Η Αθήνα βραβεύεται ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018, πρόκειται για την σημαντικότερη διάκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πόλεις. Ο Δήμος Αθηναίων έχει δώσει μεγάλη σημασία στην καινοτομία και πώς μπορεί να βοηθήσει την τοπική κοινότητα να επιφέρει αλλαγές και να ανοίξει στον κόσμο.
Η Αθήνα έγινε βασίλισσα της Καιτονομίας στην Ευρώπη όχι γιατί έγινε έξυπνη πόλη, αλλά γιατί, όπως είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων απευθυνόμενος σε χιλιάδες συμμετέχοντες στο WebSummit στη Λισαβόνα, περισσότερο είμαστε η πόλη της σοφίας. Σίγουρα δεν είναι η πιο επιτυχημένη τεχνολογικά πόλη στην Ευρώπη, σίγουρα δεν έχουμε τις περισσότερες startups.
Ασφαλώς η τεχνολογία είναι παρούσα στην πρόταση, όπως πχ το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας όπου συγκέντρωσε για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι τα πανεπιστήμια και τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις της πόλης, προκειμένου να εξετάσουμε από κοινού πως θα βοηθήσουμε την πόλη μας. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι, του βραβείου.
Αυτό που βραβεύεται στην προκειμένη περίπτωση είναι το πως με λιγότερα έγιναν περισσότερα, πως η πόλη κατάφερε να δημιουργήσει όλα αυτά τα προγράμματα από τα Ανοιχτά Σχολεία μέχρι το Maker Space, από το ΣυνΑθηνά μέχρι το Innovathens και το Athens Digital Lab στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Ορισμένες από τις καινοτομίες που προωθούνται περιλαμβάνουν:
– Το έργο POLIS αποσκοπούσε στην αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων παρέχοντας μικρές επιχορηγήσεις σε κατοίκους, μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και έφερε ζωή σε όλες τις γωνιές της Αθήνας.
– Η ανακαίνιση της Δημόσιας Αγοράς Κυψέλης, ενός ιστορικού κτηρίου 90 ετών με ενεργό υποστήριξη των πολιτών της Αθήνας, στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας αγοράς κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πρωτοβουλίες.
– Κάνοντας το Σεραφείο, μια δημοφιλής παιδική χαρά, μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως το Ψηφιακό Εργαστήριο Αθηνών, τα Ανοιχτά Σχολεία ή το Πολιτιστικό Δίκτυο Αθηνών και ένα νέο χώρο εκδηλώσεων κατόπιν κοινής απόφασης του Δήμου και της τοπικής κοινότητας.
– Η πρωτοβουλία Curing the Limbo, η οποία παρέχει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τη δυνατότητα να επικοινωνούν με άλλους κατοίκους για να μάθουν τη γλώσσα, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης και να συμμετάσχουν ενεργά στην ιδιότητα του πολίτη.
– Το Ψηφιακό Συμβούλιο, στο οποίο η πόλη συγκέντρωσε εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα για να προσφέρουν εκπαιδεύσεις σε θέματα ψηφιακής παιδείας και κατάρτισης σε θέματα πολιτικών τεχνολογιών, καθώς και να προωθήσουν βιώσιμες καινοτομίες όπως οι έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης.
«- Αυτή είναι η εκστρατεία της Αθήνας όπου η πόλη καλεί τους εθελοντές να μιλήσουν για το παρόν και το παρελθόν της πόλης σε μερικά από τα 5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν την Αθήνα το 2017.