Close

BMW CarData: Τι είναι η νέα υπηρεσία που λανσάρει το BMW Group;

Σε μια εποχή που οι εξελίξεις τρέχουν και νέες τεχνολογίες εμφανίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και που ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως συμβαίνει και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση επιδεικνύοντας αντανακλαστικά.

Η συνδεσιμότητα και η εξατομίκευση των οχημάτων αποτελούν θεμελιώδη λίθο της νέας εποχής στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της αυτοκίνησης. Πρόσφατα η BMW παρουσίασε μια νέα καινοτόμα υπηρεσία για τους πελάτης της την οποία ονομάζει CarData, η οποία προσφέρει στους ιδιοκτήτες οχημάτων της εταιρείας τη δυνατότητα εξατομικευμένων υπηρεσιών, που βασίζονται σε δεδομένα του οχήματός.

Τι ακριβώς προσφέρει αυτή η νέα υπηρεσία BMW CarData; Ας δούμε αναλυτικά:

Να ξεκινήσουμε λέγοντας πως για να υπάρχει πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία απαιτείται ενσωματωμένη κάρτα SIM. Αφού οι πελάτες καταχωρήσουν την BMW τους στο ConnectedDrive portal, μπορούν να χρησιμοποιούν και το BMW CarData χωρίς επιπλέον χρέωση.

Με το BMW CarData oι οδηγοί μπορούν να κάνουν οικονομία με εξατομικευμένα ασφάλιστρα, που θα βασίζονται στα πραγματικά χιλιόμετρα που έχουν διανύσει. Ή θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για service ταχύτερα, επειδή χάρη στην τέλεια προετοιμασία, το απαραίτητο εξάρτημα θα έχει παραγγελθεί εκ των προτέρων. Ωστόσο μπορούμε πολύ εύκολα να φανταστούμε και εντελώς νέες εφαρμογές στο μέλλον, όπως εξατομικευμένες επιλογές infotainment.

ας το δούμε με παραδείγματα: Με το BMW CarData, οι πελάτες μπορούν με πολύ απλό τρόπο να διαχειρίζονται τη δημοσιοποίηση των δεδομένων τηλεματικής σε παρόχους υπηρεσιών. Το μόνο που χρειάζεται για τη δημοσιοποίηση στοιχείων, την απόρριψη πρόσβασης ή την άρση προηγούμενης συγκατάθεσης είναι ένα click: Ο πελάτης αποφασίζει μόνος εάν μία εταιρεία θα λαμβάνει ή όχι τα δεδομένα του, διατηρώντας πάντα τον έλεγχο.

Οι πάροχοι υπηρεσιών, όπως σταθμοί πάρκινγκ, ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές στόλων, μπορούν να καταχωρούνται στο BMW CarData. Εάν οι πελάτες επιθυμούν τη χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας και συναινούν ενεργά για την δημοσιοποίηση των δεδομένων τους, τότε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες λαμβάνουν τα απαιτούμενα στοιχεία σε κρυπτογραφημένη μορφή μέσω κεντρικού συστήματος της BMW. Αυτές οι πληροφορίες αποτελούν τη βάση για εξατομικευμένες καινοτόμες υπηρεσίες βάσει δεδομένων – από ενημέρωση/ψυχαγωγία μέχρι φιλοσοφία λειτουργίας έξυπνου σπιτιού – κάνοντας εφικτή μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες. Το BMW CarData λανσαρίστηκε στις 30 Μαΐου 2017 στη Γερμανία και σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες αγορές.

Και πως λειτουργεί το BMW CarData; Το όχημα συλλέγει στοιχεία, όπως δεδομένα κατάστασης – π.χ. διανυθέντα χιλιόμετρα, δεδομένα βάσει χρήσης – π.χ. μέση κατανάλωση, ακόμα και δεδομένα σε σχέση με γεγονότα – π.χ. μία αυτόματη κλήση σέρβις. Μερικά από αυτά μεταδίδονται αποκλειστικά, σε κρυπτογραφημένη μορφή, όπως τα λεγόμενα δεδομένα τηλεματικής μέσω της μόνιμα εγκατεστημένης κάρτας SIM, για προστασία των διακομιστών της BMW. Στη συνέχεια, με τη συγκατάθεση του πελάτη, οι πάροχοι των υπηρεσιών μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα που είναι απαραίτητα για ορισμένες υπηρεσίες. Η προστασία δεδομένων είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Πρόσβαση τρίτων στο όχημα, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο hacking, δεν επιτρέπεται.

Ένα άλλο βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο ασφαλές είναι το CarData, μιας και πρόκειται για διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Εδώ να πούμε πως αυτή η νέα υπηρεσία που λανσάρει το BMW Group, ήδη συμμορφώνεται με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ισχύσει από το 2018. Το υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας είναι εγγυημένο και οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν την αναφορά δεδομένων CarData που έχουν δημοσιοποιηθεί, ή ένα αρχείο CarData μέσω του ConnectedDrive portal οποιαδήποτε στιγμή. Το αρχείο περιέχει λεπτομερή λίστα δεδομένων τηλεματικής του οχήματος που έχουν αποθηκευτεί και ένα γλωσσάριο που εξηγεί τη βασική ορολογία.

Όπως αναφέρει το BMW Group, περίπου 8.5 εκατομμύρια οχήματα BMW πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις για χρήση της νέας αυτής υπηρεσίας (CarData).

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς συνεργάζεται με το Autonomous από την αρχή της δημιουργίας του site. Καθημερινά αναζητά και καταγράφει τα πιο σημαντικά τα νέα τεχνολογίας για το αυτοκίνητο από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top