Ηλεκτρικά

Η GWM σχεδιάζει παραγωγή στη Βουλγαρία από το α’ τρίμηνο του 2027

Η κινεζική GWM θα παράγει στη Λόβετς της Βουλγαρίας, με πρώτο μοντέλο το Ora 5 και ετήσια δυναμικότητα 50.000 οχημάτων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της επέκτασης.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο GWM Ora 5
Φωτογραφία: CnEVPost

Η GWM σχεδιάζει να δημιουργήσει βάση παραγωγής στη Βουλγαρία, με το πρώτο όχημα να αναμένεται στη γραμμή παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2027. Όπως μεταδίδει το CnEVPost, η κινεζική εταιρεία θα συνεργαστεί με τη Bulgarian Automotive Industry (BAI) για το εργοστάσιο στη Λόβετς, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε την Τετάρτη. Πρώτο μοντέλο θα είναι το Ora 5.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη Λόβετς

Οι αναβαθμίσεις στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026, ώστε να καταστεί δυνατή η παραγωγή οχημάτων νέας ενέργειας (NEV), δηλαδή ηλεκτρικών και υβριδικών plug-in μοντέλων. Η προγραμματισμένη ετήσια δυναμικότητα ανέρχεται σε 50.000 οχήματα.

Το σχέδιο αποκάλυψε στις 27 Οκτωβρίου ο τεχνικός διευθυντής της GWM, Wu Huixiao, κατά την παρουσίαση του GWM H7 στο Μιλάνο. Η εταιρεία ανέφερε ότι η βουλγαρική μονάδα θα συνδεθεί με τα δίκτυα διανομής της σε αγορές όπως η Ιταλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες και θα λειτουργήσει ως βάση για την περαιτέρω τοπικοποίηση της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Από τις εισαγωγές στην τοπική παραγωγή

Με την κίνηση αυτή η GWM περνά από την πώληση εισαγόμενων οχημάτων στην παραγωγή τους εντός Ευρώπης. Η τοπική κατασκευή είναι μια στρατηγική που ακολουθούν όλο και περισσότεροι κινεζικοί κατασκευαστές, καθώς βοηθά στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών αγορών και στον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης ένα βιομηχανικό πάρκο στην Ευρώπη, που θα συνδυάζει την παραγωγή οχημάτων και εξαρτημάτων, και τη σταδιακή διεύρυνση της γκάμας της ανάλογα με τη ζήτηση. Δεν γνωστοποίησε χρονοδιάγραμμα κατασκευής για το πάρκο.

Στην ευρωπαϊκή αγορά η GWM θα παρουσιάσει τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον 10 νέα μοντέλα και εκδόσεις. Το ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας λειτουργεί στο Μόναχο από το 2021. Η ομάδα του συμμετέχει, όπως αναφέρει η GWM, στην έρευνα απαιτήσεων, στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και στην τεχνική επικύρωση από την αρχή κάθε προγράμματος. Για το Ora 5 και το GWM H7 έγιναν δοκιμές σε ευρωπαϊκούς δρόμους και έρευνες χρηστών, με στοχευμένες προσαρμογές σε πλαίσιο, τιμόνι, κινητήριο σύστημα και καθίσματα.

Τι μένει ασαφές

Η νέα ανακοίνωση δεν εξηγεί πώς συνδέεται η βουλγαρική μονάδα με όσα είχαν μεταδοθεί νωρίτερα. Το Reuters είχε αναφέρει τον Νοέμβριο του 2025, επικαλούμενο τον πρόεδρο της GWM International Parker Shi, ότι η εταιρεία εξέταζε τοποθεσίες για εργοστάσιο σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία, με στόχο παραγωγή 300.000 οχημάτων ετησίως στην Ευρώπη έως το 2029. Δεν διευκρινίζεται αν η Λόβετς αποτελεί μέρος αυτού του στόχου ή αν αφορά ξεχωριστό σχέδιο.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προστίθεται στις προσπάθειες της GWM για τοπική παραγωγή και σε άλλες αγορές. Το εργοστάσιό της στη Βραζιλία ξεκίνησε λειτουργία τον Αύγουστο του 2025, επίσης με ετήσια δυναμικότητα 50.000 οχημάτων. Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ενισχύεται, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο στην ΕΕ. Το επόμενο ορόσημο για τη βουλγαρική βάση είναι η ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων έως το τέλος του 2026 και η έναρξη παραγωγής του Ora 5 το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Πηγή: cnevpost.com

Συντάκτης Κώστας Βλαχάκης

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ενώ ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική και Καθημερινή.

Όλα τα άρθρα του συντάκτη

Σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *