Close

PAL-V Liberty: Το ιπτάμενο αυτοκίνητο πήρε άδεια να κυκλοφορεί στο δρόμο

PAL-V Liberty

PAL-V Liberty

Το PAL-V Liberty είναι το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που μπορεί νόμιμα να κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Το PAL-V Liberty είναι ένα διθέσιο τρίκυκλο όχημα που μπορεί να μετατραπεί σε γυροπλάνο/γυροκόπτερο μέσα σε λίγα λεπτά. Το πρωτοείδαμε το 2018 στο Σαλόνι της Γενεύης, με τους ανθρώπους της ολλανδικής εταιρείας να δηλώνουν με βεβαιότητα ότι αργά ή γρήγορα το καινοτόμο όχημά τους θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στο έδαφος και στους αιθέρες. Και να που δικαιώνονται για το πείσμα και τους κόπους τους.

Εδώ και λίγες ημέρες PAL-V Liberty είναι το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που μπορεί νόμιμα να κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Αυτό αναφέρει η ολλανδική η εταιρεία η οποία εξασφάλισε τη σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές έπειτα από εκτεταμένες δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε το όχημά της από τον Φεβρουάριο του 2020.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις για πτήσεις, ώστε να μπορεί πλέον νόμιμα όχι μόνο να κυκλοφορεί στους δημόσιους δρόμους, αλλά και όποτε το απαιτούν οι συνθήκες να ξεκινά εναέριες πτήσεις.

Οι διαδικασίες για εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων από την EASA έχουν ξεκινήσει από το 2015, με την τελική έγκριση να αναμένεται το 2022. Η διαδικασία είναι περίπλοκη και ιδιαίτερα απαιτητική καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν περισσότερα από 1.200 δοκιμαστικές πτήσεις, πριν ξεκινήσουν οι τελικές δοκιμές που περιλαμβάνουν δοκιμαστικές πτήσεις συνολικής διάρκειας 150 ωρών.

«Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο συνεργαζόμαστε με τις οδικές αρχές εδώ και πολλά χρόνια. Ο ενθουσιασμός που αισθάνεται η ομάδα είναι τεράστιος», σημειώνει περιχαρής ο CTO της εταιρείας, Mike Stekelenburg.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο ξεκίνησε ήδη τις δοκιμές του διαδρομές στους δημόσιους δρόμους με τον δοκιμαστή Hans Joore να περιγράφει τις εντυπώσεις του: «Είναι υπέροχο όχημα στην οδήγηση. Είναι πολύ ομαλό και με τιμόνι που ανταποκρίνεται πολύ καλά στις αλλαγές κατεύθυνσης. Με το βάρος του να είναι μόλις 660 κιλά, επιταχύνει πολύ καλά. Η συνολική εμπειρία είναι σαν να οδηγείς ένα σπορ αυτοκίνητο. Έχει εξαιρετική αίσθηση».

Οι παραγγελίες ξεπερνούν τις προσδοκίες

Παρά την υψηλή τιμή διάθεσης του οχήματος η οποία ξεκινά από τα 399.000 δολάρια, οι παραγγελίες, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Μάλιστα, το 80% των πελατών δεν διαθέτουν εμπειρία στην αεροπλοΐα και γι’ αυτό αρκετοί από αυτούς έχουν ξεκινήσει μαθήματα στην ακαδημία της εταιρείας (PAL-V FlyDrive Academy), ώστε να πάρουν το δίπλωμα πτήσης γυροπλάνου.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top