Έξυπνο νησί με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανανεώσιμη ενέργεια από τη Renault

Ένα δεύτερο έξυπνο νησί ετοιμάζει η Renault στις γαλλικές ακτές, το οποίο θα συνδυάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανανεώσιμη ενέργεια.

Ειδικότερα, η γαλλική εταιρεία σχεδιάζει να «μεταφέρει» την ανανεώσιμη ενέργεια στο νησί Belle-Île-en-Mer, κάτι που εκτός από μείωση του αποτυπώματος άνθρακα θα καταστήσει το νησί πιο ενεργειακά αυτόνομο. Αυτή τη στιγμή το νησί βασίζεται για την ηλεκτροδότησή του από την υπόλοιπη χώρα.

Από το 2019, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν πρόσβαση σε έναν στόλο ηλεκτρικών οχημάτων μέσω υπηρεσίας car-sharing. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Renault Zoe hatchbacks και τα βαν Kangoo ZE. Οι σταθμοί φόρτισης θα λαμβάνουν ενέργεια από ηλιακά πάνελ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε μεγάλα κτήρια. Η ενέργεια από τα ηλιακά πάνελ θα δρομολογείται ανάμεσα στα κτήρια ανάλογα με τις απαιτήσεις. Για παράδειγμα, τα ηλιακά πάνελ στην ταράτσα ενός σχολείου θα παρέχουν ισχύ στις τάξεις εντός της εβδομάδας και σε σταθμούς φόρτισης τα σαββατοκύριακα και στις διακοπές.

Επιπλέον, η Renault θα παράσχει τις λεγόμενες μπαταρίες “second-life” για την αποθήκευση ενέργειας που θα δημιουργείται από τα ηλιακά πάνελ. Πρόκειται για μπαταρίες από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί τόσο πολύ για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αυτοκίνητα, όμως έχουν χωρητικότητα για στάσιμη αποθήκευση ενέργειας.

Όταν θα υπάρχει ηλιοφάνεια θα αποθηκεύουν ενέργεια και θα την απελευθερώνουν όταν δεν θα υπάρχει ήλιος.

Την ίδια στιγμή, η φόρτιση αυτοκινήτων από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας μειώνει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Να σημειωθεί ότι η Renault έχει κάνει ένα παρόμοιο πρότζεκτ για το πορτογαλικό νησί Porto Santo.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *