Close

Η SEAT φέρνει στουντιακό ήχο στο αυτοκίνητό σας

Τους τρόπους με τους οποίους η Ομάδα Ήχου της SEAT προσπαθεί να φέρει ήχο επιδόσεων στούντιο στα αυτοκίνητά της αναλύει η γνωστή κατασκευάστρια αυτοκινήτων σε ανάρτησή της.

Σε αντίθεση με ορισμένες δεκαετίες νωρίτερα, η ομάδα Ήχου και Infotainment (Car Audio and Infotainment) της SEAT εμπλέκεται στο στάδιο της ανάπτυξης στο όχημα με το που αυτή ξεκινήσει. Ο José Luis Álvarez, μηχανικός στο τμήμα Infotainment εξηγεί: «Ο στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το ηχοσύστημα στο αυτοκίνητο, ώστε να αποδίδει τον καλύτερο δυνατό ήχο».

Seat car sound

Seat car sound 2

Μία από τις σημαντικότερες πτυχές που πρέπει να εξετάσει ένας μηχανικός είναι η τοποθέτηση των ηχείων. Ανάλογα με το μοντέλο, υπάρχουν 6 με 10 ηχεία για υψηλή απόδοση σε χαμηλές (μπάσα), μεσαίες και υψηλές συχνότητες.

Η τοποθέτησή τους λαμβάνει υπόψη τόσο τον σχεδιασμό του οχήματος όσο και την ασφάλεια. Ο Adrián Mateo, μηχανικός ακουστικής ήχου αυτοκινήτων της SEAT αναφέρει ότι ο σχεδιασμός της γρίλιας και φυσικά η διάταξη της καμπίνας των επιβατών επίσης επηρεάζει την ποιότητα του ήχου.

Ο αθόρυβος θάλαμος αποτελεί ένα ηχομονωμένο δωμάτιο ειδικά σχεδιασμένο για την απορρόφηση οποιοδήποτε ηχητικού κύματος και αποτελεί το μέρος όπου δοκιμάζεται η ποιότητα ήχου των ηχείων. Περαιτέρω δοκιμές πραγματοποιούνται στο εργαστήριο ηλεκτρονικών για την τελική δοκιμή του ραδιοφώνου και των ενισχυτών. Αυτές αποτελούν σύμφωνα με τη SEAT δύο μόνο από τις πολλαπλές δοκιμές που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο το ηχοσύστημα, προκειμένου κανένα άλλο στοιχείο, όπως η σκόνη, η υγρασία ή οι δονήσεις, να μην επηρεάζουν την ποιότητα του ήχου.

Seat car sound 3

Seat car sound 4

Ο José Luis αναφέρει ότι θέλουν οι επιβάτες του οχήματος να νιώθουν σα να ήταν σε μία συναυλία. Παρόλο που δεν είναι όλα τα ηχεία μπροστά στο αμάξι, αυτός εργάζεται στο να δημιουργήσει αυτό το εφέ χρησιμοποιώντας τεχνικές και εργαλεία που κάποιος συναντά μόνο σε συναυλιακούς χώρους ή στούντιο ηχογράφησης. Για παράδειγμα, η εξισορρόπηση, η οποία βελτιστοποιεί με ακρίβεια τους τόνους των μπάσων, των μέσων και των πρίμων. Αυτές οι δοκιμές πραγματοποιούνται με διαφορετικές πηγές ήχου όπως για παράδειγμα ραδιόφωνο, mp3 ή κινητό τηλέφωνο. Επίσης, χρησιμοποιούν διαφορετικά μουσικά είδη, που κυμαίνονται από hip-hop και jazz έως instrumental και φωνητικές συνθέσεις, για να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου όλη την ώρα.

Οι τελικές δοκιμές φυσικά πραγματοποιούνται στον δρόμο ενώ το όχημα είναι εν κινήσει για να επιβεβαιωθεί ότι ο ήχος από τη μηχανή δεν επηρεάζει την ποιότητα του ήχου, καθώς ο τελικός στόχος της SEAT είναι να προσφέρει όσο πιο φυσικό ήχο γίνεται.

Πηγή

Η Λαΐδα Λιμνιάτη γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Τρίπολη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος τεχνολογίας στα περιοδικά RAM και xAKER, στο Pathfinder.gr, στο περιοδικό COMBusiness, στο ημερήσιο Newsletter COMToday και στη Ναυτεμπορική. Επίσης, έχει υπάρξει Υπεύθυνη Επικοινωνίας στη WOT και Marketing Executive στη Merlien Institute.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top