Στη θάλασσα στρέφουν κάποιες επιστήμονες το ενδιαφέρον τους και ιδιαίτερα στις γαρίδες προκειμένου να μιμηθούν την όρασή τους, η οποία φαίνεται ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα αυτόνομα οχήματα.
Ένα νέο είδος κάμερας, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα μάτια της γαρίδας mantis, ευρέως γνωστής ως κανιόκα ή ζαβογαρίδα, θα μπορούσε να βοηθήσει τα αυτόνομα οχήματα να «βλέπουν» καλύτερα το περιβάλλον τους. Η εν λόγω κάμερα ανιχνεύει το πολωμένο φως ή τα φωτεινά κύματα που πάλλονται σε ένα μόνο επίπεδο ενώ διαθέτει περίπου μισό εκατομμύριο αισθητήρες, καθένας εκ των οποίων συλλαμβάνει ευρύ φάσμα φωτεινών και σκοτεινών κηλίδων μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο, κάπως παρόμοια με τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο το συγκεκριμένο είδος γαρίδας.
Οι ερευνητές ήθελαν να «μιμηθούν την ικανότητα που έχουν τα ζώα» να εντοπίζουν ένα ευρύ φάσμα φωτεινών εντάσεων αναφέρει ο Viktor Gruev, ερευνητής βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Το οπτικό σύστημα των καρκινοειδών τους επιτρέπει να βλέπουν τόσο στο φως όσο και σε σκοτεινές περιοχές ενώ μετακινούνται εντός κι εκτός σκοτεινών ρωγμών σε ρηχά νερά.
Η κάμερα αυτή μπορεί να δεχτεί ευρύτερο φάσμα φωτεινών εντάσεων (σε decibel) σε σχέση με άλλες παρόμοιες κάμερες.
Για την ακρίβεια τέτοιου είδους κάμερες μέχρι στιγμής έχουν δυναμικός εύρος μέχρι 60 decibel ενώ η συγκεκριμένη βρίσκεται στο φάσμα των 140 decibel. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να χαρτογραφεί καλύτερα αντικείμενα.
Ανάλογα με τον κατασκευαστή, τα αυτόνομα οχήματα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό μεθόδων για τη χαρτογράφηση του κόσμου γύρω τους, όπως lidar, κάμερες και GPS. Όμως οι κάμερες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα αυτόνομα οχήματα δεν είναι τόσο καλές στο να διαχειρίζονται απότομες μεταβάσεις φωτισμού και έχουν πρόβλημα στην ανίχνευση αντικειμένων σε ομιχλώδες καιρό.
Το θετικό μάλιστα με την εν λόγω πρόταση είναι ότι επειδή είναι μικρή και χρησιμοποιεί αρκετά ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται από τις κοινές ψηφιακές κάμερες, το κόστος της μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, περίπου στα 10 δολάρια.