Close

Δοκιμές αυτόνομων ταξί σε δρόμους του Λονδίνου [video]

Δοκιμές αυτόνομων ταξί ξεκινούν σύντομα σε διαδρομή μήκους 2 χιλιομέτρων στο Greenwich, στο νότιο-ανατολικό Λονδίνο.

Ένα σήμα κατατεθέν του Λονδίνου είναι τα all-time-classic μαύρα ταξί (Black Cabs). Η εταιρεία που τα διαχειρίζεται (London Taxi Corporation Ltd) κάνει λόγο “για τις καλύτερες υπηρεσίες ταξί στον κόσμο”.

Οι εποχές, όμως, αλλάζουν. Ο στόλος ανανεώνεται σιγά σιγά με ηλεκτρικά ταξί παρόμοιου στυλ για να μη χαθεί η ταυτότητα, παράλληλα, όμως, στρώνεται το έδαφος για την επόμενη μέρα των μετακινήσεων.

Σύντομα, λοιπόν, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες δοκιμές πλήρους αυτόνομων ταξί σε δημόσιους δρόμους.

Για τέσσερις εβδομάδες ένας στόλος αυτόνομων ταξί -περισσότερο με μικρά λεωφορεία μοιάζουν- που θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πέντε άτομα και έναν φύλακα (θα επιβλέπει τις λειτουργίες του οχήματος), θα καλύπτει μια δημόσια διαδρομή μήκους 2 χιλιομέτρων στο Greenwich (νότιο-ανατολικό Λονδίνο).

Η διαδρομή θα περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις στάσεις και θα συνδέει ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο O2 Arena με το Millennium Village. Όποιος επιθυμεί θα μπορεί να επιβιβάζεται στα οχήματα και να μεταφέρεται στον προορισμό του.

Αυτόνομα οχήματα πραγματοποιούν παραδόσεις προϊόντων στο Λονδίνο

Παρόμοια οχήματα χρησιμοποιούνται και στο αεροδρόμιο του Heathrow, αλλά περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Στο Greenwich, αντίθετα, οι συνθήκες θα είναι ρεαλιστικές, καθώς θα υπάρχουν πεζοί και ποδηλάτες που θα κυκλοφορούν σε αυτήν την διαδρομή.

Τα οχήματα δεν θα φέρουν συμβατικά χειριστήρια και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο φύλακας ασφάλειας που θα υπάρχει σε κάθε ένα από αυτά, θα μπορεί να επέμβει είτε ακινητοποιώντας τα είτε απενεργοποιώντας το σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

Η Βασίλισσα της Αγγλίας εισάγει νομοσχέδιο για τα ηλεκτρικά οχήματα

Η ταχύτητα με την οποία θα κινούνται στη διαδρομή περιορίζεται στα 15km/h για λόγους ασφάλειας.

Τα οχήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες επιβάτες σε ημερήσια βάση κατά την περίοδο των δοκιμών, σύμφωνα με τον σύμβουλο σε θέματα μεταφορών, Simon Tong.

Οι δοκιμές χρηματοδοτούνται από την Κυβέρνηση της χώρας και εντάσσονται στο πλαίσιο του GΑΤΕway project -Greenwich Automated Transport Environment-.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα αξίας 8 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, το οποίο “τρέχει” το TRL (Transport Research Laboratory) και έχει ως στόχο να κατανοήσει και να ξεπεράσει τις τεχνικές, νομικές και κοινωνικές προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτόνομων οχημάτων σε ένα αστικό περιβάλλον.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top