Close

SHIFT 2019: Όλα όσα είδαμε και ακούσαμε στο Βερολίνο

Ως Autonomous.gr βρεθήκαμε στην IFA 2019 και στη διήμερη εκδήλωση η οποία αφορά την αυτοκίνηση και τις νέες τεχνολογίες. Αυτό το άρθρο αποτελεί ανασκόπηση των όσων είδαμε και ακούσαμε στη SHIFT 2019.

Φέτος, η έκθεση IFA 2019 πραγματοποιήθηκε 6 με 11 Σεπτεμβρίου και φέτος στο Βερολίνο. Όπως κάθε χρόνο το Autonomous.gr βρέθηκε στην έκθεση και μέσω του partner site Techblog φροντίσαμε να κρατήσουμε ενήμερους τους αναγνώστες για όλα τα νέα και τις ανακοινώσεις.

Επιπλέον, φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά διότι για πρώτη φορά το Autonomous.gr είχε και τον ρόλο του Official Media Partner της έκθεσης, ήταν το μοναδικό μέσο από την Ελλάδα που κατείχε τέτοια θέση. Ας περάσουμε όμως στα της SHIFT 2019.

Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην έκθεση IFA στο Βερολίνο η διήμερη εκδήλωση SHIFT που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες διαμορφώνουν το μέλλον της κινητικότητας.

Όπως και κάθε άλλος τομέας της IFA, φέτος η SHIFT παρουσίασε άνοδο τόσο σε ενδιαφέρον όσο και σε συμμετοχή. Μεταξύ των ομιλητών υπήρχαν κορυφαία στελέχη μεγάλων εταιρειών της βιομηχανίας και των ασφαλίσεων, όπως η AXA, η BMW, η Daimler/Smart, η Ford Fujitsu και η Volkswagen.

Επιπλέον, είδαμε στελέχη νεοσύστατων εταιρειών όπως ο ιδρυτής της Zipcar, Robin Chase, ο πρώην CTO της Barcelona, Francesca Bria, ο πρώην CEO της Tata Motors, Venkat Sumantran, και ο δημιουργικός διευθυντής του Franchise Cars της Pixar Animation Studios, Jay Ward, ο οποίος εκτελεί χρέη συμβούλου στην αυτοκινητοβιομηχανία.

SHIFT 2019
Ο πρώην CEO της Tata Motors, Venkat Sumantran.

Το βασικό μήνυμα των εμπειρογνωμόνων και των ηγετών του χώρου που μίλησαν στη SHIFT ήταν ότι οι smart cities, τα αυτόνομα οχήματα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρόκειται να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις στις μετακινήσεις και τις μεταφορές.

Με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξουν ριζικά μία αυτοκινητοβιομηχανία η οποία αποτελεί την 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Επίσης, για πρώτη φορά η Shift παρουσίασε μία ολοκληρωμένη και επιμελημένη έκθεση.

Κατά τη διάρκεια τις διήμερης εκδήλωσης, οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες διερεύνησαν το μέλλον της κινητικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν για ολοκληρωμένες λύσεις μεταφορών οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή του κόσμου μας.

Ενός κόσμου όπου οι πόλεις είναι συμφυείς και όπου οι υπηρεσίες μαζικής μετακίνησης δεν αποτελούν λύση των προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, αλλά τα ενισχύουν.

Η Robin Chase, ιδρυτής της Zipcar και άλλων νεοεμφανιζόμενων φορέων κινητικότητας.

Η Robin Chase, ιδρυτής της Zipcar και άλλων νεοεμφανιζόμενων φορέων κινητικότητας, δήλωσε ότι η αλλαγή που έρχεται στα παγκόσμια συστήματα μεταφορών είναι τόσο ασταθής όσο οι “τεκτονικές πλάκες”. Επίσης ανέφερε ότι τα αυτοκίνητα πρέπει να πληρώνουν τόσο για τον χώρο που χρησιμοποιούν όσο και για την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν.

Τα μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τα αυτόνομα οχήματα, τους τρόπους δημιουργίας των έξυπνων πόλεων, και τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου του μέλλοντος.

Αυτόνομα οχήματα

Στη SHIFT 2019 εκφράστηκε η κοινή παραδοχή ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελέσουν βασικό τμήμα του μέλλοντος της κινητικότητας, αλλά δεν αποτελούν τη μόνη λύση.

Οι έξυπνες πόλεις και τα αυτόνομα οχήματα θα αποτελέσουν βασικά συστατικά του μέλλοντος της “κινητικότητας ως υπηρεσία”, όπου τα αυτοκίνητα αποτελούν μόνο ένα συστατικό στοιχείο ενός ευρέος φάσματος μέσων μεταφοράς που θα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

Επιπλέον, όλοι συμφώνησαν ότι τα αυτόνομα οχήματα θα είναι σύντομα πραγματικότητα. Ωστόσο, χωρίστηκαν σε αυτούς που θεωρούν ότι θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα ιδιωτικά οχήματα, την κατοχή τους και το τι ακριβώς είναι ένα τέτοιο όχημα.

Ενώ από την άλλη είχαμε εκείνους που προσβλέπουμε ότι τα αυτόνομα οχήματα θα διπλασίαζαν των αριθμό των ιδιόκτητων αυτοκινήτων, και αυτό διότι τα νέα οχήματα θα είναι μικρότερα, ελαφρύτερα, πιο οικολογικά, ασφαλέστερα, και πολύ πιο προσιτά.

SHIFT 2019
Ο Tyron Louw του Πανεπιστημίου του Λιντς.

Ο Tyron Louw του Πανεπιστημίου του Λιντς, δήλωσε ότι τα αυτόνομα οχήματα πρέπει να κερδίσουν πρώτα την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, διότι η πλειονότητα φοβάται να τα χρησιμοποιήσει. Βέβαια, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ατυχήματα που προκλήθηκαν από ανθρώπινο λάθος. Ποσοστιαία, αυτό το νούμερο είναι το 93% τον παγκόσμιων ετήσιων τροχαίων ατυχημάτων.

Smart Cities

Όπως αναφέραμε, ένα ακόμη μεγάλο θέμα συζήτησης στη SHIFT 2019 αφορούσε τη δημιουργία πραγματικά έξυπνων πόλεων.

Η μέχρι πρόσφατα Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της Βαρκελώνης που είναι η πιο έξυπνη πόλη της Ευρώπης, Francesca Bria.

Η μέχρι πρόσφατα Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της Βαρκελώνης που είναι η πιο έξυπνη πόλη της Ευρώπης, Francesca Bria, δήλωσε ότι οι πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο για την επανάσταση στην κινητικότητα.

Επιπλέον, σκιαγράφησε το όραμα της για έξυπνες πόλεις που διασφαλίζουν την ιδιωτική ζωή και βασίζονται στην εμπιστοσύνη των τοπικών αρχών και των πολιτών τους. Οι πόλεις αυτές θα έχουν ένα κατανεμημένο “Λειτουργικό Σύστημα Πόλης” το οποίο θα εντοπίζει τα προβλήματα στις μεταφορές και θα προτείνει μοντέλα λύσεων.

SHIFT 2019
Ο Hugo Lerias, επικεφαλής τεχνολογίας αυτοκινήτων της Fujitsu.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση απαιτεί εξαιρετικά επεκτάσιμη υπολογιστική ισχύ η οποία θα μπορεί να υποστηρίζει αυτά τα συστήματα σε πραγματικό χρόνο. Αυτό ακριβώς τόνισε ο Hugo Lerias, επικεφαλής τεχνολογίας αυτοκινήτων της Fujitsu, ο οποίος χαρακτήρισε ως πιθανές λύσεις την ψηφιακή ανόπτηση και την κβαντική υπολογιστική.

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος

Τα νέα συστήματα μεταφορών θα οδηγήσουν σε μια πλήρη επανεξέταση του ίδιου του αυτοκινήτου ως μεταφορικό μέσο.

Ο Richard Seale, επικεφαλής σχεδιαστής της SeymourPowell.

Ο Richard Seale, επικεφαλής σχεδιαστής της SeymourPowell, δήλωσε ότι η αυτοκαθοδηγούμενη τεχνολογία θα μπορούσε να είναι τόσο αποδιοργανωτική που θα άλλαζε θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο που ταξιδεύουμε.

Ο Hugo Lerias της Fujitsu, δήλωσε ότι σύντομα οι σχεδιαστές αυτοκινήτων δεν θα δημιουργούν πλέον αυτοκίνητα αλλά συστήματα. Ο διευθυντής σχεδιασμού της VW, Peter Wouda, συμπλήρωσε το σχόλιο του Lerias λέγοντας ότι το επίκεντρο θα μετατοπιστεί στον σχεδιασμό εμπειριών στις μεταφορές, συναισθηματικών εμπειριών για την αυτόνομη εποχή και την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στις νέες αυτές τεχνολογίες.

Ο Jay Ward, δημιουργός του franchise Cars της Pixar Animation Studios.

Κλείνοντας το θέμα, ο Jay Ward, δημιουργός του franchise Cars της Pixar Animation Studios, ανέφερε ότι για να πετύχουν κάτι τέτοιο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να κατανοήσουν την ιστορία τους και να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια συναισθηματική σχέση μεταξύ των οδηγών, των επιβατών και των αυτοκινήτων του μέλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top