Close

Ειδικοί πυροσβεστήρες για την κατάσβεση πυρκαγιών μπαταριών λιθίου

Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση απαιτεί και υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων ασφάλειας ώστε σε μια δύσκολη στιγμή να αποφευχθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, οι δυσάρεστες συνέπειες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πριν προχωρήσουν στην εμπορική διάθεση κάποιου αμιγώς ηλεκτρικού ή ηλεκτροκίνητου μοντέλου, το υποβάλλουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να βεβαιωθούν πως είναι ασφαλές και πως σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα υπάρξει κάποια ανάφλεξη στις συστοιχίες μπαταριών που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

Άλλωστε, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο γερμανικός ADAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξίσου ασφαλή με τα συμβατικά και σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ασφαλέστερα.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων να είναι πάντα προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκδήλωσης φωτιάς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο ατύχημα ή κατά τη διάρκεια φόρτισης σε ταχυφορτιστή.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, βλέπουμε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Hyundai και η BMW, να προχωρούν σε ανάκληση δεκάδων χιλιάδων αμιγώς ηλεκτρικών ή ηλεκτροκίνητων οχημάτων λόγω κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς στις μπαταρίες τους.

Μια καλή λύση που θα βοηθήσει τον κάτοχο ηλεκτρικού ή ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου στη δύσκολη στιγμή είναι η χρήση ειδικού πυροσβεστήρα. Η εταιρεία Π. & Κ. Παύλου αναγνωρίζοντας το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στις κατασβέσεις πυρκαγιών μπαταριών, εξασφάλισε την αποκλειστική αντιπροσώπευση στην Ελλάδα των καινοτόμων πυροσβεστήρων Lith-Ex (Class Li) της εταιρείας Dupré Minerals Limited. Σημειώστε πως ο εν λόγω πυροσβεστήρας είναι μοναδικός για κατασβέσεις μπαταριών λιθίου.

Πυροσβεστήρας Lith-Ex Aerosol
Πυροσβεστήρας Lith-Ex Aerosol
Πως λειτουργεί

Το Lith-Ex βασίζεται στην κατασβεστική ικανότητα του φυσικού ορυκτού βερμικουλίτη. Μετά από ειδική επεξεργασία (που αναπτύχθηκε από το τμήμα R & D της Dupre Minerals), μετασχηματίζεται στο κατασβεστικό μέσο AVD. Το AVD όταν εξέρχεται από τον πυροσβεστήρα έχει τη μορφή μικροσταγονιδίων (υδρονέφωσης). Όταν έρθει σε επαφή με την φλεγόμενη επιφάνεια σχηματίζει μια προστατευτική ταινία, η οποία στεγνώνοντας δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα αποκόπτοντας το οξυγόνο.

Τα πλεονεκτήματα
  • Το Lith-Ex Aerosol έχει ελεγχθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο ZSW, για μπαταρίες λιθίου μέχρι 60Wh
  • Ασφαλείς για χρήση σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
  • Εξουδετερώνουν φωτιές (λιθίου) Li & Class A
  • Ελεγχόμενη εκτόνωση και εύκολοι στη χρήση
  • Φιλικοί προς το περιβάλλον, μη τοξικοί προς τον άνθρωπο
  • Παρασκευάζονται στην Ευρώπη, εργοστασιακά σφραγισμένοι
  • Πιστοποιημένοι σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα EN3-7:2004 + AI:2007

Ο Νίκος έχει πτυχίο από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα σε πολυεθνική εταιρεία ενέργειας και καυσίμων. Οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το 2007 και του αρέσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top