Ηλεκτρικό λεωφορείο κινείται με μυρμηκικό οξύ

Το REX, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο το οποίο τροφοδοτείται από μυρμηκικό οξύ (γνωστό ως φορμικό ή μεθανικό οξύ) παρουσιάζει η Team FAST από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Αιντχόβεν.

Η ομάδα, η οποία αποτελείται από 30 περίπου φοιτητές, εργάζεται στη δημιουργία οχημάτων τα οποία κινούνται με μυρμηκικό οξύ.

Το μυρμηκικό οξύ μπορεί να παραχθεί εύκολα και γρήγορα ενώ είναι και φτηνό. Υπάρχει όμως και στη φύση, κυρίως στα δηλητήρια των υμενόπτερων, όπως τα μυρμήγκια, οι σφήκες και οι μέλισσες.

Το μυρμηκικό οξύ συνδυάζει, σύμφωνα με την Team Fast τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρισμού και του υδρογόνου και δεν έχει τα μειονεκτήματά τους. Το μυρμηκικό οξύ μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί εύκολα χάρη στην υγρή μορφή του (όπως το πετρέλαιο) και είναι εύκολο να ενσωματωθεί στην υπάρχουσα υποδομή των βενζινάδικων, αντί να χτιστούν νέες υποδομές, όπως απαιτού τα ηλεκτρικά οχήματα.

Μόλις κάποιος γεμίσει το όχημά του με μυρμηκικό οξύ, τότε αυτό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί τον κινητήρα.

Το Rex αποτελείται από ένα λεωφορείο και ένα μικρό τρέιλερ, όπου το μυρμηκικό οξύ μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Το Rex μπορεί να παράγει ισχύ 25kW. Η ομάδα στοχεύει το λεωφορείο να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *