Close

Το 2020 θα είναι η χρονιά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι αριθμοί λένε ότι το 2019 ήρθε η ανάπτυξη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ειδικοί προβλέπουν πως το 2020 θα είναι η χρονιά τους.

Το 2019 φεύγει το 2020 έρχεται και θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε σε τι φάση βρέθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσα στη χρονιά που φεύγει, καθώς και τι θα πρέπει να περιμένουμε αυτή που έρχεται.

Άλλωστε, απομένουν κάτι παραπάνω από 24 ώρες για να αποχαιρετήσουμε το 2019, που σύμφωνα με τους αριθμούς ήταν η χρονιά της ανάπτυξης για τα ηλεκτρικά μοντέλα.

Αυτά κατάφεραν να κατακτήσουν το 2,2% της παγκόσμιας αγοράς τους δέκα πρώτους μήνες του έτους, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δίνουν σκληρή μάχη, όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα, σε μία μεγάλη αγορά, όπως είναι αυτή των ΗΠΑ, το ποσοστό των ηλεκτρικών μοντέλων αυξήθηκε από το 1,6% τον Μάρτιο του 2018 στο 1,8% ένα χρόνο αργότερα, κάτι που δείχνει τη θετική εξέλιξη των ηλεκτρικών μοντέλων.

Το Tesla Model 3 στην κορυφή

Ποιος, όμως, είχε το πάνω χέρι; Σύμφωνα με τους αριθμούς, οι πωλήσεις του Model 3 της Tesla τριπλασιάστηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι πουλήθηκαν 123000 Model 3s μόνο στην Αμερική και άλλα 30000 Model S και Model X, με την Tesla να δείχνει ότι δε θα καταθέσει τα όπλα, παρά την όποια προσπάθεια των υπόλοιπων εταιρειών να εδραιωθούν στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στον ορίζοντα υπάρχει και το Cybertruck για την Tesla.

Κυρίαρχη στην Ευρώπη η Volkswagen

Βέβαια, το ίδιο δεν προτίθενται να κάνουν και οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά αυτές στην Ευρώπη. Στη Γηραιά Ήπειρο τα ηνία είχε η Volkswagen με μία επένδυση 44 δις δολαρίων, ώστε το 40% των πωλήσεών της να είναι ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2030.

Από τη μεριά της, η Ford επένδυσε 500 εκατομμύρια δολάρια για το ηλεκτρικό φορτηγό Rivian και άλλα 11 δις στην ηλεκτρική έκδοση της Mustang, που έχει χαρακτηριστικά του θρυλικού μοντέλου και είναι SUV, τη Mustang Mach-E.

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι εταιρείες και οι επενδυτές έχουν ρίξει συνολικά στο τραπέζι 225 δις δολάρια για τις επενδύσεις σε ηλεκτρικά οχήματα εντός της επόμενης πενταετίας.

Ο ρόλος της Κίνας

Βέβαια, από τον χορό δε θα μπορούσε να λείπει η Κίνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου σε όλον τον πλανήτη και θα ήταν αδύνατο να απουσιάζει από τη λίστα με τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι Κινέζοι επιθυμούν περισσότερο απ’ τον καθένα να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό μοντέλο. Μάλιστα, μέχρι το 2035 εκτιμούν ότι το 60% των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα θα είναι ηλεκτρικά, τη στιγμή που οι εταιρείες στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου έχουν επενδύσει παραπάνω από οποιονδήποτε στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η μεγάλη αυτονομία

Από εκεί και πέρα, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο βλέπουμε να αυξάνεται και η αυτονομία των ηλεκτρικών μοντέλων, ώστε να έχουμε αυξήσεις και στις παγκόσμιες πωλήσεις τους, σε σύγκριση με τα οχήματα ντίζελ και βενζίνης.

Αυτή έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 380 χιλιόμετρα σε έξι μοντέλα, τα οποία είναι τα Tesla Model 3, Model S και Model X, το Chevrolet Bolt, το Hyundai Kona και το Kia Niro.

Ταυτόχρονα περιμένουμε να δούμε πού θα φτάσει η αυτονομία του Cybertruck, που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού τα πρώτα στοιχεία έκαναν λόγο για 800 χιλιόμετρα και οι εκτιμήσεις λένε για 1000 χιλιόμετρα.

2020, η χρονιά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Έτσι, λοιπόν, ήρθε η ανάπτυξη το 2019, αλλά ας δούμε τι θα γίνει και το 2020. Οι ειδικοί αναλυτές γύρω από την αγορά αυτοκινήτου εκτιμούν ότι το νέο έτος θα είναι η χρονιά των ηλεκτρικών μοντέλων, εστιάζοντας περισσότερο στους Ευρωπαίους αγοραστές.

Η εκτίμηση της εταιρείας στατιστικών δεδομένων IHS Markit είναι ότι αυτοί θα αυξηθούν σε 175 από 100 έως το τέλος του 2020 και πως θα είναι πάνω από 330 μέχρι το 2025.

Βέβαια, όλα αυτά έχουν βάση, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές φίρμες θα παρουσιάσουν νέα ηλεκτρικά μοντέλα μέσα στη χρονιά. Η VW ετοιμάζει τα ID.3, η Mini μπαίνει και αυτή στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, όπως και η Vauxhall με το Corsa-e και η Fiat με το δημοφιλές 500αράκι.

Αύξηση 2% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβαίνουν οι πωλήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Επίσης, το Bloomberg προβλέπει ότι θα οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν στο 5,5% το 2020 από το 3,4%, που ήταν το 2019, κάτι που σε αριθμούς μεταφράζεται σε πωλήσεις 131000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων τη νέα χρονιά, σε σύγκριση με τα 80000 της φετινής.

Επιπλέον, εκτιμάται πως το 1/5 των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2026, ενώ η LMC Automotive κάνει λόγο για 540000 ηλεκτρικές πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 αντί για 319000, που είχαμε το 2019.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από την Πρωτοχρονιά θα ισχύσει ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές των ρύπων, που δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, ειδάλλως θα υπάρχει πρόστιμο 95 ευρώ για κάθε γραμμάριο υπέρβασης για τους κατασκευαστές.

Πηγή1

Πηγή2

0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top