Από εφαρμογές που αυτοματοποιούν την διαδικασία ανεφοδιασμού έως υπηρεσίες που αναζητούν και πληρώνουν για θέσεις parking πριν την αναχώρηση, τα connected car ήδη ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τις κατασκευάστριες εταιρείες. Με τα connected cars, οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν πλέον καλύτερη εμπειρία χρήσης και μαζί με αυτή περισσότερα χρήματα κερδισμένα από κάθε πώληση ενός αυτοκινήτου.
«Ένα αυτοκίνητο δεν ορίζεται πλέον από την χρήση του, ορίζεται από την εμπειρία που προσφέρει στον οδηγό και τους επιβάτες. Αυτό ανοίγει έναν νέο δρόμο για έσοδα και επαγγελματικές υπηρεσίες», ανέφερε ο Gary Silberg της KPMG.
Η νέα έρευνα της KPMG που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα, αναφέρει ότι παρόλο που είμαστε στις πρώτες μέρες των connected cars, ένα όχημα που πωλείται σήμερα με τα τελευταία infotainment και web-access χαρακτηριστικά, μπορεί δυνητικά να παράγει εισόδημα αντάξιο δέκα παραδοσιακών αυτοκινήτων.
Πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχθούμε τα αυτόνομα οχήματα (Έρευνα)
Με άλλα λόγια τα δεδομένα που παράγονται από τα connected cars, πως χρησιμοποιούνται και ποιος τα διαχειρίζεται, θα επηρεάζουν τον ισολογισμό των αυτοκινητοβιομηχανιών τα επόμενα χρόνια. Το 71% διευθυντικών στελεχών της βιομηχανίας αυτοκινήτων (από τα 1000 που ερωτήθηκαν), ανέφεραν ότι το να μετράς την επιτυχία μιας εταιρείας με βάση τις πωλήσεις αυτοκινήτων είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό. Όλα τα νέα δεδομένα οδηγούν την KPMG να καταλήξει ότι τα data από μόνα τους μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα τα οποία θα αγγίζουν το 1 τρισεκατομμύριο την επόμενη δεκαετία.
«Το παιχνίδι άλλαξε για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς τα αυτοκίνητα εξελίχθηκαν σε υπολογιστές με ρόδες και οι καταναλωτές υιοθετούν πολύ γρήγορα την αυτονομία, την συνδεσιμότητα και το mobility-on-demand», ανέφερε ο Silberg.
Σε μια άλλη ερώτηση, τα διευθυντικά στελέχη συμφώνησαν πάλι με 82% ότι υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος και λειτουργικού συστήματος, όπως συμβαίνει με τα smartphones, το οποίο θα επιτρέψει να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες third-party υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα βγάζουν κάποια έσοδα.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν κάποια νέα ερωτηματικά όσον αφορά την ασφάλεια και την ιδιοκτησία των δεδομένων. «Τα δεδομένα που συλλέγονται αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων», ανέφερε ο Silberg. «Το να διευθετηθούν ζητήματα ασφαλείας των δεδομένων είναι μια σημαντική προτεραιότητα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, στην οποία δεν πρέπει να κάνουν λάθη»