Λεπτομέρειες ενός πλαισίου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο επιτρέπει στους υπολογιστές να φανταστούν πως είναι μια ηλιόλουστη οδός όταν βρέχει, όταν χιονίζει ή ακόμη κι όταν είναι σκοτάδι δημοσίευσε η Nvidia.
Η εν λόγω εφαρμογή θα μπορούσε να λειτουργήσει στα αυτόνομα οχήματα, αλλά θα μπορούσε να έχει περισσότερες εφαρμογές.
Η έρευνα είναι βασισμένη σε μια μέθοδο ΑΙ, η οποία είναι ιδιαίτερα καλή στη δημιουργία οπτικών δεδομένων, η οποία ονομάζεται παραγωγικό δίκτυο αντιφάσεων (generative adversarial network – GAN). Το GAN συνδυάζει δύο ξεχωριστά νευρωνικά δίκτυα. Το ένα που παράγει δεδομένα και το άλλο που το κρίνει και απορρίπτει δείγματα τα οποία δεν μοιάζουν ακριβή.
Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διδάσκεται να παράγει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα με το πέρασμα του χρόνου.
Τέτοιου είδους προγράμματα είναι αρκετά γνωστά στη βιομηχανία και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διαφόρων εικόνων, όπως ψεύτικα πρόσωπα διασημοτήτων, καινούρια σχέδια ρούχων κλπ.
Το πρόγραμμα της Nvidia ξεχωρίζει γιατί χρειάζεται αρκετά λιγότερη εποπτεία για να μάθει. Συνήθως, αυτού του είδους τα προγράμματα, μαθαίνουν με το να τροφοδοτούνται από εικόνες από το ίδιο σημείο σε διαφορετικές συνθήκες, αλλά το πρόγραμμα της Nvidia δημιουργεί από μόνο του τις εικόνες.
Αυτό αποτελεί ένα μεγάλος πλεονέκτημα για τους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τους εξοικονομεί χρόνο, τον οποίο θα χρησιμοποιούσαν για τα ταξινομήσουν τα εκπαιδευτικά δεδομένα τους.
Σύμφωνα με ερευνητή της NVidia, η εταιρεία είναι ανάμεσα στις πρώτες που βρίσκει τρόπο αντιμετώπισης του εν λόγω προβλήματος.
Να σημειωθεί ότι παρόλο που το πρόγραμμα είναι ιδεατό για την εκπαίδευση αυτόνομων οχημάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου για παράδειγμα δεν χιονίζει ποτέ, δεν περιορίζεται εκεί, αλλά μπορεί γενικά να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή εικόνων γενικότερα.