Close

Αυτόνομα οχήματα στους δρόμους του Ην. Βασιλείου το 2026

Τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου το 2026, είπε ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ.

«Αυτή η τεχνολογία υπάρχει, λειτουργεί και αυτό που κάνουμε είναι να θέσουμε σε εφαρμογή την κατάλληλη νομοθεσία, ώστε οι άνθρωποι να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας», δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 την Τετάρτη.

Σε ερώτηση για το αν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ταξιδεύουν με αυτοοδηγούμενα οχήματα «με τα χέρια μακριά από το τιμόνι, τσεκάροντας τα email τους» το 2026, ο Harper απάντησε: «Ναι, και νομίζω ότι τότε οι εταιρείες αναμένουν – το 2026, κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς – ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυτή την τεχνολογία να κυκλοφορεί».

Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην παρουσιαστή του Top Gear Τζέιμς Μέι – ο οποίος ήταν προσκεκλημένος συντάκτης του Today – σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση υποστήριζε την ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης, o Χάρπερ ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «μερικοί» λόγοι.

«Πιστεύω ότι θα βελτιώσει πραγματικά την οδική ασφάλεια. Έχουμε ήδη ένα πολύ καλό ρεκόρ οδικής ασφάλειας στη Βρετανία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι το χρόνο που σκοτώνονται στους δρόμους μας. Αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Είναι μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία για τη Βρετανία να αποκτήσει αυτό που θα είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο μερίδιο αγοράς. Το τελευταίο πράγμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επί του παρόντος δεν έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την ελευθερία που πολλοί από εμάς τους οδηγούς θεωρούμε δεδομένη.

Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναπηρίες, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, που δεν έχουν την ίδια ελευθερία που φέρνει η οδήγηση σε εμάς τους υπόλοιπους. Αυτό δυνητικά ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο για την προσωπική ελευθερία, τη δουλειά, την ικανότητα να μην χρειάζεται να βασίζεσαι σε άλλους ανθρώπους».

Οι δηλώσεις ήρθαν καθώς ένα νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της χρήσης αυτοματοποιημένων οχημάτων προχωρά στη Βουλή των Λόρδων και η Βρετανία θέλει να ηγηθεί στο χώρο της αυτόνομης οδήγησης.

Ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι οι εταιρείες αναμένουν να εισαγάγουν την τεχνολογία σταδιακά το 2026 και μαζί της τη δυνατότητα να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια, να παρέχουν οικονομική ευκαιρία στη Βρετανία και να παρέχουν προσωπική ελευθερία σε όσους δεν μπορούν να οδηγήσουν.

Πέρυσι, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επιτρέψει τα πρώτα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα στους βρετανικούς δρόμους μέχρι το 2025. Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα ακόμη βήμα στην πορεία προς τα αυτόνομα αυτοκίνητα καθώς το πρώτο σύστημα αυτόνομης οδήγησης χωρίς χέρια εγκρίθηκε για τους Βρετανούς αυτοκινητόδρομοι. Μέχρι το 2035, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κατέχει έως και 42 δισεκατομμύρια στερλίνες της διεθνούς αγοράς αυτόνομης οδήγησης, σύμφωνα με τον Λόρδο Davies of Gower.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η τεχνολογία λειτουργεί», είπε ο Χάρπερ στο BBC, προσθέτοντας ότι την είδε να χρησιμοποιείται στην Καλιφόρνια, όπου η αυτοματοποιημένη τεχνολογία έχει εγκριθεί για χρήση σε δημόσιους δρόμους.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου τον Νοέμβριο, ο Λόρδος Naseby είπε ότι από τις 10 Νοεμβρίου, το Τμήμα Μηχανοκίνητων Οχημάτων της Καλιφόρνια είχε λάβει 673 αναφορές σύγκρουσης αυτόνομων οχημάτων.

«Λοιπόν, αν η ασφάλεια είναι πρωταρχική σε αυτή τη νομοθεσία, αυτό δεν είναι μια πολύ καλή αρχή, σωστά;» αυτός είπε.

[via]

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες σε online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top