Volvo XC40: Οι τεχνολογίες του Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2018 [videos]

Αυτές είναι οι τεχνολογίες που εφοδιάζουν το Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2018 (COTY 2018), Volvo XC40, το πρώτο compact premium SUV της σουηδικής εταιρείας.

Το νέο Volvo XC40 ανακηρύχθηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2018 (COTY2018), όπως ανακοινώθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά στη σχετική ψηφοφορία που διενεργήθηκε. Συγκέντρωσε συνολικά 325 ψήφους έναντι 242 του δεύτερου σε προτιμήσεις, SEAT Ibiza.

Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης 2018 (GIMS 2018)

Το XC40 αποτελεί το μοντέλο με το οποίο η Volvo εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των compact premium SUV και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την σουηδική μάρκα.

Αποτελεί παράλληλα το πρώτο μοντέλο της Volvo που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture), την οποία η εταιρεία έχει εξελίξει σε συνεργασία με την Geely και πάνω στην οποία θα “πατήσουν” όλα τα μοντέλα της σειράς “40” συμπεριλαμβανομένων και των αμιγώς ηλεκτρικών που θα ακολουθήσουν.

500 km αυτονομία για το ηλεκτρικό Volvo XC40

Ως γνήσιο προϊόν Volvo δίνει έμφαση στην ασφάλεια καθώς ενσωματώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις Σειρές 60 και 90, όπως η ενεργή υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης.

Άλλωστε, όπως διατείνεται η εταιρεία “το όραμά μας είναι μετά το 2020 να μην υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός μέσα σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο Volvo”.

Ανάμεσα στα προηγμένα συστήματα ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) που εξοπλίζουν το σουηδικό compact SUV ξεχωρίζουν:

Το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιων συγκρούσεων City Safety τελευταίας γενιάς

Το σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο Run-Off Road Mitigation και

Το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα Oncoming Lane Mitigation, τα οποία σε κρίσιμες συνθήκες λειτουργούν ως “ηλεκτρονικός
συνοδηγός” προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στον οδηγό.

Adaptive Cruise Control με σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης Pilot Assist

IntelliSafe Surround, το οποίο συνδυάζει σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων BLIS (Blind Spot Information System)

Rear Collision Warning και Cross Traffic Alert, για πρώτη φορά με αυτόματο φρενάρισμα, τα οποία προσφέρονται στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Κάμερα 360° που διευκολύνει τον οδηγό στο παρκάρισμα. Αυτό το έξυπνο σύστημα προσφέρει μια πανοραμική άποψη του αυτοκινήτου από ψηλά, ώστε να μπορεί ο οδηγός να πού βρίσκεται σε σχέση με άλλα οχήματα και εμπόδια.

Το City Safety τελευταίας γενιάς έρχεται στο βασικό εξοπλισμό και αποτελεί έναν “συγκυβερνήτη” προστασίας. Μπορεί να εντοπίσει άλλα οχήματα, πεζούς, δικυκλιστές και μεγάλα ζώα στο δρόμο και να προειδοποιήσει αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος σύγκρουσης. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει εγκαίρως, θα φρενάρει αυτόματα ώστε να αποφευχθεί το ατύχημα η να μετριαστούν οι περιπτώσεις.

Η Volvo ριχνει άκυρο στους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Sensus Connect

Στο εσωτερικό συναντάμε το Sensus Connect, που αποτελεί το σύστημα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας (infontainment).

Το Sensus Connect συνδέει με διαισθητικό τρόπο τους επιβάτες με τον ψηφιακό κόσμο και με το αυτοκίνητο. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της οθόνης αφής 9 ιντσών που εκτείνεται κατακόρυφα στην κεντρική κονσόλα.

Το σύστημα υποστηρίζει μεταξύ άλλων φωνητικό χειρισμό, ασύρματη σύνδεση με smartphone. Μέσω του smartphone, οι επιβάτες έχουν άμεσα πρόσβαση σε διαδικτυακούς χάρτες και σε μια πληθώρα εύχρηστων εφαρμογών αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, ακρόαση online ραδιοφώνου, συνεχή ροή (streaming) μουσικής, περιήγηση στο διαδίκτυο και – αν έχουν επιλέξει το σύστημα πλοήγησης Sensus – διαμοίραση της τοποθεσίας, εντοπισμό τοπικών επιχειρήσεων και εύρεση χώρων στάθμευσης.

Το Volvo μπορεί να κάνει ακόμη και κράτηση για σέρβις όταν έρθει η ώρα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το είναι ήδη τεχνολογικά έτοιμο για τις επερχόμενες λειτουργίες διαδικτύου και νέφους (cloud) για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αυτοκινήτου.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για ασύρματη φόρτιση του smartphone, τοποθετώντας τη συσκευή στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από την κεντρική οθόνη αφής.

Όσο για τον οδηγό, έχει στη διάθεσή του έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3″ που ενημερώνεται για όλες τις βασικές λειτουργίες του οχήματος.

https://www.youtube.com/watch?v=GZArICmddok&index=12&list=PLnQowESnmpOfVqdS9vyZKGSGYeiT_22g3

Το πρώτο Volvo που υποστηρίζει car-sharing

To XC40 αποτελεί το πρώτο Volvo που υποστηρίζει υπηρεσία car-sharing μέσω της τεχνολογίας ψηφιακού κλειδιού και της πλατφόρμας Volvo On Call.

Το Volvo On Call συνδέει το Volvo με το smartphone και αποτελεί το ψηφιακό κλειδί σε μια γκάμα βολικών υπηρεσιών που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα ελέγχου του αυτοκινήτου από απόσταση και περιλαμβάνει οδική βοήθεια και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Οι δυνατότητες που προσφέρει είναι πολλές.

Για παράδειγμα, μπορείς να προθερμάνεις το αυτοκίνητο, να ελέγξεις την κατάστασή του, να δεις πού βρίσκεται, να αποστείλεις προορισμούς στο σύστημα πλοήγησης, να κλειδώσεις ή να ξεκλειδώσεις τις πόρτες.

Μπορείς, επίσης, να ρυθμίσεις εξ αποστάσεως τον κλιματισμό, να θέσεις τον κινητήρα σε λειτουργία και όλα αυτά μέσω του smartphone.

Μπορείς επίσης να συγχρονίσεις προορισμούς συναντήσεων από το προσωπικό ημερολόγιο με το σύστημα πλοήγησης, ώστε να σε καθοδηγήσει, να ελέγχεις με άνεση επαγγελματικά ταξίδια και να τα αποθηκεύεις ως ημερολόγια οδήγησης.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού για να λάβει ο οδηγός βοήθεια, ενώ αν ανοίξει ο αερόσακος ή ενεργοποιηθούν οι προεντατήρες ζωνών ασφαλείας, το κέντρο εξυπηρέτησης Volvo On Call θα ειδοποιηθεί αυτόματα. Το Volvo On Call μπορεί επίσης να ειδοποιήσει για απόπειρες παραβίασης του αυτοκινήτου και επιτρέπει την παρακολούθηση του αυτοκινήτου σας μέσω δορυφόρου.

Ως bonus, το Volvo On Call παρέχει σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω της κεραίας οροφής του αυτοκινήτου και μετατρέπει το Volvo σε Wi-Fi hotspot για τους επιβάτες.

Η εφαρμογή Volvo On Call είναι διαθέσιμη για το smartphone και το iPad και για συσκευές όπως Apple Watch, Android Wear και Microsoft Band 2 με φωνητικό χειρισμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε Η/Υ ή tablet με Windows 10 και είναι συμβατό με κουμπιά Flic.

Το Volvo XC40 στην Ελλάδα

Το δίκτυο των Επίσημων Διανομέων της Volvo στη χώρα μας έχει ξεκινήσει να δέχεται παραγγελίες.

Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής για το XC40 ξεκινούν από €30.713 για τις εκδόσεις με τον κινητήρα βενζίνης Τ3 των 1.500 κ.εκ., 156 ίππων. Ακολουθούν οι εκδόσεις με τον δίλιτρο κινητήρα diesel D3 των 150 ίππων, με τιμές από €35.194: στις διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνεται η τετρακίνηση (AWD) και το αυτόματο κιβώτιο Geartronic, 8 σχέσεων.

Στην κορυφή της γκάμας του XC40 τοποθετούνται οι εκδόσεις με τους κινητήρες diesel D4 και βενζίνης Τ5, απόδοσης 190 και 247 ίππων αντίστοιχα. Είναι διαθέσιμες αποκλειστικά με τετρακίνηση (AWD), αυτόματο κιβώτιο Geartronic 8 σχέσεων, στις εκδόσεις εξοπλισμού Momentum και R-Design, με τιμές από €49.352, για τις εκδόσεις με τον κινητήρα D4 και από €50.177 για τις βενζινοκίνητες T5.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *