήλωσε ο Jan Zekveld, επικεφαλής καινοτομίας στο Royal Schiphol Group σε δελτίο Τύπου. Μέχρι το 2050, λέει ο όμιλος, σκοπεύει να αντικαταστήσει όλα τα οχήματα με «ένα συνεχόμενο στόλο αυτόνομων οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων».

Τα δύο ηλεκτρικά αυτόνομα λεωφορεία που δοκιμάζονται ακολουθούν μια σταθερή διαδρομή καθημερινά, κάνοντας διάφορες στάσεις στον αερολιμένα κοντά στις εγκαταστάσεις ορισμένων εταιρειών καθαρισμού και εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, των οποίων οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία ως υπηρεσία μεταφοράς.

Κάθε λεωφορείο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μόλις οκτώ άτομα τη φορά, τα οποία πρέπει να είναι όλα καθισμένα. Αναφερόμενος στο μέγεθός τους, η Ohmio, η εταιρεία του Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας πίσω από τα λεωφορεία είπε: «Τα ωραία πράγματα έρχονται σε χαριτωμένες συσκευασίες».

Οι επιβάτες επιβιβάζονται στο λεωφορείο από έναν διάδρομο εργαζομένων που συνδέεται με υπηρεσίες αεροδρομίου. Μπορούν να επιβιβαστούν και να κατέβουν από το λεωφορείο σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής των πέντε λεπτών.

Το 89% αξιολογεί τα λεωφορεία θετικά και ασφαλή

Τα σχόλια των εργαζομένων συγκεντρώνονται, με το αεροδρόμιο να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το συναίσθημα των χρηστών γύρω από τα οχήματα χωρίς οδηγό και τα πιθανά πλεονεκτήματά τους. Είναι σαφές ότι ο όμιλος αεροδρομίων προσπαθεί να κατευνάσει τους φόβους των εργαζομένων σχετικά με την ανάληψη ανθρώπινων θέσεων από την αυτοματοποίηση. «Ακόμη και σε μια αυτόνομη επίγεια επιχείρηση», επέμεινε ο όμιλος του αεροδρομίου, «ο υπάλληλος θα έχει ακόμα σημαντικό ρόλο να παίξει».

Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι το 89% των εργαζομένων θα ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ξανά τα λεωφορεία, με το ταξίδι να αξιολογείται ως ασφαλές και θετικό. Το αεροδρόμιο θα συνεχίσει τις δοκιμές της τεχνολογίας και την αξιολόγηση της πιθανότητας επέκτασης μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η Ohmio, αναπτύσσει αυτοοδηγούμενα οχήματα που μπορούν να αλληλεπιδρούν με σήματα κυκλοφορίας και άλλες αυτόνομες μεταφορές. Τα λεωφορεία είναι εξοπλισμένα με κάμερες για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και ο προγραμματισμός τους έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι λαμβάνουν υπόψη τους άλλους χρήστες του δρόμου, τη θέση τους στο δρόμο και πότε πρέπει να σταματήσουν ή να υποχωρήσουν στην κυκλοφορία.

Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, είναι πιθανό τα λεωφορεία ή παρόμοια να κυκλοφορήσουν σε άλλα αεροδρόμια που εκμεταλλεύεται ο Όμιλος Royal Schiphol.

[via]

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες σε online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top