Close

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα αλλάζουν τις ζωές ατόμων με αναπηρίες

Μία νέα έρευνα θεωρεί ότι οι ζωές των ατόμων με αναπηρίες μπορούν να αλλάξουν ριζικά με την ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων, αλλά οι αλλαγές πρέπει να γίνουν πριν αρχίσει η παραγωγή τους.

Η έρευνα από το Ruderman Foundation επισημαίνει ότι τα αυτόνομα οχήματα έχουν σημαντική προοπτική να μειώσουν τα εμπόδια μεταφοράς για άτομα με αναπηρίες στην Αμερική. Η έρευνα αναλύει τομείς οι οποίοι έχουν προτάσεις για άτομα με συγκεκριμένες αναπηρίες.

Άτομα με προβήματα ακουής θα μπορούν να βοηθηθούν με οπτικά συστήματα και δυνατότητες οδηγιών, τα άτομα με νοητική υστέρηση θα μπορούν να ωφεληθούν από συστήματα με ελάχιστη πολυπλοκότητα, ενώ και τα άτομα τα οποία είναι υπεύθυνα για την φροντίδα ατόμων με αναπηρίες θα βρουν χρήσιμα το GPS και απομακρυσμένες κάμερες παρακολούθησης για θέματα ασφάλειας.

Για τα άτομα με φυσικές αναπηρίες η προτεραιότητα είναι η εύκολη πρόσβαση με αυτόματη ράμπα και με φωνητική καθοδήγηση για τον έλεγχο του οχήματος όταν βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Όμως για να επωφεληθούν τα άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας στον μέγιστο βαθμό οι ανωτέρω λύσεις πρέπει να σχεδιαστούν και εφαρμοστούν όσο πιο νωρίς γίνεται στο σχεδιαστικό και κατασκευαστικό κομμάτι των οχημάτων. Διότι αν δεν γίνει αυτό τότε πιθανόν τα άτομα με αναπηρίες να βρεθούν αντιμέτωπα με ακριβές και μη αποτελεσματικές λύσεις σχετικά με την προσβασιμότητα.

Στην Αμερική υπάρχουν πρόσφατες εκτιμήσεις ότι 1 στα 5 ενήλικα άτομα έχει κάποιας μορφής αναπηρία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδιάζοντας αυτόνομα οχήματα για την κοινότητα των ατόμων με αναπηρίες έχει την δυνατότητα να βοηθήσει τα άτομα αυτά βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Στη Αμερική τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να έχουν τόσο κοινωνικό όσο και οικονομικό αντίκτυπο με την μείωση των ανισοτήτων σε θέματα μισθών, ευκαιριών και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρίες, ενώ η συνολική οικονομία θα μπορεί να έχει οφέλη με την μείωση της ανεργίας και την αδυναμία της αγοράς που προκαλεί η λεγόμενη ακινησία της αγοράς (immobility of labor), την οποία αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες.

Επομένως εαν τα αυτόνομα οχήματα είναι μία επανάσταση, ας είναι μία επανάσταση για όλους.

Πηγή

5 Comments

  1. Εύχομαι να προχωρήσει αύτο το σχέδιο διότι όλος ο κόσμος θα αποκτήσει εύκολη πρόβαση στην δυνατότητα της μετακίνησης. Εκτός από τα ΑΜΕΑ θα ωφεληθούν και οι γέροντες, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, όσοι δεν γνωρίζουν οδήγηση. Θεώρω ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να επιδοτήσουν με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού το κόστος έρευνας και κατασκεύης αυτόνομων οχημάτων για ΑΜΕΑ και για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αξίζει να επενδύσουμε συλλογικά μέσω δημόσιων προϋπολογισμών σε κάτι που θα κάνει την ζωή δικαιότερη και την μετακίνηση περισσότερο προσβάσιμη σε όλους μας!

  2. Πολύ σωστά Γιώργο. Και να προσθέσω ότι θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να δείξουμε διαφορετικό πρόσωπο και να σεβόμαστε τους χώρους στάθμευσης που προορίζονται για ΑΜΕΑ και φυσικά να μην κλείνουμε πεζοδρόμια με οχήματα. Είναι θέμα παιδείας και θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε…

  3. Αγαπητέ μου φίλε έχεις απόλυτο δίκιο και πρέπει πραγματικά να υπάρξει μία πρωτοβουλία να σταματήσει
    αυτό το αίσχος που γίνεται συστηματικά. Είναι έγκλημα να παρκάρουν ασυνείδητοι και
    ανάλγητοι οδηγοί σε χώρους στάθμευσης και σε ράμπες για ΑΜΕΑ , επάνω στα πεζοδρόμια
    που είναι κατασκευασμένα για να κινούνται οι πεζοί και δίπλα στις στάσεις των λεωφορείων,
    των τρόλλεύ που είναι για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

  4. Όπως ακριβώς το λες Γιώργο. Θέμα παιδείας είναι. Η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκει. Σεβασμός προς τον συνάνθρωπο πάνω απ όλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 Comments
scroll to top