Close

Τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης 3D Printing στην Formula 1

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) έχει εισχωρήσει και στη Formula 1, βοηθώντας τις ομάδες να μειώσουν δραματικά το χρόνο κατασκευής νέων εξαρτημάτων. Η McLaren έχει υιοθετήσει την εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιώντας εκτυπωτές της Stratasys.

3D Printing technology Formula 1

«Είναι σημαντικό να κερδίζεις μικρές βελτιώσεις στην απόδοση του μονοθεσίου το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος σχεδίασης και εξέλιξης της McLaren Racing, Neil Oatley στο CNNTech για να προσθέσει: «Αν η τεχνολογία μας επιτρέπει να έχουμε ένα εξάρτημα στην πίστα έναν ή δύο αγώνες νωρίτερα, αυτό είναι ένα κέρδος που συσσωρεύεται και μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την απόδοσή μας κατά τη διάρκεια της σεζόν».

Η McLaren διαθέτει μια ντουζίνα εκτυπωτές της Stratasys στο εργοστάσιό της στο Woking, ενώ σε κάθε αγωνιστικό 3ήμερο παίρνει μαζί της στην πίστα έναν. Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιείται από τους τεχνικούς της ομάδας για να κατασκευάσουν περισσότερα από 50 εξαρτήματα του μονοθεσίου.

Η διαδικασία κατασκευής μιας αεροτομής
Με την παραδοσιακή μέθοδο, για να κατασκευαστεί μια πίσω αεροδυναμική πτέρυγα απαιτούνται πέντε εβδομάδες. Με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης η πτέρυγα είναι έτοιμη σε περίπου μιάμιση εβδομάδα. Και στη Formula 1 που τη διαφορά κάνουν οι λεπτομέρειες και τα… χιλιοστά, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Η διαδικασία κατασκευής μιας αεροτομής από 3D prinetrs έχει ως εξής: Η ομάδα σχεδιάζει και κατασκευάζει μια αεροτομή από πλαστικό. Στη συνέχεια η αεροτομή “ντύνεται” με ανθρακόνημα και μετέπειτα αφαιρείται από το εσωτερικό της το πλαστικό σώμα.

Ο απώτερος στόχος της McLaren είναι να μπορέσει κάποια στιγμή να τυπώνει απευθείας εξαρτήματα από ανθράκονημα έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα προς χρήση στην πίστα κατά τη διάρκεια των Grand Prix. Αυτό σημαίνει πως οι μηχανικοί θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματίζονται ανά πάσα με νέα εξαρτήματα χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν ημέρες μέχρι να τους τα ετοιμάσουν από το εργοστάσιο.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς συνεργάζεται με το Autonomous από την αρχή της δημιουργίας του site. Καθημερινά αναζητά και καταγράφει τα πιο σημαντικά τα νέα τεχνολογίας για το αυτοκίνητο από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top