Close

Αυτόνομα οχήματα: 4 τρόποι με τους οποίους θα αλλάξουν την ζωή μας

Μπορεί η τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων να ακούγεται σε κάποιους φουτουριστική και βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αυτή την στιγμή, τουλάχιστον 33 μεγάλες εταιρείες εργάζονται πάνω στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, ενώ στην Πολιτεία της Καλιφόρνια 15 εταιρείες έχουν άδεια για να κάνουν δοκιμές αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους.

baidu-self-driving-car-3

Ο Ted Ross, Γενικός Διευθυντής της Information Technology Agency του Los Angeles, έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να μετατρέψει την πόλη σε ένα πρότυπο για όλο τον κόσμο, όσον αφορά την κυκλοφοριακή συμφόρηση και θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα οφέλη των αυτόνομων οχημάτων για αυτό. Ας δούμε τι περιμένει από αυτά.

uber self driving ford fusion

Οι δρόμοι θα μικρύνουν και οι θέσεις πάρκινγκ θα μειωθούν

Ο Ross είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον των αυτόνομων οχημάτων. Η ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας θα οδηγήσει πολλούς στο να παραιτηθούν από την ιδιοκτησία οχημάτων, προς όφελος των ride-sharing υπηρεσιών οι οποίες θα χρησιμοποιούν αυτόνομα οχήματα. Αυτό θα σήμαινε πολύ λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους και ανάγκη για λιγότερες θέσεις στάθμευσης. Αφού τα οχήματα θα πήγαιναν τους ιδιοκτήτες στην δουλειά τους, μετά θα ήταν διαθέσιμα για χρήση από άλλους χρήστες των ride-sharing υπηρεσιών.

Αυτόνομα Οχήματα: Μπορούν να εξαλείψουν τα ατυχήματα στις πόλεις

Μια τέτοια αλλαγή θα άλλαζε το τοπίο σε πόλεις όπως το Los Angeles, όπου τα οχήματα μένουν ακίνητα το 95% του χρόνου. Η ύπαρξη λιγότερων οχημάτων τα οποία κινούνται για περισσότερη ώρα κάθε μέρα, θα άνοιγε τον δρόμο για την μείωση των θέσεων πάρκινγκ και την ανάγκη για περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας. Ο χώρος που θα “περίσσευε” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μεγάλους πεζόδρομους και λωρίδες κυκλοφορίας ποδηλάτων.

Smart City plans

Περισσότερος χρόνος και χώρος για δραστηριότητες

Εφόσον τα αυτόνομα οχήματα επιτρέψουν την ανάκτηση του χώρου από τα αυτοκίνητα, οι άνθρωποι θα έχουν την δυνατότητα να περνάνε περισσότερο χρόνο έξω, σε ένα περιβάλλον πιο ευχάριστο για περπάτημα και ποδήλατο. Επιπλέον, τα νέα δεδομένα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούνται νέες περιοχές, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην ευημερία του ανθρώπου.

Τα αυτόνομα οχήματα θα δώσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζομένους. Με το αυτόνομο όχημα να έχει αναλάβει την οδήγηση, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να είναι παραγωγικοί κατά την διάρκεια της μετάβασης στην δουλειά ή κατά την επιστροφή στο σπίτι.

Continental connected car city

Καλύτερη κυκλοφοριακή ροή

Τα αυτόνομα οχήματα όταν βρεθούν σε συνθήκες κίνησης θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει πιο ομαλή ροή της κίνησης. Επίσης, τα κενά ανάμεσα στα αμάξια θα μπορούν να είναι μικρότερα, αφού η εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν το επιτρέπει, χωρίς να υπάρχει ανησυχία σύγκρουσης.

Ο Ross αναφέρει, “Μπορείς να έχεις πολλά περισσότερα οχήματα στις ίδιες υποδομές των δρόμων, οπότε αυτό θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα”. Τα έξυπνα φανάρια, τα οποία θα επικοινωνούν με τα αυτόνομα οχήματα, θα βοηθήσουν και αυτά στην μείωση της κίνησης, δίνοντας για μεγαλύτερο χρόνο προτεραιότητα στους δρόμους που έχουν μεγάλη κίνηση.

Toyota Safety Sense

Η οδήγηση θα γίνει ασφαλέστερη

Μπορεί στις ειδήσεις να κυκλοφορούν ιστορίες για το θανατηφόρο ατύχημα ενός οδηγού Tesla που ήταν στην λειτουργία Autopilot, αλλά εφόσον η κυβερνήσεις ασχοληθούν ενεργά και εφαρμόσουν την κατάλληλη νομοθεσία, αυτή θα εξασφαλίσει ότι τα αυτόνομα οχήματα θα λειτουργούν με έξυπνο και ασφαλή τρόπο.

Σίγουρα όμως, τα αυτόνομα οχήματα ξέρουν πως να τηρούν τους κανόνες, το οποίο θα οδηγήσει στην μείωση πολλών ατυχημάτων τα οποία σχετίζονται με την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας. Αρχικά, θα περάσουμε μια μεταβατική φάση, αλλά στο τέλος η ασφάλεια των δρόμων θα αυξηθεί.

google self driving car

Τα αυτόνομα οχήματα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τις μεταφορές σήμερα. Πριν η κοινωνία αποδεχθεί τελικά τα αυτόνομα οχήματα, αυτά θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ασφαλή. Το κόστος αυτών θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξάπλωσή τους, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πρέπει να “ρίξουν” τις τιμές στα ίδια επίπεδα με ένα κανονικό όχημα.

Παρόλο που υπάρχει ακόμη ασάφεια για τις μελλοντικές επιδόσεις των αυτόνομων οχημάτων, αναμένεται ότι παραπάνω από 12 εκατομμύρια οχήματα θα πωλούνται κάθε χρόνο από το 2035. Σύμφωνα με τον Ross, “Η τεχνολογία εξελίχθηκε γρηγορότερα από ότι μπορούμε να εκτιμήσουμε εμείς σαν άνθρωποι”.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top