Τα σύγχρονα αυτοκίνητα απαιτούν και σύγχρονα συνεργεία συντήρησης [video]

Στο Autonomous είμαστε ανήσυχα πνεύματα. Μας αρέσει να μαθαίνουμε πράγματα και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις πάνω στις νέες τεχνολογίες. Έτσι, όταν έφτασε η πρόσκληση της Electra Hella’s S.A. για σεμινάριο δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Η ιστορία της Electra Hella’s S.A. συνδέεται στενά με την ανάπτυξη της αγοράς ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Η εταιρεία αντιπροσωπεύει 20 μεγάλους κατασκευαστές (Hella KGaA, Hella Gutmann, Bilstein, VDO Automotive, MANN-FILTER, Behr Hella, Hella Pagid, Eibach κ.α) και συνεργάζεται με τους πιο σημαντικούς εισαγωγείς και διανομείς της χώρας. Το 1995 η Electra Hella’s S.A. συνεταιρίστηκε με τη γερμανική Hella KG, κυρίαρχη εταιρεία στο τομέα της κατασκευής ανταλλακτικών και αξεσουάρ αυτοκινήτων.

Βρεθήκαμε λοιπόν το πρωί της Πέμπτης 22/2 στο τεχνικό κέντρο της εταιρείας, στην Καλλιθέα για να ενημερωθούμε για τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης (ADAS) με τα οποία εφοδιάζονται τα σύγχρονα αυτοκίνητα αλλά και το πως αυτά θα πρέπει να ρυθμίζονται.

Εκεί μας περίμενε ο υπεύθυνος στον τομέα της τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης Δημήτρης Πασσάς, που ανέλαβε την “επιμόρφωσή” μας.

Η Hella Gutmann προσφέρει ολοκληρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες για αναγνώριση οχημάτων, διάγνωση, αναγνώριση και παραγγελία ανταλλακτικών και επισκευές.

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το CSC-Tool (Camera and Sensor Calibration) το οποίο εισάγεται στην Ελλάδα από την Electra Hella’s S.A, την επίσημη αντιπρόσωπο των προϊόντων της Hella Gutmann στη χώρα μας.

Το CSC-Tool είναι ένα “πανοραμικό εργαλείο βαθμονόμησης”, το οποίο χρησιμεύει για τη βαθμονόμηση και τη ρύθμιση ακριβείας της κάμερας και των αισθητήρων ραντάρ καθώς επίσης και για την περιμετρική παρακολούθηση του οχήματος.

Καλώς ή κακώς τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι φορτωμένα με νέες τεχνολογίες που έχουν ως στόχο να θωρακίσουν την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και των πεζών.

Αισθητήρες, κάμερες, ραντάρ βρίσκονται ενσωματωμένα σε παρμπρίζ, προφυλακτήρες, καθρέπτες, φωτιστικά σώματα, ακόμα ακόμα και στις ζάντες για να ελέγχουν το αυτοκίνητο, να “διαβάζουν” καταστάσεις και να παρεμβαίνουν όποτε χρειαστεί.

Όλα αυτά τα συστήματα χρειάζονται συντήρηση και ρύθμιση ώστε να λειτουργούν σωστά και απροβλημάτιστα.

Για παράδειγμα αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να γίνει αλλαγή παρμπρίζ και σε αυτό υπάρχει κάμερα ή ραντάρ, θα πρέπει η αντικατάσταση να πραγματοποιηθεί σε συνεργείο που θα έχει το κατάλληλο εργαλείο ώστε να ρυθμιστούν σωστά τα συστήματα με βάση τις παραμέτρους που ορίζει ο επίσημος κατασκευαστής. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση που το αυτοκίνητο χρειαστεί να επισκεφθεί φανοποιείο για επισκευές μετά από τρακάρισμα.

Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του CSC-Tool, της Hella Gutmann. Το αρθρωτό σύστημα αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για υψηλή ακρίβεια στους υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες που χρησιμοποιούνται στα οχήματα και είναι απαραίτητο για εργασίες των συστημάτων όπου οι αισθητήρες πρέπει να ευθυγραμμίζονται ακριβώς με τον άξονα κίνησης.

Το σύστημα αποτελείται από πίνακες αναφοράς, 2 κιτ ραντάρ, ένα επιπρόσθετο πακέτο ελέγχου της ευθυγράμμισης των τροχών και πρακτικά κλιπ συγκράτησης με ταινίες μέτρησης. Σε συνδυασμό με κάποιο από τα διαγνωστικά της σειράς mega macs, της Hella Gutmann, αποτελεί μια value-for-money επένδυση για κάθε σύγχρονο συνεργείο που θέλει να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το CSC-Tool διατίθεται ως σπονδυλωτό και μπορεί να προσαρμόζεται και να διευρύνεται στις διαφορετικές ανάγκες συνεργείων και επιχειρήσεων σέρβις (φανοποιεία, συνεργεία αντικατάστασης κρυστάλλων, εξουσιοδοτημένα συνεργεία κ.α.).

Εξίσου σημαντικό είναι και το κεφάλαιο after sales. Ειδικά όταν πρόκειται για επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό, το κομμάτι της τεχνικής υποστήριξης σε hardware και software είναι μείζονος σημασίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το λογισμικό των διαγνωστικών της σειράς mega macs εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους κατασκευαστές και μοντέλα, όπερ σημαίνει ότι τα συνεργεία με ένα διαγνωστικό εργαλείο της Hella Gutmann και το CSC-Tool, είναι εξοπλισμένα για τις αναγκαίες εργασίες σε οχήματα με ADAS σχεδόν όλων των δημοφιλών μοντέλων της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο χειριστής, που εκπαιδεύεται σε υποχρεωτικά σεμινάρια, καθοδηγείται με ασφάλεια σε όλα τα βήματα των συγκεκριμένων εργασιών του οχήματος συνεχώς. Μόλις η βαθμονόμηση -στατική ή δυναμική, αναλόγως με τις οδηγίες της εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανίας- ολοκληρωθεί με επιτυχία, τεκμηριώνεται με ημερομηνία και ώρα προσφέροντας στο συνεργείο μια επιπλέον ασφάλεια σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Η επίσκεψη στο φιλόξενο και εντυπωσιακά τακτοποιημένο τεχνικό κέντρο της Electra Hella’s S.A. ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Οι ώρες που περάσαμε ανταλλάσσοντας απόψεις με τον Δημήτρη Πασσά που φρόντισε να μας μεταλαμπαδεύσει κάποιες από τις γνώσεις του, αποτέλεσαν χωρίς αμφιβολία καλή επένδυση. Άλλωστε, όπως είπε και ο Σόλωνας “Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος”…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας www.electra-hellas.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *