Close

Πανεπιστήμια την Φλόριντα δοκιμάζουν κυβερνοεπιθέσεις σε αυτόνομα οχήματα

Τα αυτόνομα οχήματα ενδέχεται να αλλάξουν το μέλλον της ανθρωπότητας σε μεγάλη κλίμακα. Γενικότερα, η ανάπτυξη συστημάτων αυτονομίας έχει πολλές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα είναι (πέραν της αυτοκινητοβιομηχανίας) τα αεροσκάφη και τα πλοία.

Εφόσον όλα τα αυτόνομα συστήματα συντονίζονται από έναν εγκέφαλο ο οποίος επικοινωνεί με κεντρικούς servers για ανταλλαγή δεδομένων, υπάρχει ο κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλες ζημιές. Μια επίθεση σε τράπεζα θα αποφέρει (στην χειρότερη) οικονομικές απώλειες, όμως σε αυτόνομα οχήματα μπορεί να στοιχίσει την ζωή ανθρώπων. Αυτό φαίνεται να εξετάζουν ερευνητικές ομάδες από δυο πανεπιστήμια της Φλόριντα των ΗΠΑ, τα Polytechnic και International Universities, θέλοντας να ανακαλύψουν την πραγματική κλίμακα των κινδύνων που κρύβονται πίσω από αυτό το ενδεχόμενο.

Συντονιστές της έρευνας είναι οι Dr Navid Khoshavi και Dr Kan K Yen, καθηγητές στα προαναφερθέντα πανεπιστήμια (ο πρώτος στο πρώτο και ο δεύτερος στο δεύτερο). Οι ομάδες δοκιμάζουν γνωστές κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα αυτονομίας που επικοινωνούν με κεντρικούς servers όπως οι Time Delay Switched και False Data Injection. Μέσω τέτοιων επιθέσεων, ένας επίδοξος εισβολέας (hacker) θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα και να επιφέρει ζημιές άγνωστης κλίμακας. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές τονίζουν πως οι hackers στο μέλλον θα σκαρφιστούν νέες επιθέσεις, ακόμα πιο αποτελεσματικές ως προς τα συστήματα αυτονομίας.

Η έρευνα των Polytechnic και International Universities της Φλόριντα είναι πολύ σημαντική και μαρτυρά πως ακόμα υπάρχει δρόμος μέχρι την ασφαλή “έξοδο” των αυτόνομων οχημάτων στις αγορές. Ελπίζουμε πως όταν έρθει η ώρα για μαζική παραγωγή τέτοιων μοντέλων, οι κατασκευαστές θα έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος σοβαρών κυβερνοεπιθέσεων.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top